28.02.2022 Komentari: 0

15 najlepših paviljona na Expo 2020 Dubai

Na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai su izgrađeni spektakularni paviljoni gde su države predstavile svoje inovativacije i tehnološka dostignuća u industriji, turizmu, ekonomiji.

Expo 2020 Dubai svetska izložba je bila otvorena do 31. marta 2022. godine, pod sloganom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”. Zbog pandemije su se mnogi događaji na Expo 2020 Dubai mogli pratiti online. Domaćin UAE i grad Dubai su za potrebe manifestacije napravili kompletan novi grad, dok su 192 države izgradile paviljone za izlaganje svojih dostignuća. Predstavljamo 15 najzanimljivijih svetskih paviljona, koje potpisuju poznate svetske arhitekte.

 

#1  Paviljon UAE  / Santjago Kalatrava

Paviljon domaćina UAE je najveći na sajmu sa površinom od 1,5 hektara. Čuveni španski arhitekta Santjago Kalatrava je projektovao paviljon, kao konstrukciju od 28 zakrivljenih konzolnih nosača, simbolizujući krila sokola. Nosači, odnosno krila su projektovani od ljuski koje mogu da se pokreću i rotiraju pomoću hidrauličnih dizalica i na taj način otvaraju i zatvaraju krovne solarne ploče.

 

Zgrada-paviljon

 

Zgrada-paviljon-krila

Izvor: pinterest


#2  Paviljon „Mobilnost“  / Foster+Partners

Centralni paviljon u okrugu "Mobilnost" je dizajnirao čuveni britanski studio Foster + Partners. Paviljon je u obliku deteline sa tri lista, a na svakoj konzolnoj formi je predviđena galerija za izložbe. Fasada je obložena aluminijumom tako da se okolina ogleda u njoj, što utiče na promenljiv vizuelni efekat tokom dana i noći.

zgrada-paviljon-šetalište
 

zgrada-drveće

Izvor: pinterest

 

#3  Paviljon „Održivost“  / Grimshaw

Centralni paviljon u okrugu „Održivost“ je shodno temi koju simbolizuje, projektovan tako da prikuplja i proizvodi vodu i energiju za sopstvene potrebe. Krov je u obliku pečurkaste strukture, koja je prekrivena solarnim panelima širine 135 metara. Paviljon okružuju manja energetskih stabla, koja preko solarnih panela prikupljaju sunčevu toplotu i proizvode električnu energiju.

 

Izvor: pinterest


#4  Paviljon Velike Britanije  / Es Devlin

Britanski paviljon je dizajnirala domaća scenografkinja Es Devlin u obliku konusa, koji je izgrađen od lameliranog drveta. Zamišljeno je da se na fasadi prikazuju pesme generisane veštačkom inteligencijom od reči koje su poslali posetioci. Specifičan dizajn fasade odaje počast projektu Stivena Hokinga „Probojna poruka“ i kulturnoj raznolikosti Velike Britanije.



Izvor: pinterest

 

#5  Paviljon Belgije  / Vincent Callebaut Architectures + Assar Architects

Belgijske arhitekte su dizajnirale paviljon pod nazivom „Zeleni luk“, koji predstavlja inovativne zelene gradove gde su primenili svoja dosadašnja industrijska, tehnološka i naučna znanja. Model održivog urbanističkog planiranja prikazuje vizije gradova budućnosti do 2050. godine.

Izvor: pinterest

 

#6  Paviljon Japana  / Yuko Nagayama and Associates

Dizajn fasade japanskog paviljona simbolizuje kombinaciju tradicionalnih arabeski i umetnosti origamija, kao i ukrštanje kulture između Japana i Bliskog istoka. Posetioci mogu da vide 3D umetničke instalacije i pozorište od 360 stepeni sa različitim vizuelnim i zvučnim efektima. Izložene su minijaturne makete kojima je predstavljena japansku kultura, dok soba sa beskonačnim ogledalom podstiče posetioce da razmisle o savremenim životnim izazovima.

 

Izvor: pinterest

 

#7  Paviljon Singapura  / VOHA

Singapurski studio VOHA je projektovao paviljon koji predstavlja zelenu oazu u pustinji. Studio opisuje paviljon kao „trodimenzionalnu baštu“ sa nizom staza koje se obavijaju oko tri ogromne šišarke prekrivene biljkama.

Izvor: pinterest

 

#8  Paviljon Finske  / JKMM Architects

Finski paviljon je zamišljen kao mesto koje posetiocima treba da pruži mirno utočište od sajamske gužve. Paviljon je izgrađen od drvene konstrukcije, koja je prekrivena belom zategnutom industrijskom tkaninom kako bi se dočarao izgled finskog snega.

 

Izvor: pinterest


#9  Paviljon Saudijske Arabije  / Boris Micka Assocatiates

Paviljon Saudijske Arabije je drugi po veličini na sajmu. Nagnuta pravougaona struktura je visine 6 spratova sa LEED platinastim sertifikatom. Predstavlja četiri glavna stuba koji simbolizuju ljude, prirodu, nasleđe i mogućnosti. U paviljonu je postavljen masivni globus prečnika 30 metara sa interaktivnim podom, koji vodi posetioce na neverovatno audio-vizuelno putovanje. Pokretne stepenice „Heritage” vode do nivoa gde je prikazana istorija i kultura zemlje, a stepenice „Future” nude mogućnost istraživanje prostora gde j prikazana moderna Saudijska Arabija.

Izvor: pinterest

 

#10  Paviljon „Mogućnosti“  / AGi Architects

Centralni paviljon u okrugu „Mogućnosti“ je dizajnirao špansko-kuvajtski studio AGi Architects. Zamišljen je kao velika nadstrešnica koja natkriva trg gde se nalaze izložbeni prostori, prodavnice i kafići.

Izvor: pinterest

 

#11  Paviljon Srbije  / A3 Architects

Srpski paviljon je zamišljen je kao vremenska kapsula koja objedinjuje srpsku zaostavštinu Vinčanske kulture sa današnjom modernom Srbijom. Prvi put u svetu je pomoću metahuman tehnologije "oživljen" praistorijski čovek od pre 10.000 godina, sa kojim se ostvaruje virtuelna interakcija. Na sajmu je promovisan novi turistički brend pod imenom "Experience! Serbia" (Doživite Srbiju).

 

Izvor: pinterest


#12  Paviljon Rusije  / SPEECH Tchoban & Kuznetsov

Paviljon Rusije je dizajniran u obliku ogromne kupole, koja je prekrivena nizovima džinovskih raznobojnih cevi, po ugledu na avangardne ruske konstruktiviste. Paviljon je okružen reflektujućim bazenom, čiji je cilj da podstakne posetioce da meditiraju o međusobnoj povezanosti globalnih inovacija prošlosti i budućnosti.

Izvor: pinterest

 

#13  Paviljon Italije  / Carlo Ratti Associati

Italijanski paviljon je dizajnirn u skladu sa ekološkim principima. Ceo paviljon je okružen zavesom napravljenom od 70 kilometara recikliranog plastičnog užeta, čijim se pomeranjem omogućava prirodna ventilacija prostora. Na krovu su dizajnirana tri trupa čamaca u zelenoj, beloj i crvenoj boji kao italijanska zastava.

 

Izvor: pinterest


#14  Paviljon Holandije  / V8 Architect

Holandski paviljon je smešten u okrugu „Održivost“. U središtu paviljona je kupa visoka 18 metara, koja je prekrivena jestivim biljkama, voćem i povrćem. Na krovu su instalirani šareni solarni paneli i poseban sistem, koji iz pustinjskog vazduha izvlači vodu za navodnjavanje biljaka.

 

Izvor: pinterest


#15  Paviljon Švajcarske  / OOS

Veliku pažnju je privukao švajcarski paviljon čija je cela fasada u obliku džinovskog ogledala, u kojem se ogleda crveni tepih u obliku švajcarske zastave. Pod nazivom Reflections, paviljon je dizajnirao arhitektonski studio OOS iz Ciriha.

 

Izvor: pinterest
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar