04.09.2021 Komentari: 3

Kako urediti predsoblje i ulazni hodnik: ideje i saveti

Za mnoge su hodnik i predsoblje sporedne prostorije koja služe samo da bi ostavili obuću, jakne i da dođemo do glavnih soba. Međutim,ulazni hodnik je prva prostorija koja gostima odaje utisak o našem domu. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti uređenju hodnika, kako bi stvoriti prijatnu atmosferu i osećaj dobrodošlice. Slede saveti i ideje koje će vam biti pomoć i inspiracija prilikom uređenja hodnika.

Izvor: www.pinterest.com

 

Nameštaj u hodniku


Uzani cipelar, čiviluk za odlaganje odeće i ogledalo su obavezni komadi nameštaja u svakom hodniku, bez obzira na njegovu veličinu. Da bi izbegli nered i razbacanu obuću, dobro rešenje je otvoreni stalak za obuću sa klupom za sedenje. 

 

 uredjenje hodnika

Izvor: www.pinterest.com                                                                                     

 

Ako prostor dozvoljava, pored čiviluka obavezno treba predvideti garderober za odlaganje odeće. U slučaju da izrađujete nameštaj "po meri" iskoristite prostor od poda do plafona. Nameštaj neće izgledati robusno ako predvidite otvorene police i ugradnu spot rasvetu.

 

uredjenje hodnika
Izvor: www.pinterest.com


Veliko ogledalo će vizuelno povećati prostor, bilo da je postavljeno na vratima garderobera ili na zidu. Ako se odlučite za ogledalo na zidu poseban utisak ćete postići izborom efektnog rama.

 

hodnik ogledalo uredjenje

Izvor: www.pinterest.com

 

Saveti za funkcionalno uređenje hodnika na koje posebno obratite pažnju:

  • veličina i dubina nameštaja treba da bude usklađena sa veličinom prostorije,
  • izbegnite glomazan nameštaj za mali hodnik jer ćete ga dodatno smanjiti,
  • spuštene plafone primenite samo ako imate dovoljnu visinu prostorije (od min. 2,55cm),
  • u hodnicima sa niskim plafonima koristite plafonjere, izbegnite glomazne visilice da ne bi stvoriti osećaj tekobe u prostoru.


Lični pečat u uređenju hodnika postižete kombinacijom odabranog nameštaja i dekoracija:

  • čiviluk sa jedinstvenim kukama,
  • komoda ili stočić na kojiem će biti ikebana, vaza sa cvećem ili činija od porcelana,
  • konzolna polica sa ukrasnim predmetima,
  • umetnička slika ili kolaž fotografija,
  • dekorativne tapete.

Prilikom uređenja predsoblja neka vas vodi "dobar osećaj", jer hodnik je jedno posebno mesto, koje treba da ostavi savršen "prvi utisak" o vašem domu.

 

uredjenje hodnika
 

uredjenje hodnika

Izvor: www.pinterest.com

 

Osvetljenje hodnika

 

U hodnicima najčećše nemamo prirodno osvetljenje, pa je rasveta neizbežna u većem delu dana. Ugradne svetiljke ili linijski postavljene nadgradne svetiljke su najbolje rešenje za male i uske hodnike. Lusteri i visilice se preporučuju u većim hodnicima jer će dati posebanu draž prostoru.


uredjenje hodnika

Izvor: www.pinterest.com

 

Izborom više izvora svetlosti možete "razbiti" monotoniju hodnika i predsoblja. Na jedan od sledećih načina ćete uneti dinamiku u vaš prostor:

  • stona lampa na komodi će istovremeno imati funkciju rasvete i dekorativnog elementa,
  • spot rasveta na garderoberu ili zidna rasveta pored ogledala i slika je ciljano osvetljenje kojim ćete naglasiti deo prostora i učiniti ga posebnim,
  • za stepenište u hodniku primenite podno osvetljenje za gazišta ili spot svetiljke uz soklu zida i dobićete ćete poseban efekat elegancije.

Ukoliko u hodniku ipak imate prozore, iskoristite prirodno osvetljenje na najbolji način. Odlučite se za zavese od laganih i tankih tkanina, koje će prostoru dati osećaj "mekoće" i topline.

 

uredjenje hodnika
Izvor: www.pinterest.com

 

Boje zidova u hodniku

 

Zidovi svetlih boja će učiniti da hodnik izgleda veće i prozračnije. Tamne boje su bolji izbor za veće prostorije. Poseban vizuelni "trik" se postiže kada u skučenim prostorijama zid naspram vrata okrečite u boji koja je za nijansu tamnija u odnosu na druge zidove. Na ovaj način se postiže osećaj dubine prostora.


Ako vam je stil uređenja takav da volite jarke boje, ograničite se na samo jedan zid, koji će zasigurno uneti dinamiku i vedrinu u vaš hodnik. Duge i uske hodnike ćete vizuelno skratiti bojenjem zida u tanke horizontalne pruge ili postavljanjem niza slika i fotografija. Dinamičnost prostora možete postići ako na zid zalepite dekorativne tapete, koje su praktično rešenje ako su varijanta perivih tapeta.

 

Pod u hodniku

 

Podloga od pločica je najzahvalnija za održavanje poda u hodniku. Ako ipak imate pod od parketa ili laminata postavite tepih ili stazu, koji se lako održavaju i koji će upotpuniti prostor interesantnim šarama, oblikom i bojom.

 

Dekorativni elementi
 

Prostor posebno oplemenjuju dekorativni elementi i autentični detalji. Vaza sa cvećem, ikebana, porcelanska činija, ukrasna skulptura, ogledalo ili slika na zidu su najčešći dekorativni elementi koji mogu naći mesto u hodniku. Dekorativni elementi u hodniku treba da budu usklađeni sa ostatkom enterijera, posebno ako imate garsonjeru ili "open koncept" dnevne sobe gde se hodnik direktno nadovezuje na dnevnu sobu.

 


Izvor: www.pinterest.com

Povezane teme:  

Komentari(3) Napiši komentar

  1. J

    Jelena Todorović

    Odgovori

    16.09.2021 14:31

    Diiivno! U kućama, predsoblja mogu da budu velika, da imaju prirodno svetlo i da se srede onako, po meri čoveka. Mi u stanovima uglavnom imamo mala predsoblja koja liče na mračne hodnike. Moje je bilo takvo. A onda sam ga okrečila u toplu kivi zelenu boju, stavila veliko ogledalo i dobru xenonlight rasvetu, i nekako mi se čini da je živnulo, izgleda sasvim drukčije od svega što sam videla. Namerno nisam htela belu boju, htela sam malo promene i upalilo je. Svvima se sviđa kako sada izgleda.

    • A

      Ana N.

      10.10.2021 14:41

      Baš to je trebalo da se uradi u malom hodniku - veliko gledalo koje će vizuelno povećati prostor i dobra xenonlight rasveta. Vesela kivi boja je dodatno unela živost u prostor :)

  2. N

    Nenad Savic

    Odgovori

    08.10.2021 09:48

    Da dodam ovde i popločavanje. Umesto laminata ili šta li je već na slikama, mogu se upotrebiti štanglice od prirodnog kamena. I to ne granit ili travertino, nego pravi prirodni kamen, - studenica, struganički, ravnogorski, itd. Pitajte bilo kog kamenoresca iz MIonice, tamo je naš najčistiji i najbolji kamen. Malo se zna da je bečka opera obložen ovim kamenom. A hodnik popločan kamenom daje izgled sofisticiranosti i stila.

Ostavi komentar