12.02.2021 Komentari: 0

Stepenice u kući mogu biti fantastična dekoracija

Stepenice su, kako ih stručno nazivaju, vertikalna komunikacija jednog doma. Šta to tačno znači? Stepenice nam omogućavaju da sa jednog nivoa dođemo na sledeći, viši nivo. Njihova uloga je pre svega funkcionalna. Međutim, razvitkom novih materijala i metoda rada, stepeniste u kuci postalo je sastavni element uređenja enterijera. Koliko vam je prostora potrebno za moderne stepenice u kuci i gde ih je moguće postaviti? 

foto: depositphoto.com

Odakle početi?


Ovo je tema sa pre svega mnogo dizajnerskih odgovora. Uređenje enterijera zahteva punu pažnju za sve detalje. Ukoliko ste nekada imali prilike da gledate projekte pre i posle, na mnogima je baš stepenište potpuno izmenilo dimenziju prostora i osim funkcionalnosti dalo i savršen vizuelni dojam. Važno je da se vi u svom stanu ili kući osećate prijatno, da one odišu toplotom i sigurnošću i da se uklapaju u ostatak enterijera. Moderne stepenice u kuci ne podrazumevaju samo upotrebu novih materijala, već pre svega ideju u obliku stepenica. Drvo, kao jedan od najstarijih materijala, savršeno izgleda kada je stepenište u pitanju, samo je važno opredeliti se za pravu nijansu drveta.


Spiralne stepenice


Spiralna ili kružna stepeništa savršeni su čuvari prostora, jer zauzimaju mnogo manje mesta od klasičnih stepenica. Uz malo magije dobrog dizajnera enterijera mogu pretvoriti vaš životni prostor u pravu magiju i uneti kraljevski duh u vaš dom. Kružno stepeniste u kuci se može prilagoditi raznim konstrukcijama, ali je najčešći slučaj spiralni format sa centralnim stubom na koji se oslanjaju gazišta. U ovom slučaju potrebno je uzeti u razmatranje tri elementa : kolika je visina stepeništa, koliki je ugao rotacije i koji je prečnik stepeništa.

 

 

Stepenice za skladištenje


Stepeniste u kuci, kao što smo već rekli, pre svega je funkcionalno, ali stepenice sa prostorom za skladištenje daju dvostruku funkcionalnost i savršen estetski doživljaj. Ovakvo stepenište idealno je za male duplekse u kojima je potreban dodatni prostor. Postoje dve opcije. Prva je da se stepenice prave tako da budu praktično istovremeno i fioke koje bi poslužile za odlaganje posteljine, garderobe ili svih onih stvari koje ne želite da bud una vidnom mestu. Druga opcija je pravljenje plakara ili cipelarnika unutar samih stepenica, gde bi prilaz bio sa strane stepeništa. Na ovaj način štedi se prostor i dodatno funkcionalno osposobljava za život.

 

 

Cik-cak stepenice


Cik-cak stepenice savršen su detalj bilo da ih birate za mesto stanovanja ili za radni prostor. Deluju futuristički i veoma kreativno. Iako mnogi misle da su nepraktične i strme, to ne mora biti pravilo. Vrlo lepo mogu uštedeti prostor i biti funkcionalne. Sa druge strane, ukoliko na raspolaganju imate dovoljno mesta, ovakve stepenice mogu biti prava trakcija svakog prostora.
 

Stepenice prema feng šuiju


Gde bi trebalo da budu stepenice? U mnogo slučajeva i ne možemo baš da biramo jer smo prema nacrtima prinuđeni da ih postavimo na određeno mesto. Međutim, šta kaže feng šui? Postoje dva glavna mesta na kojima stepeniste u kuci ne bi trebalo da stoji. Prvo je u centralnom delu kuće, a drugo je naspram ulaznih vrata. U prvom slučaju nije dobro da stepenice budu u “srcu kuće” zbog stalnog proticanja energije, dok se u drugom slučaju sudaraju dve energije – ona koja ulazi na vrata i ona koja stalno ide gore-dole uz i niz stepenice.


Nemojte se plašiti. Budite kreativni, oslobodite svoju maštu ili kontaktirajte stručnjake koji dizajn enterijera drže u malom prstu i čekajte magiju. Moderne stepenice u kuci zaista mogu napraviti pravu bajku u kojoj ćete uživati svakog dana. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar