25.06.2024 Komentari: 0

Stabilan posao kao preduslov za kupovinu stana na kredit

Put do sopstvenog stana, kako za mlade tako i za starije u našoj zemlji prepun je raznih prepreka. Najveća prepreka su finansijska sredstva, odnosno nedostatak istih u većini slučajeva. Kredit kod banaka je jedna dobra opcija, ali samo ako su ispunjeni svi uslovi. 

Moderan stan.

 

Za stambeni kredit potrebno je stalno zaposlenje, koje najveći procenat mladih nema, i to baš u trenutku kada treba da se osamostale i žive život po svojoj meri. Zato veliki broj parova stalno nešto čeka, ili posao ili veća primanja kako bi zasnovali porodicu, i tako se stalno vrte u krug. Nekada i oni koji imaju stalan posao, ne mogu kupiti stan jer su im primanja jedva dovoljna za mesečne izdatke. Danas, veliki broj mladih i bračnih parova i dalje žive sa roditeljima, baš iz ovih razloga, stalno čekajući dan kada će se nešto promeniti.

 

Šta je sve potrebno


Uslovi za stambeni kredit uglavnom su isti kod svih banaka, i potrebno ih je sve ispuniti kako biste mogli na ovaj način da dođete do vlastitog stana ili kuće. Ono što je važna stavka, a koja koči većinu kao što je već rečeno jeste stalan posao, odnosno minimum 6 meseci zaposlenja kod trenutnog poslodavca. Mnogi rade po ugovoru na određeno ili privremeno povremene poslove, pa ne mogu biti kandidati za rešenje ovog važnog pitanja u svom životu.


Potrebno je da imate minimum 18 godina u vreme podnošenja zahteva kod banke. Kod većine banaka se traži da imate otvoren dinarski tekući račun, i da je na taj račun uplaćena bar jedna vaša mesečna zarada. Takođe, morate imati hipoteku kao obezbeđenje kredita, dok je isplata i otplata kredita po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Učešće koje se zahteva je obično 20% od ukupne cene nekretnine.

 

Visoke cene nekretnina


Poslednjih godina prisutan je trend rasta cena kvadrata, kako u većim gradovima tako i u manjim mestima. Uslovi za stambeni kredit, odnosno svi oni koji ih ispunjavaju pre će odlučiti da podignu kredit kod banke nego što će živeti u iznajmljenom stanu. Njihova je računica jasna, bolje da plaćaju ratu za sopstveni stan nego kiriju u iznajmljenoj nekretnini. Iako cene kvadrata neprestano skaču, raste i potražnja za kreditima kod banaka za kupovinu stanova. Razlog za to su uglavnom povoljniji uslovi za stambeni kredit nego prethodnih godina. Naravno, treba o svemu dobro razmisliti i izvagati sve činjenice, jer se ipak radi o velikoj životnoj odluci, a rate ćete otplaćivati dugo, neki čak i 30 godina.

 

Sloboda nema cenu


Velika većina mladih pre će se odlučiti i da iznajmljuju nekretninu, nego da žive u zajednici sa partnerovim roditeljima. Uglavnom se smatra da život u zajednici doprinosi lošijim međusobnim odnosima, i sve većem nezadovoljstvu obe strane. Mnogi često i pristanu na život sa partnerovim roditeljima, ali se sele čim se stekne povoljnija situacija po njih i uspeju da sebi obezbede vlastiti krov nad glavom. Kada se izvede računica, sav novac koji ćete dati za iznajmljivanje stana ili kuće, na mesečnom nivou bio bi dovoljan da otplaćujete ratu bankama, ali često to nije problem već upravo to što mnogi nemaju siguran posao i ne mogu ni da konkurišu kod banaka. Rentiranje nekretnine je najmanje isplativa opcija, ali prosto neki nemaju drugi izbor.

 

Da li postoje stabilna zanimanja?

 

U današnje vreme, kada se sve menja vrtoglavom brzinom postavlja se pitanje da li uopšte postoje sigurni i stabilni poslovi? Nekada se znalo da određene kategorije zaposlenih imaju izvesnu sigurnost koja se tiče posla, pa su se lakše upuštali u tzv. „ kreditno ropstvo “. To više nije slučaj i retko ko se može pohvaliti sigurnim radnim mestom, odnosno zaposlenjem do penzije. Istina je da postoje zanimanja za koja se misli da su malo stabilnija nego neka druga, kao i da pojedini stručnjaci čak i ako ostanu bez posla, lako mogu pronaći drugi posao za jako kratko vreme.


Međutim, više je onih koji jedva izdvajaju mesečnu ratu bankama, i često kada ostanu bez posla teško pronalaze drugi posao. Danas se smatra da su poslovi u IT sektoru koliko toliko sigurni, kao i poslovi u marketingu i nekim oblastima nauke. Ali svakako, ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo jer se trendovi brzo menjaju, a mnoga zanimanja nestaju ili je za njima sve manja potražnja i potreba. Mnogi, koji imaju male plate ne mogu sebi obezbediti sve što požele, pa čak i mali stan. Većina radnika je na minimalcu, i često ne vide izlaz iz pojedinih situacija. Drugi pak traže pomoć sa strane, od roditelja, kako bi bar malo pokrenuli situaciju u svom životu na bolje. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar