26.08.2021 Komentari: 0

Kako zalivati cveće kad ste na odmoru?

Leto je, vreme godišnjih odmora, spremate se za putovanje a u kući vam ostaje omiljeno cveće. Postavlja se pitanje: "Kako zalivati cvece kad si na odmoru?". Kako da biljke ostanu sveže i ne uvenu ako ste odsutni nedelju ili dve? 

Najjednostavnije rešenje je da zamolite komšije ili prijatelje da polivaju cveće dok ste odsutni. Ali šta ako i oni nisu tu ili jednostavno nećete nikom da stvarate dodatnu obavezu. Zato ćemo otkriti nekoliko metoda kako zalivati cvece kada si na odmoru. Videćete da sobno cvece može biti lako za odrzavanje čak i kada niste kući duže vreme.

Izvor: www.depositphotos.com


# 1 Očistite cveće i stavite ga u polusenku

 

Uklonite suvo lišće i suve cvetove sa biljaka. Raspršivačem za vodu očistite prašinu sa lišća ili jednostavno "istuširajte" biljke u kadi. Sloj prašine na lišću blokira sunčevu svetlost i smanjuje mogućnost fotosinteze, što usporava rast biljke i čini je manje otpornom na bolesti i napade štetočina.

 

Cveće obavezno sklonite sa prozora i stavite u polusenku da bi izbegli brzo isušivanje zemlje i opekotine na lišću.

 

#2 Povećajte vlažnost vazduha

 

Da bi biljke bile zdrave i bujne važno je da bude zadovoljavajuća vlažnost vazduha. Kad odete na odmor sigurno ćete zatvoriti sve prozore, što će uticati da se vazduh brže isuši posebno za vreme vrelih letnjih dana. Da bi biljkama omogućili potrebnu vlažnost vazduha grupišite ih zajedno, tako što ćete u sredinu staviti veliku posudu sa vodom.

 

Drugo rešenje je da biljke i posudu sa vodom stavite u "vlažnije" prostorije kao što su kupatilo, kuhinja ili vešeraj, gde će voda iz vazduha i zemlje sporije da isparava.

 

#3 Obilno zalijte cveće

 

Dan pre odlaska na odmor zalijte svoje cveće obilno i to nekoliko puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče. Na ovaj način će zemlja u saksiji biti dovoljno vlažna i do tri dana, bez potrebe dodatnog zalivanja. Nikako ne ostavljajte suvišnu vodu u podmetaču saksije jer tako možete izazvati truljenje korena.

 

Obavezno prihranite cveće tečnim đubrivom pre odlaska na odmor i tako biljkama obezbedite sve neophodne minerale. Najbolje je da prihranu uradite preko lista, ako ste prethodno obilno zalili zemlju. Uvek se pridržavajte uputstava za rastvor đubriva, jer povećana koncetracija određenih minerala može da bude štetna za biljke. 

 


Izvor: www.pinterest.com

 

Za sobno cvece koje je lako za odrzavanje i ne zahteva često polivanje, biće dovoljno da postivete šljunak ili malč na površinu zemlje jer ćete tako sprečiti brzo isparavanje vode iz zemlje.

 

# 4 Sistem "kapilarno zalivanje"


Ovo je vrlo jednostavno rešenje za koje je potrebna samo pamučne traka (gaza, kanap ili sl.) i bokal sa vodom. Traku dobro natopite vodom i jedan kraj stavite u bokal sa vodom a drugi "ukopajte" u zemlju, što bliže korenu i stablu. Važno je da traka bude na dnu posude, pa je pritisnite ili zavežite za neki predmet i potopite. Jedna traka je dovoljana za saksiju prečnika 10cm. Izaberite traku od materijala koji dobro upija vodu, tako da se voda kapilarnim putem prenosi iz posude preko trake, sve do saksije.

 

Izvor: www.pinterest.com

 

Ako izaberete veću posudu (lonac, kantu ili balon) u koju staje 5-6 litara vode, možete voditi više traka do saksija koje ćete postaviti u krug, oko posude. Ovako rešavate i povećanu vlažnost vazduha, savet br. #2. Posudu sa vodom obavezno stavite na veću visinu od saksija.

 

Izvor: www.pinterest.com

 

Drugi način za "kapilarno zalivanje" je pogodan za vrste cveća koje imaju veću potrebu za vodom, kao što su tropske biljke. Kadu, lavabo ili lavor napunite vodom nekoliko santimetara, a onda postavite peškire ili veći sunđer i na njih stavite saksije sa cvećem. Na ovaj način ćete obezbediti "kapilarno zalivanje" preko dna saksije.

 

# 5 Sistem "kap po kap"


"Kap po kap" je rešenje koje biljkama obezbeđuje konstantnu vlagu. Sami napravite sistem "kap po kap" uz pomoć plastične flaše, koja će biti rezervoar vode. Da li ćete izabrati flašu od 0,5-2 litra, odlučite prema veličini saksijie. Takođe možete postaviti dve manje flaše, na različitima stranama saksije, da bi zalivanje biljke bilo ujednačeno. Na plastičnom čepu probušite 1-2 rupe uz pomoć igle ili malog eksera. Obavezno prethodno zagrejte vrh igle upaljačem da bi omekšali plastiku i lakše je probušili. Čepom zatvorite flašu napunjenu vodom i okrenite je naopako tako da grlo flaše bude u zemlji. Otvor na čepu treba da bude dovoljno velik da voda iz flaše lagano kaplje, a da se istovremeno ne zapuši grudvicama zemlje. Zato prvo napravite udubljenje u zemlji i malo pritisnete "dno" da se zemlja sabije da grudvice ne zapuše otvor na čepu. Bilo bi dobro da ovu metodu testirate pre odlaska na odmor da bi bili sigurni kojom brzinom voda curi iz flaše.

 

Izvor: www.pinterest.com

 

# 6 Nega cveća po povratku sa odmora


Uz metode koje smo naveli sobno cvece će biti lako za odrzavanje i kada ste na odmoru. Izaberite metodu koja najviše odgovara vrsti cveća koje gajite, jer ne voli svako cveće preteranu vlagu. Znajte da preterana vlaga može da doprinese izumiranju korena posle čega će biljka uvenuiti. Zato ne brinete ako zemlja u saksiji bude suva kada se vratite sa odmora. Prvo što treba da uradite po povratku je da raspršivačem za vodu isprskate lišće i očistite ga od prašine, a zatim cveće prihranite tečnim đubrivom. Ako je zemlja u saksiji suva, obilno zalijte biljku i ujedno je prihranite preko korena.


Ukoliko utvrdite da zemlja nije suva, a biljka ipak izgleda uvenulo znači da ste preterali sa vlagom. Ne brinite i za to postoji rešenje. Pažljivo izvadite biljku iz saksije da se koren i zemlja prosuše. Koren biljke možete da umotate u papir ili krpu kako bi upili suvišnu vlagu. Posle nekoliko sati vratite biljku u saksiju i držite je u polusenci nekoliko dana, naravno bez polivanja sve dok ne utvrdite da je zemlja u unutrašnjosti saksije potpuno suva. U ovom slučaju će cveću trebati i do nekoliko nedelja za oporavak.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar