23.05.2023 Komentari: 0

Kako urediti stan ako ste podstanar?

Preselili ste se u drugi grad, možda čak i zemlju zbog studija ili posla? Odlučili ste da se odselite od roditelja i započnete samostalan život? Da zasnujete porodicu i živite sami sa partnerom? U bilo kojoj varijanti, u početku je najčešći izbor za rešenje stambenog pitanja zakup stana.

Moderna dnevna soba.

 

Početak podstanarskog života može da bude stresan. Čak i kada nadju stan na odgovarajućoj lokaciji i po prihvatljivoj ceni, podstanari se po useljenju najčešće suočavaju sa činjenicom da je neko drugi već uredio ili opremio stan po svom ukusu i potrebama.


Kako urediti stan da se u njemu osećate kao kod kuće? Od onih koji u tome imaju iskustva potražili smo neke zanimljive i praktične ideje za uređenje stana ako ste podstanar.

 

Kako urediti dnevni boravak


Dnevni boravak je prostorija u kojoj se provodi najviše vremena, pa je najbolje da uređenje počnete od njega. U dogovoru sa vlasnikom stana najpre uklonite nepotrebne stvari, pa razmislite o bojenju zidova. Time biste osvežili prostor i dali mu lični pečat.

Ne uspete li da se izboriti za to, zidove možete dekorisati samolepljivim foto - tapetama ili ukrasnim zidnim nalepnicama koje se lako mogu skinuti. Efektno rešenje za prazan zid može biti i jedna velika slika, koja kasnije može da se uklopi i u trajan dom.

Moderni, dekorativni prekrivači ili navlake na polovnoj garnituri za sedenje i tepih sa upečatljivim uzorkom koji će sakriti stari parket ili izgrebani laminat, oživeće prostor. Isti efekat dobićete ako nabavite ukrasne jastučnice za jastuke različitih oblika i veličina. Uneće u dnevni boravak vedrinu i šarm i upotpuniti utisak novog doma.


Iznajmljeni stanovi u većini slučajeva imaju samo osnovnu rasvetu, pa će dnevnom boravku dobro doći efektna podna lampa, koja se lako premešta, kao i manje stone lampe u uglovima prostorije.

Da bi ste se i u podstanarskom stanu osećali kao svoji na svome, postavite drage, uramljene fotografije na police ili komodu. Možete ih postaviti i na zid formirajući malu galeriju i to tako što ćete upotrebiti obostrano lepljivu traku.

 

Kako urediti kuhinju

 

Uređenje kuhinje u podstanarskom stanu može da bude problem. Najčešće su kuhinjski elementi već postavljeni i teško je menjati njihov raspored zbog instalacija za vodu i struju. Ali zato ih možete obnoviti tako da izgledaju kao novi.

Samolepljive folije za pločice mogu učiniti čudo u staroj kuhinji. Jednostavne su za postavljanje, njihova zamena nije preterano komplikovana i svakako je lakša i jeftinija od zamene kuhinjskih pločica. Materijal od kojih se izrađuju izdržljiv je i otporan na vodu, pa ih to čini dobrim rešenjem za dekoraciju kuhinje.

Takve folije su idealno rešenje za kuhinje jer ćete ih jednostavno skinuti kada dođe vreme za selidbu. Njihovo postavljanje ne ostavlja nered kao postavljanje pločica, a svakako je povoljnije jer to možete uraditi i sami.

I sitnice, kao što je zamena starih ručica, takođe mogu osvežiti stare kuhinjske elemente.

Teško da će se vlasnik stana buniti i ako presvučete stare stolice novim platnom ili eko kožom.

 

Kupatilo bele boje sa šarenom zavesom za kadu.

 

Kako urediti kupatilo


Tapete i u kupatilu? Zašto da ne!

Specijalne tapete koje se koriste u kupatilu odlično podnose vlažno okruženje, te se na njima neće stvarati buđ. Zahvaljujući velikom izboru dezena imate neograničene mogućnosti ukrašavanja kupatila. Prelepite ih preko starih pločica ili frontova kupatilskog nameštaja i za malo novca transformisali ste ovaj prostor.

Tapete postavite oko lavaboa gde će zajedno sa dekorativnim ogledalom dati upečatljiv izgled ovoj malenoj prostoriji.

Dekorativna daska za wc šolju takođe može kupatilu dati veselu notu, a može se po potrebi i skinuti i preseliti, kao i vodotporne zavese za tuš kabinu ili kadu. Dodajte i otirač koji upija vodu u sličnom dezenu i dobićete izvanredan efekat.

 

Sobno cveće

 

Oplemenjuje svaki prostor, pa će i podstanarskom stanu dati egzotičan izgled i domaću atmosferu. Izaberite otpornije dekorativne višegodišnje biljke koje ne zahtevaju mnogo zemlje i prevelike saksije, kako biste ih po potrebi lakše preselili u novi dom.

Cveće se može postaviti i u kupatilo. Iako je to uglavnom prostor sa manjkom svetlosti i velikim procentom vlažnosti vazduha, nekim biljkama baš to prija. Među njima su aloja vera, orhideje, paprat, begonija, bambus, sanseverija, spatifilum i bršljan.


Postoje razni načini kojima možete napraviti male, ali značajne promene u podstanarskom stanu koje će mu pružiti domaćinski izgled, a neće izazvati revolt stanodavca. Pustite mašti na volju kako bi ste ga uredili najbolje što možete.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar