04.09.2021 Komentari: 3

Kako urediti predsoblje i ulazni hodnik: ideje i saveti

Skladno uređen dom podrazumeva opremanje i dekoraciju svih prostorija u stanu, čak i onih u kojima se ne zadržavamo previše, kao što su hodnik i predsoblje. Za mnoge su ovo sporedne prostorije koje služe samo da bi ostavili obuću i jakne.

Ulazni hodnik je prva prostorija koja gostima odaje utisak o našem domu. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti uređenju hodnika, da bi stvoriti prijatnu atmosferu i osećaj dobrodošlice.

Slede saveti i ideje koje će vam biti pomoć i inspiracija prilikom uređenja hodnika.

Izvor: www.pinterest.com

 

Nameštaj u hodniku


Uzani cipelar, čiviluk za odlaganje odeće i ogledalo su obavezni komadi nameštaja u svakom hodniku, bez obzira na njegovu veličinu. Da bi izbegli nered i razbacanu obuću, dobro rešenje je klupa za sedenje sa otvorenim stalkom za obuću. 

 

      

Izvor:www.pinterest.com                                                                                     


Izvor: www.pinterest.com                                                                                         

Izvor: www.pinterest.com

 

Ako prostor dozvoljava treba predvideti garderober za odlaganje odeće. U slučaju da izrađujete nameštaj "po meri" možete maksimalno da iskoristite prostor od poda do plafona, u kombinaciji sa otvorenim policama i ugradnom spot rasvetom.

 


Izvor: www.pinterest.com

 


Izvor: www.pinterest.com


Izvor: www.pinterest.com


Veliko ogledalo će vizuelno povećati prostor, bilo da je postavljeno na vratima garderobera ili na zidu. Ako se odlučite za ogledalo na zidu poseban utisak ćete postići izborom efektnog rama.

 


izvor: www.pinterest.com

 


Izvor: www.pinterest.com

 

Veličina i dubina nameštaja treba da bude usklađena sa veličinom prostorije. Glomazan nameštaj će dodatno smanjiti mali hodnik. Spuštene plafone primenite samo ako imate dovoljnu visinu prostorije, jer ćete u suprotnom niskim plafonima stvoriti osećaj tekobe.

Lični pečat u uređenju hodnika ćete postići kombinacijom odabranih komada nameštaja i dekoracija:
• čiviluk sa jedinstvenim kukama,
• komoda ili stočić na kojiem će biti ikebana, vaza sa cvećem ili činija od porcelana,
• konzolna polica sa ukrasnim predmetima,
• umetnička slika ili kolaž fotografija,
• dekorativne tapete.

 


Izvor: pinterest.com
 

Izvor: www.pinterest.com

 


Izvor: www.pinterest.com

 

Izvor: www.pinterest.com


Prilikom uređenja neka vas vodi osećaj da je hodnik jedno posebno mesto, koje treba da ostavi savršen "prvi utisak" o vašem domu.

 

Osvetljenje hodnika

 

U hodnicima najčećše nemamo prirodno osvetljenje, pa je rasveta neizbežna u većem delu dana. Ugradne svetiljke ili linijski postavljene nadgradne svetiljke su najbolje rešenje za male i uske hodnike. Lusteri i visilice se preporučuju u većim hodnicima jer će dati posebanu draž prostoru.

 


Izvor: www.pinterest.com

 

Izvor: www.pinterest.com

 

Izborom više izvora svetlosti "razbićete" monotoniju prostora i istovremeno ćete uneti dinamiku na jedan od sledećih načina:
• stona lampa na komodi će istovremeno imati funkciju rasvete i dekorativnog elementa,
• spot rasveta na garderoberu ili zidna rasveta pored ogledala i slika je ciljano osvetljenje kojim ćete naglasiti deo prostora i učiniti ga posebnim,
• za stepenište u hodniku primenite podno osvetljenje za gazišta ili spot svetiljke uz soklu zida i dobićete ćete poseban efekat elegancije.

 


Izvor: www.pinterest.com


Izvor: www.pinterest.com

 

Ukoliko u hodniku ipak imate prozore, iskoristite prirodno osvetljenje na najbolji način. Odlučite se za zavese od laganih i tankih tkanina, koje će propuštati dovoljno svetlosti da u hodniku stvore utisak širine. Zavese će prostoru dati osećaj "mekoće" i topline.

 

Boje zidova u hodniku

 

Zidovi svetlih boja će učiniti da hodnik izgleda veće i prozračnije. Tamne boje su bolji izbor za veće prostorije. Poseban vizuelni "trik" se postiže kada u skučenim prostorijama zid naspram vrata okrečite u tamnijoj boji u odnosu na druge zidove. Na ovaj način se postiže osećaj dubine prostora.


Duge i uske hodnike ćete vizuelno skratiti bojenjem zida u tanke horizontalne pruge ili postavljanjem niza slika i fotografija. Dinamičnost prostora možete postići dekorativnim tapetama, koje su ujedno i praktično rešenje ako su perive.

 

Pod u hodniku

 

Podloga od pločica je najzahvalnija za održavanje poda u hodniku. Ako ipak imate pod od parketa ili laminata postavite tepih (stazu) koji se lako održava i koji će bojom, oblikom ili šarama upotpuniti prostor.

 

Dekorativni elementi
 

Prostor posebno oplemenjuju dekorativni elementi i autentični detalji, kojima definišemo naš stil uređenja doma. Vaza sa cvećem, ikebana, porcelanska činija, ukrasna skulptura, ogledalo ili slika na zidu su najčešći dekorativni elementi koji mogu naći mesto u hodniku.

Dekorativni elementi u hodniku treba da budu usklađeni sa bojama nameštaja i motivima, posebno ako imate garsonjeru ili "open koncept" dnevne sobe gde se hodnik direktno nadovezuje na dnevnu sobu.

 


Izvor: www.pinterest.com

Povezane teme:  

Komentari(3) Napiši komentar

 1. J

  Jelena Todorović

  Odgovori

  16.09.2021 14:31

  Diiivno! U kućama, predsoblja mogu da budu velika, da imaju prirodno svetlo i da se srede onako, po meri čoveka. Mi u stanovima uglavnom imamo mala predsoblja koja liče na mračne hodnike. Moje je bilo takvo. A onda sam ga okrečila u toplu kivi zelenu boju, stavila veliko ogledalo i dobru xenonlight rasvetu, i nekako mi se čini da je živnulo, izgleda sasvim drukčije od svega što sam videla. Namerno nisam htela belu boju, htela sam malo promene i upalilo je. Svvima se sviđa kako sada izgleda.

  • A

   Ana N.

   10.10.2021 14:41

   Baš to je trebalo da se uradi u malom hodniku - veliko gledalo koje će vizuelno povećati prostor i dobra xenonlight rasveta. Vesela kivi boja je dodatno unela živost u prostor :)

 2. N

  Nenad Savic

  Odgovori

  08.10.2021 09:48

  Da dodam ovde i popločavanje. Umesto laminata ili šta li je već na slikama, mogu se upotrebiti štanglice od prirodnog kamena. I to ne granit ili travertino, nego pravi prirodni kamen, - studenica, struganički, ravnogorski, itd. Pitajte bilo kog kamenoresca iz MIonice, tamo je naš najčistiji i najbolji kamen. Malo se zna da je bečka opera obložen ovim kamenom. A hodnik popločan kamenom daje izgled sofisticiranosti i stila.

Ostavi komentar