22.05.2024 Komentari: 0

Šta sve treba uzeti u obzir kada su u pitanju drveni podovi?

Drveni podovi su nešto što značajno oplemenjuje naše domove svojim prirodnim izgledom i teksturom. Dodaju posebnu notu topline bilo kojoj prostoriji, bilo da se radi o spavaćoj ili dnevnoj sobi, kuhinji ili hodniku. 

Nudeći istovremeno i savremene i tradicionalne dizajne, sa širokim izborom boja, završnica i jedinstvenim karakteristikama, odisaće stilom i elegancijom u svim ličnim prostorima.


Ipak, s obzirom na to koliko ponuđenih opcija postoji, biranje najbolje vrste drvenog poda za te lične prostore može biti opterećujuće. Da bismo pojednostavili proces donošenja ove odluke, iznećemo neke detalje koji se tiču svega što je potrebno da znate kako biste se odlučili.


Ipak, za koju god vrstu se odlučite, već ste sebi učinili uslugu biranjem ovog materijala, jer je većina jako udobna, ali i dugotrajna. Na kraju, sve se svodi na to koju estetiku želite da postignete i koji su kriterijumi kojih se pridržavate pri ovom odabiru.

 

Vrste podloga


Kada govorimo o vrstama ovih podloga, osnovna podela jeste na one od punog i one od lameliranog, odnosno lepljenog drveta. Osnovna razlika je u tome što su daske koje su od punog sastava faktički iz jednog komada, odnosno uzimaju se u celini od debla, dok se lamelirano dobija lepljenjem više lamela, pa je time unapređeno monolitno deblo.


Kada su u pitanju vrste stabala od kojih se prave podovi, najtraženiji i najcenjeniji je upravo hrast. Ima široko rasprostranjenu upotrebu za enterijer, upravo zbog svojih karakteristika. Struktura hrasta je priznata i kao moderna i kao tradicionalna. Mogući su različiti šabloni, gde dizajni variraju od blagih do ekspresivnih. Hrast sazreva i postaje sve zlatniji tokom vremena.


Zahvaljujući svojoj čvrstini i otporu, jasen je idealan izbor kada su u pitanju izdržljiviji materijali drvenih podova. Ima jak kontrast na sebi i poprilično je tvrd, a tokom vremena zadobija topliji zlatni ton.


Orah je idealan za obradu, zahvaljujući svojim mekim karakteristikama. Njegova boja varira od svetlo braon do toplih, tamnih čokoladnih tonova, pa samim tim daje očekivanu jačinu, dok tokom vremena braon nijansa postaje crvenkasta.


Bukva predstavlja materijal koji je čvrst i istrajan. Zbog svoje strukture, pokreti u bukvi su jači nego u većini drugog drveća. Ima uniforman izgled i elegantnu toplu žućkastu boju koja će se vremenom promeniti od crvenih do zlatnih tonova.

 

Dizajni i boje


Ovi podovi deluju kao živi materijali i ne postoje dva poda koja su identična. Različiti delovi kore i srži će dati podu jedinstveni karakter, koji može biti miran, živahan ili ekspresivan.


Pored vrsta, mnogi drugi faktori utiču na boju poda, poput čvorića ili prisustva beljike. Zatim, površinski izgled se dobija korišćenjem različitih tehnika poput premazivanja različitim nivoima sjaja završnog laka ili pravljenjem blagih udubljenja, pa se tako dodaje karakter i kontrast drvenim podovima.


Ukoliko želite rustičniji i tradicionalniji izgled, verovatno ćete se opredeliti za neku tamniju opciju sa crvenim tonovima i blagim tragovima udubljenja, koje daje vintidž izgled, ali i osećaj topline i sigurnosti. A za modernije domove su sve češći svetliji podovi u neutralnijim tonovima.

 

Instalacija i održavanje


U zavisnosti od podloge koje imate u svom domu, kao i podloge za koju se odlučite da stavite, instalacija može izgledati kao projekat koji sami možete da uradite ili kao mnogo kompleksniji projekat koji iziskuje pomoć profesionalca, odnosno majstora.


Iako postoje vrste drvenih podova koje se slažu na lep način, važno je obratiti pažnju da između samih delova nema razmaka kako ne bi doprla tečnost ili bilo kakva vrsta vlage koja potencijalno može uništiti sav uložen trud. Naravno da sve zavisi od mogućnosti kojima raspolažete, ali nekad je dobro stvar prepustiti profesionalcu kako bi pod što duže trajao.


Različiti su načini održavanja i čišćenja drvenog poda u zavisnosti od toga da li imate lakirani ili tvrdim voskom premazani pod, pa je važno voditi se instrukcijama stručnjaka i proizvođača kako bi oni što duže trajali. Ipak, neki standardni saveti bi bili da se usisavaju, potom potru toplom vodom pomešanom sa prirodnim sapunom i prebrišu mikrofiber krpom, pa potom suvom krpom kako ne bi ostali tragovi i kako bi se uklonio višak vode.

 

Ekološke alternative


Pored svih ovih izbora, nameće se još jedan – da li se opredeliti za opciju koja manje šteti životnoj sredini? Iako drveni podovi od punog sastava stabla nude kvalitet i trajnost, laminatni podovi im postaju sve veća konkurencija na mnogo nivoa.


Laminatni podovi su takođe izdržljivi, a jednostavno se održavaju. Ipak, mnogi bi rekli da ne mogu da pruže isti osećaj topline, pa je to svakako lična preferencija.


Kao dodatan izbor nam se nude ekološki prihvatljivi laminati koji se proizvode uglavnom od recikliranog materijala, sa mnoštvom dezena od kojih možete birati onaj koji se najviše uklapa sa prostorijom koju opremate. Dakle, imaju i manji uticaj na životnu sredinu i njihovim odabirom ćete zapravo smanjiti svoj ekološki otisak, a istovremeno učiniti dom funkcionalnim.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar