17.10.2019 Komentari: 0

Detaljan vodič pri kupovini vrhunske stolarije

Stolarija ima različite funkcije. Preko osnovne zaštite od spoljašnjih uticaja i zadržavanja toplote unutar prostora, pa do estetski bitnog elementa svakog uređenja. Koje su to prednosti i mane osnovnih vrsta stolarije?

Drvena stolarija kao odraz tradicionalnog načina gradnje

 

Već generacijama se izrađuje ovakva stolarija. I isto toliko traje. Daje osećaj topline, a tonovi i tekstura se lepo uklapaju u svaki prostor i uz svaku fasadu. Drvena stolarija je odličan izolator od buke i hladnoće, pa je to među prvim razlozima za njihovu kupovinu.

 

Iako se napredovalo u usavršavanju materijala, drvo muče isti problemi. Njegove osnovne mane su to što je podložno uticaju vremenskih prilika pa time zahteva i pravilnu periodičnu negu. I pored toga može doći do rasušivanja i pucanja drvenih vrata i drvenih prozora, njihovo deformisanje i slabo dihtovanje.

 

Aluminijum kao dobra solucija


ALU stolarija je pre svega dugotrajnija od drvene, traje i 40 godina. Estetski će vaš prostor ovako biti znatno lepši. Lakša je za montiranje, tanak ram odlično drži staklo, pa je odlična opcija kao krovni aluminijum prozor ili nosilac velikih staklenih površina. Učiniće prostorije svetlijim jer će staklo zauzimati veću površinu. Uz to, ako dobro dihtuje, odlična je izolacija protiv buke i vetra.


Mane ALU stolarije nisu zanemarljive. Za spoljašnje aluminijum prozore i aluminijum vrata je najbolje da su unapred pripremljeni za borbu protiv korozije i da imaju i termo – prekid. Time se obezbeđuje da aluminijum ne provodi hladnoću spolja ili da postoji gubitak unutrašnje toplote zimi, kroz ramove. Naravno, na već postojeću visoku cenu ALU stolarije ovo se dodatno plaća. Da bi imali niži trošak, za neke unutrašnje elemente možete izabrati i ALU stolariju bez termo – prekida, ali temperatura mora biti bez oscilacija jer će se u protivnom, javljati vlaga.

 

Kombinacija aluminijum – drvo ramova kao varijanta za one sa dubljim džepom


Ova kombinacija rešava većinu problema koje ima standardna ALU stolarija. Bolji je izolator jer je spolja aluminijum, a unutra drvo. Time se dobija i estetski mnogo lepši izgled unutrašnjeg prostora.


Pa ipak, glavna mana ALU – drvo stolarije je visoka cena i potreba za izradom specijalne vrste stakla samo za ove ramove, pa se morate obratiti profesionalcima.

 

Zašto je toliko popularna PVC stolarija?


Većina domaćinstva se odlučuje na PVC vrata i PVC prozore jer daju najveći kvalitet u odnosu na cenu. Dobar su izolator pa su cene grejanja niže, ne zahteva posebne tretmane, trajna je gotovo koliko i ALU stolarija. Proizvodi se u više boja i dezena, ali danas uglavnom viđamo bele PVC prozore i naročito PVC vrata jer se tako oštećenja poput ogrebotina gotovo ni ne vide.


Ni ona nije bez mana. Potreban je širi ram da bi se staklo držalo, pa estetski nije tako savršena. Nije ekološki prihvatljiva jer se ne reciklira. Ako se profesionalno ne napravi, neće dobro dihtovati i time neće ostvariti pun potencijal. Zato se klonite priručnih majstorskih firmi i tražite profesionalce sa iskustvom.


Neka Vas pri izboru ne vodi samo cena, imajte na umu da je to nešto što treba da traje. Uz dobro planiranje i odluke će biti mudre, a svaka će dovesti da imate lepši pogled na svet.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar