25.02.2022 Komentari: 3

Prijava za zamenu stolarije - uslovi koje treba da ispunite

Energetska stabilnost je važna za svaku državu. Zbog toga Ministarstvo rudarstva i energetike drugu godinu zaredom objavljuje javni poziv za subvencije za zamenu stolarije, kotlova, termoizolaciju i solarne panele. 

 

postavljanje-solarnih-panela

 

Vreme pandemije je zadnjih godinu dana uticalo na skok cena energenata i građevinskih materijala. Posledica toga je inflacija u svim sferama života. Sve države se nalaze pred velikim izazovom, energetska kriza utiče na ekonomiju i ubrzava energetsku tranziciju. Više nego ikad se govori o načinima uštede energije, obnovljivim izvorima i zelenim energentima. EU je od 2022. godine uključila gas i nuklearnu energiju u zelene energente tokom tranzicionog perioda. Ušteda energije utiče na manju emisiju ugljenika i zagađenost vazduha, ali i na smanjenje efekta staklene bašte i globalnog zagrevanja. 

 

Novi javni poziv


Tokom 2021. godine su sprovedena dva pilot projekta za mere energetske efikasnosti. Građani su dobili subvecije za solarne panele, kotlove, termoizolaciju i subvencije za zamenu stolarije. Uslovi koje je raspisalo ministarstvo, ispunio je mali broj opština i gradova. Mnogi građani nisu mogli da dobiju subvencije jer njihove opštine nisu bile izabrane na konkursu ministarstva.


Veliko interesovanje građana i energetska tranzicija su uticali da Ministarstvo rudarstva i energetike raspiše novi konkurs početkom godine. Rok za prijavu opština i gradova je do 21. februara 2022. godine. Očekuje se veliki odziv jer je država obezbedila neverovatnih milijardu dinara (250 miliona evra), što je 1/4 investicije. Bespovratne subvencije zajedno obezbeđuju Ministarstvo i opštine kao 50% ukupne investicije, dok drugih 50% daju građani.

 

pvc-prozor


U prvom javnom pozivu 2021. godine najviše građana se odlučilo za meru "zamena stolarije". Subvencija se pokazala kao dobar način da se podstakne svest građana da učine domove energetski efikasnim. 

 

 

Uslovi i postupak


Postupak za dodelu subvencije za zamenu stolarije, uslovi i učešće opština su delimično promenjeni u odnosu na prošlu godinu. Novina je što 19 najnerazvijenijih opština iz devastiranih područja mogu da imaju min. 30% učešće i da potražuju do 70% novca od ministarstva. Druge opštine i gradovi imaju učešće od 50%, odnosno od ministarstva dobijaju onoliko novca, koliko su izdvojile u budžetu. Ipak, određen je maksimalan iznos koji ministarstvo daje opštinama i on zavisi od broja stanovnika. Opštine i gradovi ove godine moraju građanima da omoguće subvencije za sve mere, koje je propisalo ministarstvo a to su:


 • unapređenje termičkog omotača objekta - zamena stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadu i ispod krova, uključujući hidroizolaciju ali bez zamene konstruktivnih elemenata krova;
 • unapređenje termotehničkih sistema objekta - zamena postojećeg kotla ili peći efikasnijim (na pelet, sečku, gas), zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže i radijatora, ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju toplotne energije i merenje temperature (kalorimetri, balans ventili i sl.)
 • ugradnja solarnih kolektora za zagrevanje potrošne tople vode;
 • ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i neophodna tehnička dokumentacija za dobijanje statusa kupac-proizvođač.


Nakon završetka konkursa kod ministarstva, opštine i gradovi koji budu izabrani, raspisuju javni poziv za izbor preduzetnika (kompanija) koji će izvoditi radove. U najavi je da će ministarstvo propisati maksimalne jedinične cene za usluge kompanija, da ne bi naplaćivali građanima veće cene od tržišnih, što je bila situacija prošle godine. Ostaje da vidimo kako će to biti u praksi.

 

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije


Za građane će biti raspisan jedan javni poziv, a ne pojedinačno pozivi za svaku meru kao prošle godine. Na osnovu bodovanja koje određuje opština, pravi se jedinstvena rang lista građana. Na ovaj način opštine neće moći da favorizuju neku od mera energtske efikasnosti, već će to isključivo zavisiti od prijava građana.


Kada su u pitanju pomenute mere energetske efikasnosti i zamena stolarije, subvencija treba građanima da omogući da uštede 50% planirane investicije. Ipak, zavisiće od opština da li će ograničiti maksimalne iznose po jednoj prijavi. Pravo na subvencije će osim građana imati i stambene zajednice. Jedan od uslova je da stambene zgrade i kuće imaju izdatu građevinsku dozvolu ili dokaz da su u postupku ozakonjenja (legalizacije), kao i da građani minimum 6 meseci budu prijavljeni na adresi gde se nalazi kuća ili stan za koji konkurišu.

 


solarni-paneli

Upotreba solarnih panela i status kupac - proizvođač (prozjumer) stvaraju energetski nezavisno domaćinstvo.

 

Dodatne olakšice

 

Ministarstvo je razgovaralo sa centrima za socijalni rad, da bi se pronašli modeli da se više pomogne socijalno ugroženim domaćinstvima. "Ukoliko budemo uspeli i to da uradimo, na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15-20% naše potrošnje", rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Povezane teme:  

Komentari(3) Napiši komentar

 1. M

  Mila

  Odgovori

  08.03.2022 14:06

  Odlična zamisao, 50% subvencije je velika pomoć i dosta znači sada kada je dosta poskupeo građevinski materijal.

  • A

   Admin sajta

   08.03.2022 16:15

   Pridružujemo se da je ovo odlično što je pokrenuto i da verujemo da će u budućnosti ovoga biti sve više. Naš tim će blagovremeno pratiti i obaveštavati svoje verne pratioce.

 2. G

  Gordana Bojović

  Odgovori

  11.04.2022 13:18

  Šta Ovo je stvarno divno samo mi napišite kako da ostvarim zamenu stolarije.Št a ja kao penzionerka i stanovnica Novog Beograda treba da radim, kome da se obratim da bih to ostvarila

Ostavi komentar