26.02.2019 Komentari: 0

Kako odabrati enterijer za ugostiteljski objekat

Ako ste odlučili da ostvarite svoj san i postanete vlasnik ugostiteljskog objekta, zasigurno vam najviše brige zadaje kako će vaš prostor biti uređen. Interesantan i originalan enterijer je preduslov za dobro poslovanje, te je ovo ujedno najvažnija odluka koju ćete doneti. 

Bitno je da prostor bude uređen sa ukusom i da posetiocima nudi udoban boravak. Takođe, veoma je važno i da to bude mesto koje ne liči ni na jedno drugo, što će prvobitno i privući vaše goste. Dakle, bez obzira da li otvarate restoran, kafić ili bar, dobro razmislite i osmislite njegov enterijer pre nego što uopšte započnete ceo proces realizacije. Ukoliko niste baš sigurni kako bi to trebalo da izgleda, evo nekoliko praktičnih predloga i ideja.

 

Jednostavnost skandinavskog dizajna


Veoma popularan skandinavski stil stiže nam iz Danske, Norveške, Švedske i Finske, po kojima je i dobio svoj naziv. Odlikuje ga jednostavnost, ali sa dozom jedinstvenosti. Ako se odlučite da lokal opremite u ovom stilu biraćete neutralne boje, prijatne oku, kao što su bela, svetlo siva ili krem. Da bi se postigao minimalistički stil, ovakve nijanse se koriste i prilikom izbora boje podova. Ono što je bitno da ne zanemarite jeste da su vam potrebni veliki prozori od poda do plafona koji će u prostor propuštati mnoštvo dnevne svetlosti. Odličan primer je restoran Magaza, ali i drugi lokali u Beton hali, koji su tokom dana ispunjeni prirodnim svetlom. Takođe, kod skandinavskog stila sve se vrti oko funkcionalnosti, te će svaki komad nameštaja, ali i ukrasa biti podređen tome. Bitno je i da prostor oplemenite biljkama ili dekoracijama koje imitiraju prirodu.

 

Veseli retro stil


Sušta suprotnost skandinavskoj jednostavnosti jeste veseli i šaroliki retro stil. U ovakvom lokalu dominiraće svetle, ali jarke boje poput tirkizne, crvene, zelene ili narandžaste. Materijali su pretežno sintetički, a na dezenu se izdvajaju originalni geometrijski oblici. Šare su vidljive i na tapetama, podovima i nameštaju, pa je bitno sve to dobro uklopiti da bi se enterijer zadržao u okvirima dobrog ukusa. Kod nameštaja nije akcenat na kvalitetu, već na njegovoj funkcionalnosti i udobnosti. Ovakvim uređenjem dobićete interesantno mesto gde se druži, proslavlja rođendan ili Nova godina. Zato ga birajte ukoliko vam je ideja da otvorite interesantan kafić za dnevna i noćna okupljanja.

 

Popularni rustični stil

 

Poslednjih godina, kada je uređenje ugostiteljskih objekata u pitanju, vlasnici se najčešće odlučuju da bude u rustičnom stilu. Kod ovakvog enterijera dolazi do izražaja maštovitost i originalna ideja tvorca. Komadi nameštaja izrađeni su restauriranjem starijih komada ili njihovom izradom od otpadnog materijala, poput drvenih paleta. Ujedno, palete su odličan izbor, jer se od njih napraviti gotovo sve: stolovi, stolice, šank, pod ili klupe za sedenje. Od boja dominira bela, a materijal koji je najviše zastupljen je drvo. Restauracijom starog nameštaja i korišćenjem otpadnog materijala imaćete i značajnu uštedu u budžetu, te je važno imati i to u vidu. Takođe, na zidovima se retko koriste tapete ili bogate farbe, već je dovoljan jedan premaz belom bojim ne bi li se stvori taj unikatni rustični izgled. Ovakav stil možete birati za kafiće, splavove pored reke, ali i za mesta gde se uživa i obeduje.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar