14.10.2020 Komentari: 0

Zašto je važna dobra stolarija?

Često se kaže da su prozori na kući pogled u budućnost, a usaglasićete se da budućnost nije nikakva ukoliko nema uštede i ukoliko su računi za grejanje svakog meseca sve veći. Dolaskom jeseni počeli smo da razmišljamo o grejnoj sezoni i o svim načinima kako zadržati optimalnu temperaturu u kući što duže. Osim estetskog momenta koji je svakako značajan, dobra stolarija omogućava nam uštedu novca kada je grejanje i rashlađivanje životnog prostora u pitanju. 

foto: depositphoto.com

Vrhunska stolarija znači vrhunska ušteda

 

Tehnologija svakodnevno napreduje, pa tako danas imamo izuzetno efikasnu stolariju. Drvo je potrošan materijal na koji utiču vremenski uslovi. Kao savršena zamena pokazala se kako PVC, tako i ALU stolarija. Ono što je najvažnije kada je ugradnja stolarije u pitanju, jeste nivo njene ekonomičnosti. Ugradnja ALU i PVC stolarije donosi niže troškove kada je grejanje u pitanju, ali i manji prodor hladnog vazduha u vaš stan. Ugradnja PVC prozora, PVC vrata ili modela aluminijumske stolarije smanjuje i do 30 % gubitka toplote koje propušta tradicionalna drvena stolarija. Okovi su danas znatno savremeniji, pa ALU i PVC stolarija bolje dihtuju. Takođe, ramovi su dizajnirani kao unapređene verzije starih modela, pa je na taj način omogućeno zadržavanje optimalne temperature. Tako se postiže gotovo hermetičko dihtovanje, ali i sprečavanje prenosa hladnoće preko okvira.

 

PVC stolarija i sve njene prednosti

 

PVC materijal je do skoro bio nepoznanica i relativno nova stvar, međutim, danas je nešto što predstavlja potrebu. Mogli bismo reći da spada u moderne sintetičke materijale koji se dobijaju od različitih vrsta plastike. Glavna odlika PVC stolarije je dugotrajnost, neće vam biti potrebna dodatna ulaganja, a ima i odličnu izolacionu moć. Kada je reč o termičkim sposobnostima PVC stolarije, ovo je materijal koji nije provodnik i zbog toga ima mnogo prednosti, čak i nad aluminijumskom stolarijom. Stolarija koja je napravljena od PVC materijala sačinjena je od komora. Njih može biti 3, 5 ili 6 što određuje kvalitet zvučne i toplotne izolacije. PVC stolarija ima veliku otpornost na sve vremenske prilike i neprilike, ne može da istruli što joj dodatno produžava vek trajanja.

 



Kada je održavanje u pitanju, proces je veoma jednostavan. Dovoljno je da suvom krpom prebrišete ramove, a zatim i staklo, kako biste skinuli prašinu koja se nakupila. Ukoliko na ramovima ima fleka, mekanom stranom sunđera, deterdžentom i vodom lagano istrljajte površinu. Dakle, neće vam bito ništa više od onoga što već imate u svom stanu.

 

Zašto je ALU stolarija toliko popularna?

 

U odnosu na PVC stolariju, karakteristike aluminijuma govore da je ovaj materijal lakši, stabilniji, te se tako njegova zastupljenost sve više širi. U poslednje vreme se sve više koriste i kod poslovnih prostora, koji se nalaze u centrima velikih gradova upravo zbog odlične izolacije. Kada je reč o izolaciji – aluminijumska stolarija je broj jedan.
Kada je reč o bojama, gotovo da ne postoje granice. S obzirom na to da je aluminijum materijal koji se može bojiti, ALU prozori i vrata će se prilagoditi vašem senzibilitetu. Ukoliko ste ljubitelj drveta, a ipak želite znatno bolji kvalitet, birajte ALU prozore i vrata u boji drveta. Održavanje je veoma lako, ukoliko je pravilno i učestalo, estetski izgled će zauvek ostati isti. Vek trajanja ALU stolarije je čak i do 60 godina, pa su samim tim i uštede zaista velike.

 

 

PVC i ALU stolarija – cene

 

Kada govorimo o cenama, svakako se ugradnja ALU i PVC stolarije razlikuju. ALU stolarija skuplja je u određenoj meri, ali srazmerno životnom veku i načinu ugradnje. Cena prozora pre svega zavisi i od dimenzija, a kod vrata osim cene, razlika postoji i u tome da li su ona ulazna, balkonska ili sobna. Ono što je najvažnije jeste da prvenstveno birate kvalitet, a to je svakako PVC i ALU stolarija. Cene u ovom slučaju posmatrajte kao na nešto u šta ulažete. Budite sigurni da će nova stolarija učiniti da se vaša godišnja ušteda novca umnogome poveća već nakon prve grejne sezone, a o estetskom napretku nećemo ni govoriti, jer je i više nego očigledan.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar