09.10.2019 Komentari: 0

Kako izabrati pravi tepih za svoj dom?

Na tržištu se danas može pronaći veliki izbor tepiha. Sve postane jasno kada se kroči u salon tepiha. Ili bolje reći, tek tada nastaje problem. Nije lako izabrati najbolji tepih, pa nastupi dilema da li jednobojni, šareni, crveni, ručno napravljen ili mašinski izrađen i tako dok se ne nađe najbolje rešenje. 

Nije lako odlučiti se za tepih u dnevnom boravku, pa u spavaćoj, pa u dečijoj sobi. Vrsta vlakna je važna, kao i stil, ali i kvalitet i boja tepiha.

 

Da li i vi prvo primetite boju tepiha?


Potrošači najpre izaberu model po boji, jer im se boja na prvi pogled svidi i zato što žele dobar prvi utisak. Ali, potrebno je vrlo pažljivo birati tepihe. U nastavku pročitajte nekoliko saveta i predloga, koji bi trebalo da vam pomognu u odabiru.

 

Kako najlakše izabrati boju tepiha?


Boja tepiha može da odudara od celog enterijera, ali i da se uklapa u boju nameštaja i druge boje u domu. To zavisi od ličnog ukusa ukućana. Ukoliko volite da eksperimentišete, onda ne morate da pazite na boju. Ako pak radije vodite računa o stilu enterijera, onda prvo izaberite boju nameštaja, pa tek boju tepiha.


Obratite pažnju na boju najvećeg komada nameštaja u enterijeru. Ugaone garniture se uglavnom prave u dve boje, onda neka tepih bude u jednoj od tih boja. Ili, pak možete da napravite kontrast boja, pa da garnitura buje u jednoj, a tepih u drugoj, kontrasnoj boji.
Vi odlučite.


Dizajneri su mišljenja da se istim principom treba voditi i kada se bira tepih za spavaću i za dečiju sobu.


A cena? E pa dolazimo i do ključnog pitanja. Svaki salon tepiha ima u ponudi veliki broj modela koji su različitih cena, ali i kvaliteta, a prilikom kupovine uvek imajte na umu da se tepisi ne kupuju svaki dan, već najčešće jednom u nekoliko godina. Zato polako sa donošnjem odluke o kupovini tepiha, dobro pregledajte šta vam se nudi, pa tek onda odlučite.

 

Boje koje se uklapaju u svaki prostor


Ako ne želite da se mučite i da eksperimentišete sa bojama, onda je neutralna boja tepiha idealna za vas. Neutralne boje su uvek u modi, a sigurni je i da će se savršeno uklopiti u svaki enterijer.

 

Koji su to berber tepisi?

 

Iako im naziv potiče sa Bliskog istoka, berber tepisi su zapravo vuneni tepisi koji se trenutno posebno traže na tržištu. Najviše se kupuju u neutralnim bojama, svaki salon tepiha ima u ponudi bar dve boje ovog modela. Što se održavanja tiče, veoma su praktični, a pritom i fleke odlično kamufliraju. Ako u domu imate malu decu ili psa i mačku, ne brinite, vuneni tepisi su odlično rešenje.

 

Životni stil je presudan!


Kada se stan oprema najvažniju ulogu igra životni stil ukućana. Kada ste u dilemi i ne možete sami da procenite koja je boja idealna, onda se osvrnite i procenite koja boja dominira u vašem stanu. Razmišljajte praktično, jer ako imate malu decu ili psa, onda nikako u obzir ne dolazi beli tepih.


Ni tepisi u tamnijim bojama nisu idealno rešenje ako ih ne čistite redovno. Na njima se lako uočava prljavština, iako se ne vide fleke odmah na prvi pogled. No, ne morate strogo da se pridržavate principa, jer ćete vi provoditi vreme u domu, zato ga opremite na najbolji način kako biste uživali u ambijentu.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar