01.09.2021 Komentari: 2

Vila u Los Anđelesu, Rihard Nojtra

Vila u Los Anđelesu poznata kao "branch house", delo je arhitekte Riharda Nojtre (Richard Neutra) i na tržištu je dostigla cenu od vrtoglavih 4,3 miliona dolara. Vila je sagrađena davne 1942. godine, a prvi vlasnici su bili Russell i Elizabeth Branch. Prilikom projektovanja Rihard Nojtra je primenio autentičan i vanvremenski dizajn, zbog čega je postao jedan od najznačajnijih arhitekata 20. veka.

Vila je renovirana u 21. veku, posao je uspešno obavio kalifornijski arhitektonski studio "MINARC Architect", čija je uža specijalnost renoviranje stambenih objekata.


Izvor: www.pinterest.com

 

Lokacija i kontekst


Vila se nalazi u Los Aneđelesu, na lokaciji za koju se može reći da je privilegovana u smislu okruženja, smeštena je na brdima Holivuda odakle se pruža veličanstveni pogled na kanjon i panoramu grada. Do vile se stiže kratkom slepom ulicom, a dvorište sa svih strana okružuje bujno drveće. Sve navedene specifičnosti lokacije su uticale da se prilikom uređenja dvorišta predvidi više različitih prostora za sedenje na otvorenom, a da vlasnici istovremeno imaju potpunu privatnost.


Velike staklene površine i obilje svetlosti u svim prostorijama, prostrane terase i platoi, omogućuju vezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i čoveka sa prirodom, što je glavna karakteristika dizajna "sa potpisom" Riharda Nojtre. Njegovi projekti su bili spoj umetnosti, pejzaža i praktične udobnosti.


Na južnoj strani je jedan zid pretvoren u staklenu površinu, tako da se vizuelno dnevni boravak nastavlja na otvorenu terasu i plato oko bazena, a stiče se utisak da čitavo dvorište postaje dnevna soba. "Brišu" se granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, životni prostor se seli u prirodu, dok visoko i gusto drveće okružuje celo dvorište i upotpunjuje privatnu oazu.

 

Izvor: www.dwell.com

 

Rekonstrukcija i autentičnost


Arhitektonski tim MINARC-a je modernizovao vilu, poboljšao je strukturu i funkcionalnost objekta u skladu sa potrebama sadašnjih vlasnika, istovremeno zadržavajući veći deo originalnog rasporeda i autentičnost. Vila ima ukupnu površinu od 305 kvadratnih metara, dve etaže - prizemlje i sprat.


Rekonstrukcija vile je obuhvatila zamenu dotrajalih fasadnih materijla i stolarije. Uklonjene su nadstrešnice iznad terasa, adaptiran je bazen i plato sa stazama u dvorištu, a deo popločanja je zamenjen travnatom površinom. Rekonstruisan je zid na južnoj strani dnevne sobe i potpuno je pretvoren u staklenu površinu. Ugrađena su klizna vrata od poda do plafona, tako da se cela dnevna soba otvara ka dvorištu, sa prelepo uređenom baštom i bazenom. Na jednom delu zida je urađen živopisni keramički mural.


Postavljene su automatizovane roletne u celom domu, kako bi sadašnji vlasnici zaštitili svoju umetničku kolekciju. Zamenjene su podne obloge u prizemlju i kompletno su renovirana sva četiri kupatila.

 


Izvor: www.dwell.com

 

Uređeno dvorište predstavlja idilično okruženje za zabavu, koktele na otvorenom sa prostranim platoom pored bazena i đakuzijem, kao i prostorom za sedenje i roštilj.

 


Izvor: www.dwell.com

 

Unutrašnji koncept i funkcionalnost


Unutrašnjost vile je prilagođena želji i životnom stilu sadašnjih vlasnika. Vilu karakteriše otvoreni koncept uređenja enterijera u prizemlju, gde se prostorije nastavljaju jedna na drugu i međusobno dopunju, stvarajući osećaj širine i prostranstva. Sadašnji prodavci vile su pasionirani kolekcionari umetnosti - prethodno su kupili nekretninu 2016. godine za 2,2 miliona dolara i sada su je pretvorili u umetničko delo za život.


Prizemlje karakteriše velika dnevna soba u kojoj centralni deo zauzima prostrana ugaona garnitura sa foteljama, koji su vizuelno okrenuti ka staklenom zidu. Uklanjanjem kliznih vrata dnevna soba se otvara ka dvorištu, prema raskošnoj terasi i bazenu. U neposrednoj blizini je trpezarija sa stolom i stolicama iz kolekcije "Tulip", brenda Knoll, čuvenog dizajnera nameštaja Eero Saarinena.

 


Izvor: www.dwell.com

 

Kuhinjsko ostrvo je dizajnirano kao drvena konzolna ploča sa barskim stolicama i predstavlja još jedno mesto za okupljanje. Kuhinja je uglačana, svedenih linija u minimalističkom stilu. Opremljena je vrhunskim aparatima sa ormarićima u grafitnoj i beloj boji. U enterijeru su pažljivo su birani komadi nameštaja i na najbolji način je ostvaren sklad savremenog dizajna i stila moderne 20.veka. 
 


Izvor: www.dwell.com

 

Udoban "kutak" za sedenje pored kamina, dve fotelje sa pogledom na kompoziciju na zidu i umetničku slike. Na par koraka od dnevne sobe je biblioteka/muzička soba sa ugrađenim otvorenim policama do plafona. Beli zidovi služe kao prazna platna za umetničku kolekciju sadašnjeg vlasnika. U prizemlju je i radna soba, koja može po potrebi da bude dodatna soba za goste. 

 


Izvor: www.dwell.com

 

Na spratu su tri spavaće sobe, svaka sa zasebnim kupatilom i prostranim garderoberom. Glavna spavaća soba ima luksuzno kupatilo nalik spa centru. Takođe svaka soba ima terasu sa prelepim pogledom i prostorom za sedenje i uživanje na otvorenom. Sve sobe su dobro osvetljene, imaju i krovne prozore, kroz koje dopire velika količina svetlosti i daje prostoru lakoću i povezanost sa prirodom. 

 


Izvor: www.dwell.com

 


Izvor: www.dwell.com

 

Izvor: www.dwell.com

 


Izvor: www.dwell.com

 

 

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Milica

    Odgovori

    20.09.2021 14:27

    Ne zna se šta je lepše! Kuća, bazen, enterijer, prelepa bašta...
    A što su dobri ovi xenonlight plafonski ventilatori! Za leto, mnogo bolja varijanta od klima uređaja.

    • A

      Ana N.

      10.10.2021 15:15

      Odlično odrađena rekonstrukcija, svaki detalj je na svom mestu!

Ostavi komentar