22.11.2022 Komentari: 2

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022: Kako izgledaju fudbalski stadioni?

Katar je prva arapska država sa Bliskog istoka u kojoj se održava veliki sportski događaj kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. Za potrebe mundijala je izgrađeno 8 novih fudbalskih stadiona, futurističkog dizajna koji su prava arhitektonska remek dela. 

 

katar-stadion

Kalifa stadion: foto_Pinterest

 

Još davne 2010.godine FIFA je odlučila da za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, domaćin bude Katar jedna od najbogatijih država na svetu. Ukupno 32 reprezentacije sa svih kontinenata igraju u osam grupa, od 21. novembra do 18. decembra. Po prvi put se mundijal održava krajem godine i to zbog letnjih vrućina u Kataru, kada je prosečno 40 do 50 stepeni.

 

Očekuje se da će tokom mundijala Katar ugostiti oko 1,5 miliona ljubitelja fudbala, a cela država broji oko 2,9 miliona ljudi. Zbog toga su izgrađeni novi metro, saobraćajnice, preko 100 novih hotela i čitav novi grad. Izgrađeno je 8 novih fudbalskih stadiona, koje vam predstavljamo u nastavku.

 

#1  stadion Lusail

 

Foster+Partners je projektovao ovaj fantastičan stadion. Stadion Lusail će biti domaćin otvaranja i zatvaranja manifestacije, kao i finalne utakmice za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.  Nazvan je po istoimenom gradu, koji je lociran nedaleko od glavnog grada Dohe. Stadion se nalazi u samom središtu grada. Po površini je najveći od svih stadiona, kapaciteta od 80.000 gledalaca.

 

stadion katar, 2022

Lusail stadion: foto_Pinterest

 

Strategija izgradnje svih objekata i stadiona je imala za cilj korišćenje održivih tehnologija i smanjenje emisije ugljenika CO2 kroz „implementaciju vodećih održivih građevinskih standarda, prakse upravljanja otpadom i vodama i rešenja za niske emisije“. Takođe je prioritet bilo ispunjenje svih mera energetske efikasnosti.

Foster + Partners je dizajnirao stadion Lusail, čiji dizajn odražava dekorativne motive sa tradicionalnih arapskih činija i posuda. Zlatna boja asocira na bogatu Katarsku državu. Koncept dizajna je takav da stadion u potpunosti nastavi da egzistira i nakon svetskog prvenstva. Upravo na ovom stadionu će reprezentacija Srbije odigrati svoju prvu utakmicu na mundijalu.

 

#2  stadion 974

 

Španski arhitektonski biro Fenvick-Iribarren Architects je zaslužan je za dizajn ovog stadiona u Ras Abu Abudu, korišćenjem modifikovanih čeličnih kontejnera za transport. Nazvan je "974" prema broju kontejnera koliko je upotrebljeno za izgradnju. Moći će da primi 40.000 gledalaca. Ovo je prvi potpuno demontažni stadion u istoriji FIFA.

 

stadion katar, 2022

974 stadion: foto_Pinterest

 

#3  stadion Al Bajt 

 

Dar Al-Handasa je projektovao stadion koji prema dizajnu podseća na šatore, po ugledu na nomadske narode u Kataru. Ima pokretni sistem krova koji može potpuno da pokrije krov i tada se aktivira sistem za ventilaciju. Stadion je otvoren 2020. godine i može da primi 60.000 gledalaca.

 

stadion katar, 2022

Al Bajt stadion: foto_Pinterest

 

#4  stadion Al Tumama 

 

Katarski arhitekta Ibrahim M. Jaidah je projektovao stadion koji podseća na tradicionalnu tkanu kapu, koju nose muškarci širom Bliskog istoka. Stadion je kapaciteta 40.000 mesta. Nakon završetka turnira, 20.000 mesta sa gornje tribine biće uklonjeno i zamenjeno butik hotelom sa 60 soba.

 

stadion katar, 2022

Al Tumama stadion: foto_Pinterest

 

#5  stadion Ahmad Bin Ali  

 

Pattern Design i Ramboll je uradio projekat rekonstrukcije nekadašnjeg stadiona. Arhitekte su odlučile da za novi stadion iskoriste i recikliraju delove konstrukcije starog stadiona. Fasada stadiona je obložena multimedijalnim ekranima koji svetle i menjaju motive i boje, asocirajući na katarsku kulturu.

 

stadion katar, 2022

Ahmad Bin Ali stadion: foto_Pinterest

 

#6  stadion Education city

 

Fenvick-Iribarren Architects i Pattern Design je zaslužan za projekat Obrazovnog gradskog stadiona, koji je kolokvijalno poznat pod imenom „Dijamant u pustinji“. Nalazi se u blizini metroa u Dohi, koristi LED osvetljenje i 29 posto recikliranih materijala. Ovo je prvi katarski stadion koji je dobio ocenu od pet zvezdica za održivost iz Globalnog sistema za procenu održivosti. Osnovni motiv za dizajn fasade je trougao, koji je karakterističan za arapsku kulturu.

Kada se završi svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, stadion će biti u sastavu univerzitetskog grada. Biće pretvoren u atletski centar za okolne univerzitete i lokalnu zajednicu. Modularni gornji nivo sedišta biće uklonjen, a pojedini delovi će biti pretvoreni u učionice i prostorije za univerzitete. 

 

stadion katar, 2022

Education city: foto_Pinterest

 

#7  stadion Al Džanub 

 

AECOM-a i Zaha Hadid Architects su projektovali stadion lociran nedaleko od Dohe, bliže južnoj obali. Kapacitet stadiona Al Džanub je 40.000 mesta. Dizajn stadiona je zasnovan na jedrima tradicionalnih ribarskih čamaca u futuristirčkom stilu Zaha Hadid Architects. Na taj način odaje počast istoriji pomorstva. Krov stadiona se pomera i može potpuno da se zatvori, pa je zbog toga ugrađen špseban sistem ventilacije.

 

zaha hadid

Al Džanub stadion: foto_Pinterest

 

#8  Kalifa međunarodni stadion 

 

Stadion je izgrađen davne 1975. godine i od tada se koristi kao nacionalni stadion Katara. Za potrebe svetskog prvenstva stadion je rekonstruisan i preuređen. Zahvaljujući projektu Dar Al-Handasa, kapacitet stadiona je povećan za 12.000 mesta. Urađena je potpuno nova fasada, ugrađeni su posebni sitemi za osvetljenje, koji celom kompleksu daju prelepe svetlosne efekte.

 

 

stadion katar, 2022

Kalifa stadion: foto_Pinterest

 

Foto: pinterest.com

Fotografije su nastale uz odobrenje Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe Katara

 

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Mirko

    Odgovori

    11.12.2022 00:13

    Savršeni stadioni za savršeno fudbalsko prvenstvo.
    Tehnologija izrade je uzela svog maha.

  2. A

    Ana N.

    Odgovori

    21.12.2022 01:03

    Svaki je lep na svoj način. Neki od ovih stadiona mogu da budu inspiracija za naš nacionalni stadion :)

Ostavi komentar