18.09.2020 Komentari: 0

Uređenje enterijera: početni koraci do savršenog doma

Za svakog ko se useljava u nov, prazan stan ili želi da preuredi dom u kome živi, glavna preokupacije jeste kako pronaći najbolja rešenja za uređenje enterijera. Dizajn zidova i podova, odabir adekvatnog nameštaja koji će učiniti vaš stan savršenim spojem funkcionalnosti i estetike – sve su to zadaci sa kojima se susrećete, tako da je logično pitanje koje se nameće: odakle početi?

Pripremili smo za vas nekoliko korisnih saveta koji vam mogu olakšati da krenete u pravom smeru prilikom uređenja doma i da savršeno organizujete svoj životni prostor.

 

Samostalno uređenje ili angažovanje stručnjaka?


Prva stvar o kojoj treba doneti odluku kada je u pitanju uređenje stana ili kuće jeste da li ćete sve uraditi sami ili prepustiti posao profesionalcima. Želite da vaš dom bude ogledalo stila i perfektnog dizajna, ali niste sasvim sigurni da li umete izabrati najbolje materijale i boje? U dilemi ste kako da organizujete prostor i rasporedite nameštaj? U tom slučaju, pametnije je da angažujete dizajnere enterijera da obave taj posao za vas.


Stručnjaci iz oblasti dizajna vam mogu pomoći da se odlučite za nameštaj, rasvetu, pa i dekoraciju kojom ćete iskoristiti maksimalan potencijal svog životnog prostora. Arhitektonski biroi su se danas razvili u prave umetničke ateljee gde možete izložiti svoje ideje o dizajnu i konsultovati se sa stručnjacima o njihovoj funkcionalnosti i mogućnosti realizacije.


Puno je kreativnih i profesionalnih timova koji pored stručnih saveta nude i uslugu 3D vizuelizacije enterijera, a jedan od njih je i Studio Setla. Zahvaljujući 3D rendering fotografijama projekta, možete dobiti fotografije stana – onakvog kakav će izgledati pošto ga uredite po vašem, ili po predlogu 3D dizajnera. Ova mogućnost je posebno zanimljiva kada renovirate, jer prikazuje prostor pre i posle renoviranja. Testirajući različite stilove, boje i materijale zajednički možete doći do dizajna stana kakav ste zamislili.


Naravno, uvek postoji mogućnost da stan uredite i samostalno, bez pomoći arhitekte. Međutim, ova opcija je dobro rešenje samo onda kada ste sigurni u to kom stilu težite i kada pouzdano znate šta vam se dopada, a šta nikako ne želite u svom stanu.

 

Odredite svoj stil


Kako da odaberete stil uređenja svog doma i “skockate” životni prostor u kome ćete se najbolje osećati? Postoji jedan mali trik koji vam može pomoći da odredite stil koji vam odgovara: pogledajte u svoj ormar. Da li više volite usku odeću po meri ili one slobodnije i udobnije odevne komade? Koje boje preovlađuju i da li težite ka određenim materijalima i dezenima? Odgovori na sva ova pitanja pružiće vam precizniju sliku o vašem senzibilitetu i pokazati kom konceptu uređenja stana da se okrenete.


Možete se poslužiti još jednom jednostavnom metodom da odredite stil dizajna svog doma. Razmislite o tome koje su to ključne reči koje definišu doživljaj vašeg životnog prostora. Kakav utisak želite da ostavite: tradicionalnog ili moderno uređenog doma? Formalan i elegantan ili razigran i veseo? Da li težite minimalističkim rešenjima ili vam tako uređen prostor deluje hladno? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da definišete koji je to stil koji vam najviše odgovara.

 

Procenite šta vam se to nikako ne dopada

 

Ako imate poteškoća sa procenom stvari koje vam se dopadaju, onda će vam sigurno biti lakše da odredite šta je to što vam se ne sviđa i šta nikako ne želite u svom stanu. Kada znate šta nećete, onda vam je mnogo lakše da eliminišete neke materijale, boje, komade nameštaja i da tako suzite svoj izbor.


Primera radi, dezen mebla kauča ili sofe može vas podsetiti na nešto u detinjstvu što ne želite u svom prostoru. Neke boje i materijali mogu delovati staromodno ili vas asocirati na prošle dizajnerske trendove koje ne biste da ponovite. To je sasvim u redu. Premda su sva ova sećanja i reakcije lične prirode, ne smete ih zanemariti jer ujedno definišu i vaš ukus.

 

trosed uredjenje prostora

 

Izaberite prave boje

 

Odabir boja je jedna od najvažnijih odluka koju morate doneti kada uređujete svoj dom. Pravilan izbor boja povezuje sve prostorije. Razmotrite kuću kao celinu. Ukoliko bojite jednu po jednu sobu, rizikujete stvaranje nesklada.


Uzmite u obzir to kako boje utiču na naše raspoloženje. Postoje boje koje će učiniti da se osećate srećno i smireno, dok će neke druge stvoriti osećaj uznemirenosti. Imajte u vidu i to da se često događa da neka nijansa odlično funkcioniše za jedan projekat, a za drugi ne. Možda vam se, na primer, dopada nijansa plave u kući vašeg prijatelja, ali to ne znači da je ta boja pravi izbor za vaš stan. Prilikom izbora boja morate razmisliti o svim faktorima kao što je položaj stana, količina prirodnog osvetljenja, pa čak i spoljašnje okruženje – nekad će bujna vegetacija i nebo dati odraze blede zelene i plave na vašim unutrašnjim zidovima.

 

Krenite od poda naviše

 

Najveći problem kod samostalnog opremanja stana jeste što ljudi neretko ne znaju odakle tačno da počnu. Bez pomoći dizajnera put do funkcionalnih rešenja često može biti poprilično konfuzan i opterećujući. Najbolji savet, koji će potvrditi i vrhunski profesionalci, krije se u jednostavnom predlogu da se krene od temelja: od poda naviše.


Najpre se odlučite za podnu oblogu u svim prostorijama svog stana. Nije bitno da li želite ili imate podove od tvrdog drveta, prostirke, pločice, kamene podove ili pak tepihe od zida do zida. Odabir odgovarajućih podova odrediće svaki naredni prostorni „sloj“. Ako odaberete neutralan ton ili prirodni reljef drveta za podove, imate više mogućnosti sa bojama ili tapacirungom stolica i kauča. Ukoliko je vaš izbor tepih sa starinskom šarom, možete na osnovu njegovih boja formulisati paletu boja u čitavoj prostoriji.


Važno je ove stvari planirati paralelno, da ne biste u suprotnom završili sa cirkuskim efektom i dobili previše različitih neskladnih detalja u prostoru koji ne funkcioniše kao celina.


Takođe, ako umesto od poda, najpre krenete sa odabirom ugaone garniture ili trpezarijskih stolica, unapred ograničavate svoj stil. Jednostavno je, veću fleksibilnost dobijate ukoliko prvo odaberete podne obloge i tepihe.

 

Kombinujte skupe i jeftine predmete

 

Čuli ste već za parolu „skuplje je bolje“? Međutim, ovo nije nužno tačna tvrdnja, pogotovo kada je reč o uređenju enterijera. Ne morate kupiti najskuplje komade nameštaja u poznatom salonu. Umesto toga, razmotrite predmete koji nemaju na sebi etiketu eminentih brendova. Birajte nameštaj za svoj dom na osnovu oblika, udobnosti i načina na koji njegov dizajn oplemenjuje prostor i zadovoljava sve vaše potrebe, a ne na osnovu imena. Nekada će najprefinjeniji detalji u prostoriji biti oni koji jednostavno „imaju dušu“, a za koje niste dali čitavo bogatstvo.


Najbolje će biti da organizujete svoj budžet tako da možete sebi priuštiti kupovinu kako skupocenih tako i jeftinijih predmeta, čija će kombinacija za rezultat imati prijatno uređen životni prostor koji odiše stilom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar