03.10.2019 Komentari: 0

Mediteranski stil uređenja doma

Mediteranski stil enterijeru potekao je iz severne regije mediteranskog mora, iz zemalja kao što su Španija, Grčka i italija i Maroko, ali neki ljudi i veliki poznavaoci kada je u pitanju dizajn enterijera, često ga nazivaju i “Španski moderni dekor”. 

A zašto baš Mediteransko uređenje?


Raspon mediteranskog stila u uređenju doma kreće se od jednostavnog i funkcionalnog odabira nameštaja pa sve do veoma formalnih i sofisticiranih komada.

Mediteranski stil enterijera je lako uklopljiv u bilo koji ambijent, odlično nadopunjuje kako mali, tako i veći prostor stana ili kuće, a pronalaženje idealne, mediteranske kombinacije za osvežavanje prostorija nije nikakav težak zadatak, samo treba pratiti jednostavne smernice.

 

detalji pastelne boje uredjenje prostora

 

Boje u nijansama mora, sunca i plaže

 

Dok maštate i pravite planove za letovanje naredne sezone u Grčkoj, zašto da dašak grčkih ostrva i dela Mediterana ne unesete u svoj dom? Pitate se kako? Odgovor je - mediteranski stil uređenja doma.


Nije teško prisetiti se boja koje su nam ispunjavale vidokrug na letovanju, ali najlakše je u sećanje prizvati onu po kojoj najpre zamislimo Mediteran - plavu.


Međutim, u mediteranskoj dekoraciji, boje koje se najčešće koriste retko kada izlaze iz ranga toplih ili neutralnih nijansi. Nijanse šetaju od bele do svetlijih nijansi slame, i idu sve do bež nijanse peščanih plaža ili tamne braon.


Svaka agencijska usluga podrazumeva i upoznavanje sa kulturom i narodom na nekoj destinaciji, ali dok se u to i lično ne uverite - mediteranski žar i vatru ćete uspešno preneti u svoj dom detaljima i u radosnim ili oštim bojama, napre onima poput:

  • Tamno crvene
  • Sjajne žute nijanse
  • Boje senfa
  • Boje terakote
  • Ciglasto crvene 
  • Breskve
  • Lavande i
  • Nebo plave nijanse ili boje mora

 

Mozaici od pločica - tipični mediteranski ukras


Pločice u dezenu mozaika kojima je prekriven pod, a neretko i deo zida, su najtipičniji prikaz mediteranskog enterijera.


Unesite malo tipične mediteranske atmofere u svoj dom tako što ćete kuhinju, hodnik ili neku visokofrekventnu prostoriju obogatiti detaljem sa mozaikom na sebi. To možete učiniti pomoću ogledala, tepiha ili prekrivača na stolovima.

 

Grubi detalji od bakra ili gvožđa


Kućni ukrasi u mnogo slučajeva pretvaraju kuću u dom, čine da se osećamo udobno i zaštićeno. Mediteranski narodi naročito vole da svoje domove obogate ukrasima i predmetima koji unose raznovrsnost i prikazuju različitost na području Mediterana.

Tako se obično na stolovima nađu bronzane boce (ili urne) ili činije, na plafonu visi luster sa neobrađenim ukrasima od gvožđa ili kamin na sred sobe koji deluje staro i nekorišćeno, ali je jednako topao i koristan.

Formula mediteranskog uređenja doma je idealna kombinacija nerafinisanog, donekle marokanskog nasleđa i morske jednostavnosti dela pirinejskog i apeninskog poluostrva.

 

sareni jastuci uredjenje prostora

 

Bogatstvo tekstura

 

Kada je u pitanju teksturisanje zidova i samog nameštaja, mediteranski interijer predlaže da se pažnja posveti vizuelnom produbljivanju prostora - otuda zagasita boja lavande na unutrašnji zidovima mediteranskih vila.

Zidovi obično nisu glatki, a omiljen način za njihovo ukrašavanje je tehnikom peska, ili peskarenja. Potom se ručno nanosi farba, u nekoliko slojeva, a čak ne mora biti ni jednomerna - za dodatni utisak nebrušenosti i autentičnosti.

 

Toskanski dekor - elegantna strana mediterana


Jedna veoma popularna vrsta dekora, kada je u pitanju uređenje kuće u mediteranskom stilu je idilično, toskansko uređenje.

Za razliku od nerafinisnosti i plavih i ljubičastih tonova koje su postali osnovna ideja za uređenje u mediteranskom stilu, toskansko uređenje interijera u mediteranstom stilu promoviše osunčane i veoma elegantne tonove, sa elegantnim i pažljivo dekorisanim zidovima i sobama.

Iako Toskana leži na jednoj obali Mediterana, prvenstveno je okrenuta italijanskom nasleđu i načinu života, dok je ostatak mediteranskih naroda živeo u fuziji pre svega grčkog, pa onda i španskog, italijanskog i marokanskog nasleđa.

Zidovi su kod Toskanaca bledo žuti, ponegde, tamnijih zemljanih tonova ili u nijansama terakote ili pomotandže.

Detalji su zlatni ili od drveta (kao što su stolice i fotelje) i sve treba da podseća i podražava seosku idilu - dok na drugoj strani obale - sve oponaša more, kamen i plažu.

Međutim sve se radi u cilju postizanja opuštene i udobne atmosfere, bilo da vam sećanje nosi miris soli, krečnjaka i maslina, ili prezrelih mandarina i vinograda.

 

“Final touch” u marokanskom stilu


Uređenje interijera u mediteranskom stilu, a naročito toskanski način - nema da ponudi mnogo detalja od koji zastaje dah, ali ukoliko tražite tako nešto za svoj dom, i onaj završni pečat koji će oplemeniti ceo, redizajnirani prostor vašeg doma - obratite se za pomoć carskom Maroku.

Najjednostavniji način da u svoj mediteranski interijer uvrstite i malo otmenog i luksuznog duha je pomoću orijentalnih detalja. Da li će to biti pomoću lustera za zanimljivim mozaicima ili somotnim tabureima i kanabetom - sasvim je na vama da odlučite.

Da rezimiramo?


Ukoliko želite da vam svakodnevica počne drugačije, morate promeniti način na koji posmatrate svet. Ima li boljeg načina od toga, nego odlaskom na neko drugo, daleko mesto?


Pošto to nije svima dostupno, a vreme letnjih odmora je prošlo - ne preostaje vam ništa nego da leto i more dovedete u svoju kuću.


Koristite prirodne materijale za svoj krevet i prozore, obojite zidove u neku svetlu i neutralnu boju, zatim učinite da nameštaj progovori grčki uz detalje od plave i tirkizne boje.


Začinite svoj život jednim tepihom u boji terakote, da vas podseća na ona zaboravljeni put u Španiju. A kad ste već krenuli duž mediteranske obale, nabavite jednu pletenu fotelju sa severa Italije i smestite je pored plišanog taburea na kom ćete odmarati umorne noge i maštati o mirisu ruža koji se širi dok koračate Marakeškim sukom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar