19.08.2022 Komentari: 2

Nekoliko praktičnih saveta kako da preuredite terasu

Da li i vi danima listate društvene mreže u nadi da ćete pronaći inspirativna i praktična rešenja za preuređenje terase?

Ukoliko je vaš odgovor na prethodno pitanje potvrdan, možete odahnuti jer niste sami u ovoj zavrzlami - većina nas sanja o tome da redizajnira svoj balkon ili terasu i da ovde kreira svoje zamišljeno parče raja na Zemlji.

Kako bismo vam olakšali ovaj kreativan kućni projekat, za vas smo u narednim redovima izlistali nekoliko praktičnih saveta kako da preuredite terasu u vašu unikatnu idilu.

 

#1 Postavljanje dekinga - oplemenite terasu raskošnim drvetom

 

Ukoliko ne znate odakle da započenete svoj projekat, naš predlog je da krenete od temelja jer on predstavlja osnovu svake terase!

Većina se prvo fokusira na dekorativne elemente usled verovanja da će oni upotpuniti prostor, međutim tu leži najveća početnička greška. Iako unose notu personalizacije, detalji su ovde poslednja stavka o kojoj treba da brinete.

Najpre se fokusirajte na odabir odgovorajućeg dekinga za vašu terasu ili balkon - ova kvalitetna podna obloga je idealan način unesete dašak topline u vaš prostor.

 

Postavljanje dekinga podrazumeva nekoliko faza:

 

  • Pripremu podloge - obezbeđivanje da se vlaga na terasi, i ispod terase i podkonstrukcije, relativno brzo odvodi kako na bi došlo do podizanja poda (potklobučenja) i pojave neravnina.
  • Izgradnja i odabir podkonstrukcija - ovaj temelj se važan jer predstavlja razmak između zemlje i drveta, kako sama terasa ne bi došla dodirektnog kontakta sa vlagom i prevremenog bubrenja.

    Podkonstrukcije mogu biti aluminijumske ( savršene za male terase i balkone), drvene (odlične za terase na ravnoj površini ili sa nagibom), čelične (velika nosivost i dugotrajnost), od WPC profila (za ravne i čvrste podloge), na betonske šipove i štelujuće stopice.
  •  Pričvršćivanje dekinga - konačna faza koja se realizuje viljcima, koji mogu biti skriveni ili vidljivi.

 

velika terasa


Postavljanje dekinga, kao alternativa popločavanju dvorišta, iziskuje veliku preciznost, te je najbolje da angažujete specijalistu koji će se pobrinuti za instalaciju - a vama tada preostaje da se samo odlučite za tip dekinga.

Možete birati deking od punog drveta ili WPC deking. U slučaju prve opcije, možete se odlučiti za deking od na primer impregniranog bora, sibirskog ariša, lipe, tike, iroko, massarandba-e i sličnih. Sama palete boja obuhvata spektar od crvenkastih nijansi pa sve do tamno braon.

Prirodno drvo poseduje najveći stepen rezistencije na visoke temperature koje mogu dovesti do isušivanja i stvaranja razmaka, odnosno rupa, između dve daske.

U drugom slučaju se možete odlučiti za WPC deking koji je kreiran od kompozitnog drveta, tačnije većinski od recikliranog drveta, polimera i aditiva. Ovaj tip ne zahteva dodatno održavanje jer ne truli i poseduje veća izolaciona svojstva - ima duži vek trajanja jer je otporniji na vlagu, vodu i niske temperature.

 

#2 Izaberite odgovarajući nameštaj za terasu ili balkon

 

Nameštaj za terasu ili balkon predstavlja epicentar vašeg prostora, odnosno njegovu centralnu komponentu, te je važno da se odlučite za onu garnituru koja će se uklopiti sa vašim izabranim stilom uređenja.

Ukoliko ste pristalica rustičnog i tradicionalnog stila, savetujemo vam da se opredelite za sto i stolice od iskovanog gvožđa jer ćete na taj način postići vintidž efekat i uneti dašak nostalgije.

Međutim, ako favorizujete savremeni stil eksterijera, uvek se možete odlučiti za nameštaj od pletenog drveta ili kombinaciju drevta i čelične konstrulcije - svojstven industrijskom stilu uređenja.

Svim ljubiteljima minimalizma savetujemo da se odluče za skandinavski stil baštenske garniture jer će na taj način uštedeti na prostoru, dok pristalicama raskoša savetujemo prelazak na boho stil uređenja koji podrazumeva odabir nameštaja sa marokanskim printovima i mnoštvo jastuka.

 

#3 Upotpunite prostor dekorativnim elementima

 

Najzad, usleđuje faza koju svi željno iščekuju - ukrašavanje prostora!

U skladu sa vašim preferencijama, možete se odlučiti za minimalističke detalje ili za one malo glamuroznije. Osvetljenje može da odredi ton i atmosferu na teresi, te je važno da se odlučite za adekvatnu rasvetu.

Mirisne sveće različitih veličina su sjajan način da unesete malo intime, a pored njih možete uvrstiti i lampione ili ukrasne sijalice. Baklje su takođe sjajan izbor ako želite da praktikujete boho stil uređenja eksterijera.

Terasu ili balkon možete oplemeniti i saksijskim cvećem ili sakulentima, koji će osvežiti prostor i uneti notu personalizacije. Ovde možete da uposlite vašu maštu i kreativnost i odaberete ono cveće, voćke ili začinsko bilje u saksijama koje će zaista izdefinisati prostor - to mogu biti recimo sadnice orhideje ili bele kale.

Ukoliko raspolažete kvadraturom, možete se čak i odlučiti za raskošno ili omanje drvo koje će definitivno dati eksterijeru autentični pečat. Možete se odlučiti za drvo magnolije ili za voćku kivija ili limuna - verujte nam, nećete pogrešiti ovim izborom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio praktičan, koliko i zanimljiv, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite i preuredi terasu tako da odgovara vašim individualnim afinitetima i preferencijama!

Komentari(2) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    19.09.2022 09:36

    Uh, ona prva je mmmmmmmm... Na takvoj bi mogla da sedim do kraja života, i da mi ništa više ne treba. Postavila bih možda neku lepu Luna tendu, da i po jakom suncu može da bude prijatno, i to bi bilo to.

  2. S

    Sasa

    Odgovori

    19.09.2022 19:29

    Da bi nesta radio moram imati dozvolu stanara pa da angazujem Studio Ambient da to odrade a i kosta zato lepo je moja terasa i ovakva.

Ostavi komentar