07.03.2022 Komentari: 2

Prvi McDonalds restoran sa nultom emisijom ugljenika

Kako tvrdi menadžment McDonaldsa, otvoren je prvi restoran sa nultom emisijom ugljenika u Velikoj Britaniji. Ovo je važan korak ka razvoju zelene gradnje i održive arhitekture.

Novi restoran McDonaldsa je izgrađen u gradiću Market Drajton, korišćenjem prirodnih i recikliranih materijala. Obnovljivi izvori električne eneregije su primenjeni kao kombinacija vetroturbina i solarnih panela. Objekat je dizajniran tako da zadovolji sve standarde nulte emisije ugljenika, kako prilikom izgradnje tako i u svakodnevnom radu.


McDonalds je potvrdio da emisije ugljenika koje su povezane sa proizvodnjom namirnica, koje se koriste u njegovom jelovniku bogatom govedinom nisu uzete u obzir.

 

Mc Donalds u prirodi
 

Šta znači nulta emisija ugljenika?

 

Kompanija McDonalds je saopštila da namerava da projekat restoraan u Market Drajtonu iskoristi kao "nacrt" za buduće restorane, čija je izgradnja planirana počev od 2022.godine. Biće to značajan poduhvat ka revolucionarnim promenama i razvoju zelene gradnje, što postaje naša nužnost zbog posledica klimatskih promena. Ugalj i produkti njegovog sagorevanja su označeni kao glavni uzročnici efekta staklene bašte, dok su sektori građevine odgovorni za oko 1/3 svetske potrošnje energije i emisije ovih gasova. Koraci ka smanjenju posledica globalnog zagrevanja, emisija štetnih gasova i ugljenika su dogovoreni na nedavno održanoj konferenciji COP26 u Glazgovu. 


Da bi zgrada bila sa nultom emisijom ugljenika (net-zero carbon), ona mora da ukloni onoliko ugljen-dioksida iz atmosfere koliko emituje tokom svog životnog veka, kako u obliku ugrađenog ugljenika tako i operativnog ugljenika povezanog sa materijalima za izgradnju, eksploatacijom i eventualnim rušenjem. Ovaj restoran je prvi u zemlji koji ispunjava standarde Saveta za zelenu gradnju Ujedinjenog Kraljevstva (UKGBC), propisane za zgrade sa nultom emisijom ugljenika.


„U McDonalds-u verujemo da naša hrana treba da se služi u restoranima koji su održivi za budućnost. Market Drajton je veliki korak ka tome.“, rekla je Bet Hart, potpredsednik menadžmenta McDonalds.

 


 

 

Eko dizajn - održiva gradnja

 

Zgradu restorana u Market Drajtonu je dizajnirao britanski studio Scurr Architects, dok se poseban tim bavio urbanističkim rešenjem lokacije i pejzažnom  organskom arhitekturom.


Zidovi restorana su izolovani vunom od britanskih ovaca umesto veštačkim materijalima, dok je obloga napravljena od reciklirane informatičke opreme i recikliranih predmeta za domaćinstvo. Znakovi su napravljeni od korišćenih zrna McDonalds kafe, što je kompanija opisala kao primer svoje akcije uvođenja „kružnih rešenja za otpad“.

 

Mc Donalds sa parkingom

Pristupna staza je napravljena od recikliranih guma, pa je na ovaj načina proizvedeno manje gasova sa efektom staklene bašte nego da je korišćen asfalt. Na parkingu je napravljeno više od 1.000 ivičnjaka od 182 reciklirane plastične boce, za koje je McDonalds rekao da je time smanjio emisiju ugljenika za 25 kg po ivičnjaku, u poređenju sa konvencionalnim betonskim ivičnjacima.


Električna energija za restoran se obezbeđuje pomoću dve vetroturbine i 92 kvadratna metra solarnih panela, koji su instalirani na samoj lokaciji, proizvodeći zajedno 60.000 kilovat-sati energije godišnje. Uprkos zelenim inovacijama, želja menadžmenta kompanije je da se zadrži poznati izgled i atmosfera Mekdonaldsa, kako bi se lakše vršila rekonstrukcija i "prevođenje" drugih restorana na nov koncept poslovanja.

 

Mc Donalds noću
 

Ciljevi razvoja kompanije

 

McDonalds je sebi postavio cilj da svih 1.400 restorana i kancelarija u Velikoj Britaniji ispuni standarde nulte emisije ugljenika do 2030. godine, a da ceo posao u Velikoj Britaniji i Irskoj, uključujući i hranu, sledi nov "zeleni" koncept do 2040. godine.


Dalji koraci kompanije u primeni eko dizajna, podrazumevaju da sav nameštaj u novim i renoviranim restoranima bude napravljen od recikliranih ili materijala sertifikovanih za reciklažu, najdalje do 2023. godine. Do 2025. godine su planirali da postanu jedna od vodećih kompanija na tržištu za ponudu veganske hrane i pića.


Iz kompanije su saopštili da tamo gde nisu mogli da primene dekarbonizaciju izvan uticaja izgradnje, neutralisali su sve preostale emisije sa visokokvalitetnim projektima uklanjanja ugljenika.


"Izazov dekarbonizacije građevinske industrije je složen, ali posvećenost McDonaldsa izgradnji prvog restorana u Velikoj Britaniji, u skladu sa UKGBC-ovim okvirom za zgrade sa nultom emisijom ugljenika je ključni prvi korak. Pozdravljamo ambiciju kompanije da do 2030. postigne nultu emisiju ugljenika u svim svojim restoranima i kancelarijama ", reklao je Simon McVhirter, portparol Saveta za zelenu gradnju Ujedinjenog Kraljevstva (UKGBC).

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Marko

    Odgovori

    08.04.2022 01:09

    Da li je ovo budućnost? Jako dobro. Reciklirani materijali u izradi objekta...

    • A

      Ana N.

      12.04.2022 13:14

      Jeste. Biće teško i možda sporo ali moraće da se menjaju navike zbog globalnog zagrevanja. Potrošnja energije utiče na sve cene, upravo ova globalna kriza pokazuje pravo stanje stvari...

Ostavi komentar