24.08.2021 Komentari: 2

5 načina da vaše dvorište izgleda čarobno

Imate dvorište koje ne izgleda baš onako kako biste želeli, a svesni ste da ima potencijal da bude daleko lepše nego što jeste? Videli ste brojne stilski odrađene kuće sa prelepim raskošnim dvorištima punim cveća, ali znate da sebi ne možete priuštiti izgradnju jednog takvog dvorca?

Ne brinite.


Postoji mnogo načina na koje možete ulepšati i preurediti svoje dvorište, za ne tako mnogo novca, a da ipak ostavlja magičan utisak, ne samo na posetioce, već i na sve prolaznike.


Za vas smo izdvojili neke od najupečatljivijih i najefikasnijih načina da svoje dvorište obogatite, a sebi napravite mesto za uživanje. U nastavku teksta saznajte koji su to načini i kako da ih primenite.

 

 

#1 Kameni radovi asociraju na davna vremena

 

Bajka je gotovo sinonim za čarobnu priču, a radnja svih bajki je postavljena u period ljudske civilizacije pre otkrića elektriciteta i telefona. Ako dvorištu dodate lepe kamene detalje, to će asocirati na bajkoviti srednji i stari vek i priče koje su vezane za to doba.


Napravite stazicu ili kamenom popločan kutak


Možete napraviti zanimljivu stazicu, za koju ćete koristiti kvalitetan prirodni kamen, koja neće ići potpuno pravolinijski od kapije do kućnog praga, već će blago krivudati ili eventualno obilaziti neki drugi objekat u dvorištu.


Takođe, popločati kutak dvorišta u nekom zanimljivom obliku je dobra ideja, koja vam ostavlja dosta mesta za originalnost. Kada je popločavanje dvorišta u pitanju budite što kreativniji, kombinujte više boja kamena i mešajte stilove.

 

Ogradite mesto za cveće kamenom ili popločajte stepenice


Lepim komadima kamena, ogradite mesto u dvorištu gde će biti ili je već posađeno neko lepo cveće ili drvo. Druga opcija je da prekrijete stepenice ispred kuće kamenim pločama.


I jedna i druga opcija predstavljaju sitne promene, pa bi bilo dobro da ih kombinujete sa nekom od drugih metoda da bi se postigao potpun efekat čarolije.

uredjenje dvorista

 

#2 Posadite čudno i upadljivo cveće

 

Ako želite da imate obično baštensko cveće u dvorištu, onda će i dvorište biti obično. Za čaroban izgled je potrebno posebno cveće, koje će ili biti raspoređeno na specifičan način ili će samo po sebi biti upadljivo.


Možete u malim saksijama posaditi cveće toplih boja koje odudaraju od zelene boje lišća i okačiti te saksije tako da vise na žici, drvetu, ogradi itd.


Takođe, dobra ideja je i sađenje visokih žbunastih biljaka, koje imaju svojstven list ili cvet. Žbunje će blago zaklanjati neke delove dvorišta, pa će mu dati tajnovit i misteriozan izgled.


Neke vrste cveća koje vam mogu poslužiti za ovaj efekat su hortezije, zumbuli, tulipani i naravno - ruže.


Imajte u vidu da miris cveća takođe može doprineti celokupnom utisku vaših posetilaca i povećati vaš užitak.

 

dvoriste

 

#3 Svetlost ponekad predstavlja čaroliju

 

Svetlost je ta koja ponekad predstavlja čaroliju u fantazijama i upotpunjava dizajn u nadrealnim filmovima. Svetlost možete rasporediti u sitnim izvorima, a možete je i uobličiti u određenu figuru koja će se jasno videti, što možete postići ukrasnim neon svetlima.


U skoro svakoj čarobnoj bašti svetli neka posebna svetlost. Ukoliko imate fontanu ili bilo kakav sličan protok vode, možete izvore svetlosti rasporediti okolo. Takođe, osvetljavanje stazice, stepenica, terase ili stubova vaše kuće je dobra ideja.


Za osvetlljavanje možete koristiti lampione, male ukrasne sijalice, fenjere, sve vrste svetiljki, pa čak i baklje. Sa bakljama budite oprezni, jer one imaju najveće šanse da uzrokuju požar.

 

#4 Poseban akcenat treba da bude na boji

 

Kada je boja u pitanju tu se potrudite što više, jer ne košta mnogo, a veoma je potrebna da bi se ostvario efekat koji želimo da postignemo.


Inspiraciju za boje možete potražiti u igranim, crtanim i animiranim filmovima, kao što su Gospodar prstenova, Alisa u zemlji čuda i Avatar.


Često su u čarobnim baštama i šumama zastupljene boje poput roze, ljubičaste i bordo. Takođe je većina pastelnih boja poželjna i predstavlja pravi izbor za ovu namenu.

 

patuljak za dvoriste

 

#5 Bilo bi dobro da neko živi u dvorištu

 

Život mogu biti i predmeti ili figurice, kao na primer baštenski patuljak ili vila, koji su često sami po sebi ‘’na granici’’ živog i neživog.


Sa druge strane, možete privući život, pravljenjem mini ekosistema, kao što su ukrasno jezerce, drveće sa gustom krošnjom i kućicama za ptice, cveće itd. Oni koji će sigurno biti oduševljeni novim ambijentom i često vas posećivati su razne vrste leptira, ptica, pčela, vilinih konjica i žaba.


Neke od ovih životinjica će samo prisustvom ulepšati vaše dvorište, a poneke ga mogu obogatiti i svojim cvrkutom ili kreketom.


Fontana će takođe dati živosti dvorištu kako pojavom, tako i umirujućim zvukom žubora vode.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Milena

    Odgovori

    26.08.2021 15:00

    Prošle godine sam sređivala dvorište i sad deluje bajkovito preko cele godine jer se trudim da kako se ono, sasvim prirodno menja, i ja promenim nešto za svaku sezonu. Popločala sam staze kamenom struganikom, posadila cveće u malim lejama duž staza, imam i malu fontanu i baštensku xenonlight rasvetu. A pošto u jednom delu imam i nekoliko jelki, njih pred novu godinu kitim i osvetljavam novogodišnjim xenonlight lampicama. I zaista je kao u bajci.
    Moja porodica i ja veći deo vremena provodimo napolju, tako da uživamo preko cele godine.

  2. N

    Nenad Savic

    Odgovori

    16.09.2021 17:21

    Ceo život sam živeo u stanu i nisam razmišlao o kući sa baštom i dvorištem. To me aosciralo na neprestano renoviranje popravljanje , na radove oko kuće koji su beskrajni i nikada da završe. Deteinjstvo sam proveo pomažući ocu u takvim radovima.
    Ali moja supruga je žarko želela da ima dvorište i na kraju smo kupili vikendicu Prvih dana je nisam voleo, išao sam nevoljno d apomognem, neće valjda ona popravljati okolo. I na kraju sam je zavoleo, eto mene svaki vikend tamo. Idem i zimi, napravili smo zimski baštu koja je zaštićena luna ceradom, leti ne izbivam sa mog "ranča". Naravno kada ne idem na posao. Rad mi nije težak, čak mi je i zdovoljstvo čeprkati oko vikendice

Ostavi komentar