27.07.2023 Komentari: 0

Kako upotrebiti ramove za slike za dekoraciju zidova u stanu?

Želite da promenite nešto u enterijeru vašeg stana, kuće ili vikendice, ali ne i da potrošite puno novca. Prazni zidovi tužno vas gledaju, ali nemate ni volje ni energije za skupu dekoraciju i molerske radove. 

Devojka kači ramove za slike na zid.

 

Ramovi za slike su idealno rešenje – ne koštaju mnogo, a uz par trikova možete postići neverovatan efekat i dati potpuno nov izgled svakoj prostoriji. Evo i kako.

 

Evo kako ukrasiti zid sa slikama


Kačenje slika na zid, bilo kupljenih ili onih koje ste sami izradili, je rešenje koje se samo nameće. Ali šta i kako okačiti?


Prvi korak je da odaberete jedan zid u prostoriji koji ćete dekorisati, a zatim da odlučite da li ćete postaviti jednu sliku velikog formata ili više manjih.


U prvom slučaju, znajte da ćete time dobiti fokusnu tačku prostorije, pa pažljivo birajte koja će to slika biti. Ako je moguće neka se uklopi sa koloritom sobe. Ako je soba neutralnih boja a slika živih i razigranih, postignite balans u prostoriji tako što ćete dodati neki detalj (jastuče, lampa, vaza) u boji koja dominira slikom.


Više malih slika su idealne za postavljanje zidne galerije. Gledajte da slike uskladite koloritom, a da sve slike budu identičnih ramova. Možete ih rasporediti u različitim formacijama – 2X2, 3x3, 2X4… Isprobajte više varijanti dok ne odaberete onu pravu.


Vodite računa da dužina galerije bude najviše 2/3 dužine nameštaja iznad kojeg se postavlja.


U poslednje vreme popularne su i slike za zid iz delova koje mogu izgledati veoma atraktivno u svakoj prostoriji.

 

Kako postaviti slike na zid na dva načina?

 

Simetrija je obično prvi izbor jer daje dozu sklada prostoriji i prija oku posmatrača.


Ako imate manji broj slika 2 do 4, stavite ih u vodoravni niz, jednu pored druge sa ne preveliki razmakom između. Ako imate uzani prostor između dve prostorije, dvoja vrata ili uzano parče zida pored nekog komada nameštaja, možete ih okačiti i jednu iznad druge.


Više slika grupišite tako da zajedno formiraju pravougaonik ili kvadrat.


Asimetrija daje neobičan, autentičan i razigran izgled prostoru, posebno ukoliko su ramovi slika različiti. Ovde ipak budite oprezni da ne biste postigli kontra efekat i umesto galerije koja prija oku, dobili dekoraciju koja deluje nabacano i neuredno.

 

Asimetrična zidna galerija iznad radnog stola.

 

Zidna slika nije jedina dekoracija

 

Kućnu galeriju možete formirati i na jedan od sledećih načina:

 

  • Prazni ramovi za slike

Možete po zidu rasporediti prazne ramove za slike, a ako su oni različitih dimenzija i boja, grupisani zajedno mogu biti veoma atraktivna fokusna tačka u prostoriji. Ramovi nisu skupi i možete ih pronaći u svakoj malo bolje snabdevenoj prodavnici.

 

  • Porodične fotografije

Odaberite omiljene fotografije sa vašim najmilijima i rasporedite ih u malu kućnu galeriju na zidu kako bi vam uvek bile pred očima i podsećale na najlepšte trenutke iz vaše porodične istorije.

 

  • Geografske karte

Uramite mape i geografske karte u drvene ramove i dajte svom prostoru vintidž notu. Možete upotrebiti mapu na kojoj ćete označiti sva ona mesta koja ste posetili ili sva ona koja tek nameravate da posetite.

 

  • Kolekcije

Ako  ste sakuplač salveta, markica, ulaznica sa važnih događaja, svoju kolekciju možete uramiti i okačiti na vidno mesto u vašem stanu.

 

  • Tapete za zid

Ovo je jednostavan način da transformišete vašu dnevnu, spavaću sobu ili hodnik. Odaberite tapet sa klasičnom, modernom, crno-belom ili šarom u boji, i prelepite njome centralni zid prostorije.

 

  • Herbarijum na zidu

Napravite malu ,,zelenu galeriju“ od presovanih biljaka koje ste prethodno uramili.

 

Dnevna soba, sofa i slika na zidu iznad.

 

Kako se kače slike na zid?


Odabrali ste dekoraciju i sada ostaje onaj završni deo – kako okačiti sliku na zid na pravilan način. Evo nekoliko saveta:

 

  • Na početku dobro proverite da li se u zidu gde kačite slike nalaze instalacije ili cevi.
  • Sve pažljivo premerite pre nego počnete sa ukucavanjem eksera.
  • Ako iznad nameštaja kačite sliku velikih dimenzija, ona ne bi trebalo da bude šira od 75% širine samog nameštaja.
  • Od centra slike do poda razmak bi trebao da bude između 1,5 i 1,7 metara.
  • Razmak između ramova ne sme biti manji od 5cm.
  • Gledajte da slike u svojoj zidnoj galeriji uskladite po stilu, koloritu, izgledu ramova itd.
  • Umesto kačenja slika na zid, možete ih poređati na usku policu.


Ovo su naše ideje, a vama sada predstoji onaj zabavni deo. Pogledajte šta imate po fiokama, kutijama, u ostavi, i da li se nešto od toga može upotrebiti za originalnu dekoraciju zida. Ne zaboravite da iskoristite vaše, ili umetničke sklonosti vaših ukućana, i nadasve ne zaboravite da se tokom poduhvata dekorisanja zabavite.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar