29.05.2023 Komentari: 0

Popularni stilovi enterijera i kako da ih primenite u svom domu

Bilo da imate svoj stan ili živite kao podstanar, sigurni ste razmišljali o tome kako da u svoj stambeni prostor unesete neku promenu. Različiti stilovi enterijera, preporuke dizajnera i veliki izbor na domaćem tržištu što nameštaja što detalja za kuću, zbunjuje laike. 

Stilovi enterijera, dnevna soba u boho stilu.

 

Zato vam u nastavku predstavljamo nekoliko najpopularnijih stilova u enterijeru i naše ideje kako urediti stan na način na koji bi to uradili profesionalni dizajneri.

 

Enterijer u boho stilu


Kao suprotnost minimalističkom i elegantnom, boho stil enterijera često nazivaju i boemskim, jer je potpuno opušten. Karakterišu ga slojevite teksture, vintage komadi nameštaja i prirodni materijali, tople zemljane boje, i prigušene nijanse iz celog spektra.


Kao osnovne boje preporučuju se tamnosmeđa, siva ili zelena, a detalji su u azurno plavoj, vatreno narandžastoj ili ljubačastoj. Slojevitost boja, smele kombinacije, nesputano mešanje materijala i tekstura, čine ovaj stil jedinstvenim. Materijali bi trebalo da odišu patinom starog, ali ne i pohabanog.


Nameštaj predstavlja mešavinu stilova i retkih, starinskih komada.


Ručni radovi na naslonima fotelja ili jastučićima, rese na zavesama, baldahini iznad kreveta takođe su karakteristični za ovaj stil. Rustične prostirke i podni jastuci stvoriće zaista toplu atmosferu. Orijentalni detalji, prigušeno osvetljenje, mirisne sveće i štapići, kao i sobne biljke je upotpunjuju.


Ovo je jedan od stilova koje je najlakše primeniti, a moderan je već neko vreme.

 

Dnevna soba u skandinavskom stilu enterijera.

 

Skandinavski stil

 

Funkcionalnost, jednostavnost i lepota glavne su karakteristike ovog stila. Podovi su svetli, od drveta ili laminata u uzorku brodskog poda, parketa ili ploča. Doprinose utisku bolje osvetljenog prostora, pa su idealni za stanove koji su okrenuti ka severu. Zidovi su uglavnom beli ili u jako svetlim pastelnim nijansama iz istog razloga. Skandinavski stil dozvoljava dodavanje svetlo plave ili zelene boje na jednom zidu u prostoriji, ili na staklu u kuhinji.


Izaberite jednostavan, lagan nameštaj sa detaljima od drveta ili pruća. Tapacirani komadi treba da budu presvučeni mekanim tekstilom svetlih boja, nikako skajem ili kožom. Skandinavska dekoracija podrazumeva vaze od stakla ili keramike pastelnih boja, zanimljive lustere, raznobojne jastučiće i moderno stilizovane svećnjake.

 

Industrijski stil enterijera u spavaćoj sobi.

 

Industrijski stil

 

Nazivaju ga i urbanim stilom jer se uglavnom primenjuje u rekonstruisanim objektima i adaptacijama nenamskih prostora kao što su magacini, skladišta i slični prostori, a poslednjih godina sve ćešće se sreće u enterijeru stanova. Odlikuju ga betonski podovi, drvene grede na plafonu, opeka na zidovima, čelične ograde na stepeništima i sl.


Tamni komadi nameštaja i nameštaj u kombinaciji metala i drveta, odličan su izbor za uređenje prostora u ovom stilu. Umesto zavesa, uklapaju se trakasti venecijaneri ili su stakla na prozorima neprekrivena, zaštićena od pogleda iznutra neprozirnim folijama. Detalji, kao što su drvena burad sa metalnim obručima, lampe od žice i metala, hromirane površine, upotpunjuju ovaj moderan stil.

 

Sobno cveće daće ovom enterijeru toplinu, ali povedite računa da se saksije uklapaju.

 

Dnevna soba u etno stilu enterijera.

 

Etno stil enterijera

 

Poslednjih godina ovaj stil sve više privlači pažnju dizajnera, a ljudi se za njega najčešće odlučuju bilo da uređuju kuću u gradu ili vikendicu za odmor na selu.


Podrazumeva prirodne, rustične materijale, ornamentiku, specifičan nameštaj, živopisne detalje, kao što su grnčarija, ručno tkani ćilimi, slike naivnih slikara, prostirke i prekrivače sa vezom ili čipkom, heklani “miljei” i zavese iz doba naših baka, dakle sve što podseća na ručni rad. Ovi detalji mogu se naći u antikvarnicama ili u starim seoskim domaćinstvima.


Nameštaj je od izrezbarenog punog drveta ili kovanog gvožđa. Taburei i klupice sa etno motivima daju šarm prostoru.


Pored etno motiva naroda sa naših prostora, možete stan urediti i u etno stilu koji pripada indijanskoj, indijskoj, meksikanskoj, španskoj ili bilo kojoj drugoj kulturi.

 

Spavaća soba u mediteranskom stilu enterijera.

 

Mediteranski stil uređenja enterijera


Mediteranski stil nikada ne izlazi iz mode. Relaksirajući je, pogodan za dekorisanje bilo koje prostorije ili celog prostora. Stan dizajniran u ovom stilu treba da ostavlja utisak prozračnosti, kao da je okupan suncem.


Boje koje karakterišu ovaj stil su različite nijanse plave, zelene i braon, kao i velike površine bele boje. Dodajući grube drvene površine, belu ciglu ili jutu, dobićete izvanredan efekat.


Nameštaj treba da bude jednostavan, u svetlim nijansama drveta, zavese lagane, npr. muslinske, pastelnih boja. Podne prostirke su često krpare svetlih boja. Slike na zidovima imaju morski kolorit i motive.


Sve što podseća na more i plažu, viseće ljuljške od pletenih konopaca, dekorativno posuđe, ćupovi, školjke, bele pletene korpe i sl. su idealni detalji za ovaj stil.



Svaki od ovih stilova može se primeniti u čitavom enterijeru ili pojedinim prostorijama. Mešavina stilova razbija monotoniju i čini stambeni prostor zanimljivim, ali ne treba preterivati, već odabrati dva, najviše tri kompatibilna stila, ako imate više prostora.


Za male stanove preporuka dizajnera je da se izabere jedan stil i dopuni detaljima karakterističnim za neki drugi stil enterijera, kako bi se postigao efekat originalnosti, a izbeglo preterano šarenilo i neusklađenost.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar