17.05.2023 Komentari: 0

Cveće za terasu - kako da napravite svoju mirisnu oazu ovog leta?

Uz malo dobre volje i veštine, vrlo lako. Bilo da imate kuću ili stan, lođu ili balkon, terase uvek mogu da se pretvore u prijatan kutak za prvu jutarnju kafu i osveženje u vrelim letnjim noćima. Uz pažljivo odabrano cveće za terasu, poneki atraktivan detalj i udobno mesto za sedenje, možete napraviti svoju mirisnu oazu tokom leta.

Devojka na terasi prska cveće vodom.

 

Koje cveće za sunčanu terasu izabrati?

 

Ako je terasa najveći deo dana na suncu, birajte neke od ovih vrsta cveća - petunije, surfinije, muškatle, kadifice, verbene, prkos, salviju, niske dalije, floks, dragoljub, gazanije. Dobro podnose jako sunce, otporne su i lako se održavaju. Odličan izbor su i kaktusi čiji će cvetovi jarkih boja biti savršen ukras za osunčanu terasu.


Cveće koje je preko celog dana na suncu trebalo bi zalivati odstajalom vodom bilo u kasnim popodnevnim ili ranim večernjim satima. Za biljke može biti štetno ako se zalivaju na vrućini.

 

Cveće za terasu u hladu

 

Kućna sreća, begonija, sve vrste paprati i puzavice, kao i ukrasna koprivica najbolje uspevaju na terasama koje su veći deo dana u hladovini i senci.


Ako je cela terasa okrenuta ka severu, imajte na umu da čak i cveću kome prija da raste u senci treba svetlost bar dva-tri sata u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima. Ukoliko na terasi nema uslova ni za toliko, najbolji izbor je dehidrirana ruža.


Na visokim spratovima zgrada biljke su izloženije kiši, vetru i suncu, pa izbor cveća nije veliki. Biljke niskog rasta, kao što su prkos, čuvarkuća, ageratuma (goruća ljubav) najbolje uspevaju na takvim terasama.

 

Višegodišnje cveće za terasu


Sađenje novih biljaka za terasu svakog proleća može da bude zahtevno i skupo.


Bungevilija (bogumila), lavanda, sedumi, kaktusi, bršljan ili begonija, kao i neke vrste ruža odličan su izbor ukoliko želite da na terasi gajite višegodišnje biljke.


Patuljaste ruže mogu biti pravi izbor višegodišnjeg cveća za terasu, ukoliko na njoj ima dovoljno sunca. Prilikom sadnje, imajte na umu da saksija treba da bude dublja, a zemlja vlažna. Na dno saksije stavite malo šljunka kako bi ruža bila dovoljno drenirana. Ruže se orezuju u jesen i tako se podstiče novi rast. Orezujte oštrim makazama pod uglom od 45 stepeni, a zalivajte kišnicom ili odstajalom vodom. Mini ruže vole vlažan vazduh pa ih povremeno poprskajte vodom. Najbolje je da prezime u hladnoj i svetloj prostoriji.

 

Muškatle na terasi.

 

Puzavice za terasu


Ladolež, dragoljub i kobeja su jednogodišnje puzavice koje brzo rastu i izgledaju raskošno na terasi. Nije im potrebno mnogo zemlje, ali ako se odlučite za sadnju višegodišnjih puzavica, kao što su bršljan, orlovi nokti ili klematis, potrebno je da imate duboke sanduke za njih.

Prilikom orezivanja bršljana obavezno koristite rukavice, jer sokovi koje ispušta nadražuju kožu.

 

Viseće cveće za terase


Ako želite da vam sa zidova terasa padaju raskošni cvetni slapovi, posadite tzv. slovenačke (padajuće muškatle) koje se odlikuju bujnim rastom i veoma dugačkim stabljikama (padaju i do 100 cm). Omiljene su jer brzo rastu, ne zahtevaju mnogo nege i ima ih u više boja.

 

Gde kupiti cveće za terasu?


Rasadnici, sajmovi cveća, cvećare su mesta gde se može naći raznovrsno cveće za balkone i terase. Izbor je svakako najveći i cene su pristupačnije u rasadnicima, gde se cveće gaji na veliko, ali se često lepe sadnice neobičnih vrsta mogu naći i na gradskim pijacama.

Kada birate cveće za terasu, pogotovo ako ste početnik u uzgajanju, budite pre svega praktični. Odaberite otporne biljke koje ne traže previse nege i posebne uslove za rast. Pre nego što kupite sadnicu ili seme za rasad, dobro se raspitajte šta ta vrsta cveća zahteva i kako da je sačuvate štetnih uticaja, kako ne bi brzo uvenula.


Najbolje savete pružiće svakako oni koji su stručni za uzgajanje cveća ili ljudi koji u tome imaju višegodišnje iskustvo. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar