03.03.2021 Komentari: 1

Kako boje menjaju percepciju prostora?

Jasno nam je svima da je zatvoren prostor veoma vaćan deo našeg života. Bilo da je u pitanju radni ili prostor u kome stanujemo, važno je da se osećamo prijatno. Veći deo svog dana provodimo među zidovima i ne razmišljajući o tome kako boje u enterijeru mogu da utiču na naše raspoloženje, ali i na percepciju prostora. Dizajneri enterijera vrlo dobro znaju kako da samo izborom boja prošire prostor i naprave intimnu ili radnu atmosferu. Ukoliko želite da se samostalno uhvatite u koštac sa preuređivanjem svog životnog ili radnog prostora, imamo nekoliko saveta za vas kada je izbor boja zidova i nameštaja u pitanju. 

foto: depositphoto.com

Svetle boje vizuelno povećavaju prostor


S obzirom na to da nemamo mogućnost pomeranja zidova radi povećanja prostora, pristupamo drugom rešenju, a to je izbor boje. Svetlije i hladnije boje čine prostor vizuelno većim nego što zapravo jeste, dok ga tamnije čine zatvorenijim i na oko manjim. Sa svetlim bojama prostor diše, a uz to imate mogućnost poigravanja sa različitim nijansama kako biste razbili monotoniju. Svetle boje dakle reflektuju prirodnu svetlost i čine prostorije vizuelno većima. Ukoliko opremate mali stan, birajte svetle boje zidova, tepiha, kao i nameštaja. Na taj način vizuelno ćete povećati prostor. Još trikova o tome kako da vizuelno povećate prostor možete pročitati OVDE.

 

Tamne boje za kompaktan prostor


Ukoliko pak želite da deo svog prostora učinite što udobnijim, ušuškanijim i kompaktnijim, odlučite se za primenu jačih i tamnijih boja na zidnim površinama. Tamnije boje zidova apsorbuju većinu prirodne svetlosti, te tako pružaju osećaj zatvorenosti koji može biti koristan za određene funkcije. Ova tehnika može biti idealna za spavaće soba, ukoliko volite doživljaj ušuškanosti. Ovo u ovakvim prostorijama neće smetati, s obzirom na to da spavaća soba nije prostorija u kojoj provodimo najveći deo dana.

 

 

Kako da prostor deluje više?


Ukoliko želite da vaš prostor deluje više nego što zaista jeste, odnosno do vizuelno „podignete plafon“ – i to je moguće. Boje u enterijeru zapravo mogu baš sve što zamislite. U situaciji gde je prostor nizak, neretko se može stvoriti klaustrofobičan osećaj. Kako biste svoj prostor učinili otvorenijim, poslužite se ovim trikom. Plafon obojite u belu boju, dok se za zidove odlučite za neku ipak malo tamniju nijansu. To svakako ne moraju biti jarke i previše tamne boje. Važno je samo da se jasno vidi razlika između belog plafona i zidova u drugoj boji, te će tako prostor vizuelno biti viši.

 

 

Kako da „spustite plafon“?


Ukoliko imate prostor kome je visina plafona velika i to ne deluje lepo, ili bar ne onako kako ste zamislili, i za to postoji rešenje. Površinu plafona trebalo bi da obojite nekom tamnijom bojom, dok bi zidovi trebalo da ostanu svetliji. Takođe, poigrajte se sa teksturom plafona, jer će svaki reljef na njemu učiniti da deluje niže nego što zaista jeste.

 

Kako da hodnici deluju šire?

 

Tehnika koja je posebno fantastična u dugim i uskim hodnicima jeste takođe kombinacija boja zidova. Ukoliko zadnji zid prostorije i plafon obojite tamnije, a bočne zidove izvedete u nekoj svetlijoj nijansi, vaš prostor će tako delovati šire i mnogo prostranije.

Dakle, čak i ako je vaš prostor nedovoljno funkcionalan, mali ili prevelik, pravom upotrebom boja možete ga učiniti baš onakvim kakvim ste ga oduvek zamišljali. 

Komentari(1) Napiši komentar

  1. M

    Milena

    Odgovori

    19.03.2021 18:09

    Odličan članak i odgovor na moj večiti problem. Stan mi je zaista mali, pa svaki put kad ga renoviram eksperimentišem, šta bih još mogla da uradim da ga bar malo vizuelno povećam. Ono što sam poslednji put uradila bile su svetle boje, ne baš bela, ali bleda kivi zelena, bebi roze, itd. I naravno, što više svetla, tamo gde ga nema dovoljno, xenonlight rasveta je prava stvar.

Ostavi komentar