04.01.2021 Komentari: 0

5 trikova kako da ukrasite stan, a da istovremeno štedite na prostoru?

Uredjenje stana zahteva veliku posvećenost. Čak i ako volite da se samostalno pozabavite dizajnom enterijera, potrebno je poslužiti se određenim trikovima, pogotovo ukoliko na raspolaganju imate manji prostor. Neka vam to ne bude prepreka kada razmišljate o tome kako srediti stan. Mi imamo nekoliko “trikova” kako dekorisati stan, a da istovremeno uštedite na prostoru. 

foto: pixabay.com

#1 Umesto lampi birajte plafonjere


Neobičan luster idealno je rešenje da razbijete monotoniju stana i unesete novu energiju. Ukoliko imate jednu ili nekoliko sobnih lampi koje vam možda zauzimaju previše prostora, izbacite ih i opredelite se za zidne lampe, lustere ili plafonjere. Rasveta je važan deo svakog životnog prostora, pa će sitne novine uneti potpuno novi doživljaj.

 

#2 Ukrasne kutije i korpe


Svaki dom pun je dečijih igračaka, papira, knjiga, olovaka, računa, dekorativnih predmeta, novina… Sve to često zna da napravi haos u stanu, pa nam se prostor čini manji nego što zapravo i jeste. Ukrasne kutije i pletene korpe savršen su način da organizujete sve što želite. Bilo da su to začini u kuhinji, peškiri ili kozmetika u toaletu, ili sitnice u dnevnok sobi – biće savršeno rešenje. Možete čak postaviti pletenu korpu pored garniture i u nju staviti papuče za goste i ćebence koje koristite za pokrivanje u dnevnoj sobi. Uredjenje stana nije gotovo sve dok se ne osmisle I poslednji detalji poput upravo ovog.

 

 

#3 Tabure na otvarnje


Lenjivci i taburei odličan su način da se dobije dodatno mesto za sedenje kada su tu gosti. Međutim, oni su još jedan komad nameštaja koji svakako zauzima prostor. Mnogi misle da to nije idealno rešenje za male stanove, ali varaju se. Kako biste ovo preokrenuli u prednost, birajte lenjivce koji se otvaraju. Uredjenje stana tek sada postaje zanimljivo, zar ne? Na taj način dobićete prostor za odlaganje dečijih igračaka, posteljine… Takođe, mogu se pomerati i prenositi iz prostorije u prostoriju po potrebi, pa ih uvek možete skloniti ukoliko smetaju, dok priznaćete garnituru ipak ne možete.

 

#4 Polica do plafona


Najčešće pitanje koje se postavlja jeste kako dekorisati stan da bude lepo, a praktično? Naši saveti su baš takvi. Opredelite se za komode i police koje dosežu do plafona. Osim što ćete na taj način vizuelno povećati prostor, dobićete mnogo slobodnog mesta za odlaganje, ali i mini kućnu biblioteku. Neka donji deo police bude zatvorenog tipa, tako da možete potrpati unutra sve one stvari sa kojima nikada ne znate gde ćete, možda čak i posteljinu i peškire ukoliko nemate dovoljno mesta u sobi ili kupatilu, a gornje police popunite knjigama i dobićete prelepo dekorisan prostor koji ste pametno iskoristili.

 

 

#5 Slike na zidu


Verovatno se pitate kako srediti stan kada je on toliko mali, a ako još imate i malu decu i igračke, sve postaje komplikovanije. U tim slučajevima, prostora nikad dosta, pa se poslužite svim mogućim trikovima da taj prostor i stvorite. Umesto ramova za slike koji vam stoje na površinama, izaberite da ih okačite na zid. Možete napraviti tzv zid u slikama, tako što ćete kupiti ramove različitih veličina, a istog dizajna, pa složiti fotografije. Možete se poigrati i sve fotografije uraditi crno bele ili u nekom drugom efektu. Na taj način uštedeli ste prostor na policama za odlaganje drugih stvari, a istovremeno ulepšali svoj životni prostor. TV takođe možete okačiti na zid, pa će vam TV komoda biti potpuno prazna za sve ono što vam je potrebno.

Dakle odgovor na pitanje kako dekorisati stan, a da istovremeno uštedimo na prostoru je zapravo u vašoj mašti i inovativnosti. Razmislite o tome šta vam smeta i gde biste te stvari mogli da odložite. Uložite u višenamenske komade nameštaja, pa ste jednim udarcem ubili dve muve – imaćete moderan i lep stan, a istovremeno i dovoljno prostora za sve one sitnice koje stvaraju nered. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar