23.07.2020 Komentari: 0

Od starog do novog stana u samo nekoliko koraka

Dom je mesto u kome provodimo svoje najlepše, najteže i najintimnije trenutke. Tu se smejemo, plačemo, dočekujemo goste, spremamo ispite, gledamo decu kako rastu... Važno je da se u svom stanu u svakom trenutku osećamo prijatno. Vrlo često primećujemo da ta polica koju smo kupili u poslednji čas i nije baš lepa, da je garnitura dotrajala i da bi trebalo uneti neke promene. Preuredjenje stana nije lak posao. Zahteva na prvom mestu mnogo mašte kako biste uz malo novca uneli novi duh i energiju. Mi vam danas dajemo nekoliko praktičnih saveta kako da opremanje stana pretvorite u zabavu, ali i u šta da pametno uložite svoj novac.

foto: depositphoto.com

Boje su osnova


Kada je sredjivanje stana u pitanju, veoma je važno uklopiti boje. Ukoliko primećujete da vam ne prija paleta boja kojom trenutno raspolaže vaš stan, vreme je da to promenite. Jednostavnim krečenjem vaš životni prostor dobiće novu dimenziju, izgledaće čistije i urednije. Ukoliko imate dilemu prilikom odabira, uvek se možete konsultovati sa stručnjacima, ali... Možete i samo jednostavno pogledati krug boja.

Ono što je važno znati jeste da neutralne boje enterijera daju velike mogućnosti daljem poigravanju i dekorisanju. Ukoliko želite da proširite neutralni kolorit, a da pritom budete sigurni da nećete napraviti grešku, idealno bi bilo odlučiti se za boje koje su blizu jedna drugoj na krugu boja. Na primer, žuta i narandžasta, plava i zelena, roze i lila su boje koje možete da kombinujete. Ove kombinacije boja idealne su za dečije sobe. Ukoliko pak želite da unesete malo dinamike u svoju mračnu i sivu dnevnu sobu, predlažemo da izaberete boje koje stoje jedna naspram druge u krugu boja. Uz ove trikove sredjivanje stana postaje mnogo lakše i zanimljivije, jel da?
 

I promena detalja je preuređenje stana

 

Ukoliko ste se odlučili za preuredjenje stana i želite da od starog i monotonog prostora stvorite novi, ono što vam treba jeste promena detalja. Svima je jasno da ukoliko kroz prozor izbacite staru garnituru i kupite novu – dobićete novi stan. Međutim, vrlo često se stvari u kući kvare baš onda kada nemamo novca da ih zamenimo novima. Ali ne očajavajte. Svet je sačinjen od detalja, pa je isto tako i vaša kuća vaša igraonica. Budite kreativni. Poručite sa interneta nove presvlake za garnituru, ne morate kupovati novu. Izaberite neko lepo ogledalo koje ćete postaviti u hodnik ili u dnevnu sobu kako biste vizuelno proširili proštor. Zamenite stari tepih novim. Ofarbajte sve saksije u istu boju. Ne morate kupovati nove jastuke, već samo kupite nove presvlake. Ukoliko želite, možete ih poručiti u nekoliko različitih boja i nijansi i na taj način imati letnju i zimsku postavku.

Ukoliko ste do sada imali dosadne niske police, možete se dogovoriti majstorima da vam naprave potpuno jednostavne komode koje će biti visoke skroz do plafona. Na taj način vaš stan će dobiti novu dimenziju, popunićete mrtve uglove stana i imaćete dodatni prostor za odlaganje dekorativnih sitnica koje ne moraju baš da budu na dohvat ruke. Ukoliko razmišljate na ovaj način, opremanje stana ne mora da bude veliki trošak. Međutim, naravno da postoje i one investicije koje su zlata vredne i u koje je svakako vredno uložiti novac kada je preuredjenje stana u pitanju, a to je svakako stolarija.



 

Zamenite stolariju

 

Veliko sredjivanje stana ne može da se zamisli bez zamene stolarije. Ukoliko su vaši prozori dotrajali, propuštaju vazduh ili su se izvitoperili od vlage – onda je vreme da ih zamenite. Danas su zbog svog kvaliteta veoma popularne aluminijumska i PVC stolarija. Zbog svih svojih performansi imaćete potpuno novi ugođaj, štedećete novac jer više neće biti rasipanja energije, neće vam teško padati održavanje, jer je jednostavno, a povrh svega – imaćete elegantne prozore i vrata terase koji će na vrlo suptilan način vaš stari prostor pretvoriti u novi.

Opremanje stana dakle ne mora biti bauk. Važno je samo da odredite prioritete i veći deo svog budžeta odvojite na stranu za jednu veću stvar koju ćete odraditi, a da preostali novac iskoristite za detalje koji će bezpogovorno raditi u vašu korist. 

Autor teksta: Sara Kulić

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar