20.09.2021 Komentari: 2

Moderna rekonstrukcija kuće iz polovine 20. veka

Klopf Architecture je 2020. godine realizovao projekat rekonstrukcije kuće u Kaliforniji, koja je sagrađena davne 1962. godine prema dizajnu poznatog američkog moderniste Rodžera Lija. Projektantski tim je na savršen način "uveo" kuću u 21. vek i ispunio osnovni zahtev klijenta - redizajn kuće u skladu sa potrebama savremene porodice i očuvanje originalnog koncepta arhitekture Rodžera Lija.

Sadašnji vlasnici su kuću kupili u gotovo originalnom stanju, sa završnim obradama fasade i zastarelim materijalima koji su se koristili polovinom 20. veka. Prozori su bili drveni sa jednostrukim staklom, a zidovi bez izolacije, što je uticalo na velike troškove grejanja i održavanja.

 

Koncept i cilj projekta


Klopf Architecture je dobio zadatak od klijenta da uradi projekat rekonstrukcije kuće u skladu sa potrebama četvoročlane porodice, koja će vremenom da se menja i raste. Uslovi klijenta su definisali pravac u kojem će projektanti rekonstruisati kuću i učiniti je udobnom za savremeni način života. Zbog toga je površina kuće povećana za oko 100m2, ali tako da je zadržan osnovni koncept arhitekture moderenizma 20. veka.


Originalni dizajn kuće je bio prilagođen načinu života porodice šezdesetih godina, gde su sobe bile manje, a prozori ograničeni na male staklene površine. Kuća je okružena sa dosta zelenila, ukrasnog žbunja i drveća, koje stvara osećaj povezanosti čoveka sa prirodom. Prema dizajnu iz 1962. godine najveći deo dvorišta je zauzimao bazen, koji je tokom vremena dosta oštećen i renoviranje nije bilo isplativo.

 

Sadašnji vlasnici su želeli komforan dom i funkcionalnije dvorište, pa je ukidanje bazena bio jedan od prvih elemenata koji su se pojavili tokom transformacije. Porodica je tražila nekoliko opuštajućih otvorenih terasa koje su se odlično uklopile u projekat eksterijera dvorišta.


Pre rekonstrukcije

 

 

Posle rekonstrukcije

 

 

Odnos funkcije i forme


Rekonstrukcijom je Klopf Architecture uspeo da usavrši funkcionalnost kuće i da proširi prelepe vizure na sve fasade. Sada vlasnici mogu da uživaju u prirodnom okruženju i pogledima na planinske pejzaže iz bilo kog dela kuće i dvorišta. Mali horizontalni otvori u glavnoj spavaćoj sobi su zamenjeni mnogo višim prozorima koji sada prate liniju krova, protežući se gotovo po celoj fasadi. U originalnom projektu nije postojala radna soba (kancelarija) i ona je dodata na zahtev novih vlasnika, da bi imali mogućnost za rad od kuće.

 

Položaj kancelarije je takav da ima dosta prirodnog osvetljenja i predivan pogled na okolinu. Po originalnom projektu Rodžera Lija, donji nivo je dizajniran kao utilitarni prostor, gde je bila predviđena pomoćna prostorija sa bazenom, kupatilo, vešeraj i skladišni prostor. Rekonstrukcijom je ovaj prostor postao mnogo funkcionalniji i udobniji životni prostor, jer je predviđena nova porodična soba i apartman za goste.


Prema zadatku klijenata, prilikom rekonstrukcije je trebalo zadržati koncept originalnog dizajna kuće, što je podrazumevao povezanost čoveka i prirode. Zidna platna su pretvorena u staklene površine od poda do plafona sa kliznim vratima, koja omogućavaju direktan izlaz na terasu i dvorište. Velike staklene površine su proširile vizure na okolnu prirodu, čineći da se izgubi osećaj boravka u zatvorenom prostoru. Ovaj efekat je posebno vidljiv u glavnoj dnevnoj sobi i novoj porodničnoj sobi, na donjem nivou.

 

Nakon rekonstrukcije glavna dnevna soba je imala duplo veću površinu nego ranije i direktni izlaz na prostranu terasu - trem, koja je zamišljena kao dnevna soba na otvorenom. Na ovoj terasi su projektovane nove spoljne stepenice sa dva kraka, čime je ostvarena veza sa donjim nivoom i direktno sa dvorištem. Nova rešetkasta pergola iznad terase pruža vlasnicima dobrodošlicu i olakšanje od vrelog popodnevnog sunca.

 

 

Enterijer i dizajn


U enterijeru je primenjen otvoren koncept dnevne sobe, trpezarije i kuhinje, bez fizički odvojenih celina.. Zastupljen je minimalistički stil u uređenju enterijera, svedenih linija i sa preovlađujućom belom bojom. Prostori različitih namena su vizuelno odvojeni pojedinačnim elementima jarkih boja. Kratki zid jarko crvenkaste boje sa otvorom u vidu pulta, prividno deli dnevnu sobu i kuhinju. Na ovom zidu, kao i na zidovima hodnika su primenjeni materijali sa teksturom drveta u kontrastu sa čisto belim zidovima i nameštajem. Originalni "malm kamin" na drva je obnovlјen i ugrađeno je ložište na plin, u skladu sa strogim kalifornijskim zakonima za zaštitu životne sredine. U blizini kuhinje i trpezarije je formiran novi kutak za doručak, kako bi se stvorilo još jedno mesto gde porodica može da se okupi za ležerne obroke. Belilo u enterijeru "razbijaju" komadi nameštaja u jarkim bojama, kao što su fotelja u plavoj boji i barske stolice zelene boje.

 

Glavna dnevna soba

 

 

 

 

Dnevna soba na otvorenom - natkrivena terasa

 


Kuhinja

 

 

Spavaća soba sa kupatilom 

 

 

 

 

Kancelarija - radna soba

 

 

Dečja soba

 

 

 

Nova porodična soba na donjem nivou

 

 

Ostvaren rezultat

 

Projektanski tim Klopf Architecture je uspeo da ispuni sve zahteve i očekivanja klijenta za komfornijim i funkcionalnijim domom. Proširene su dve spavaće sobe, dodata je nova vešernica i polu-kupatilo, dok je nadstrešnica pretvorena u zatvorenu garažu, kako bi se nadomestio skladišni prostor koji je izgubljen u donjem nivou zbog gostinske sobe. Ugrađen je novi spolјni roštilј i dodat prostor za pripremu hrane, tako da je proširena kuhinja prema spolјa i povezana sa novim mestom za ručavanje na otvorenom.

Da bi se održala istorijska povezanost sa originalnim dizajnom Rodžera Lija iz 1962. godine, spolјašnja obloga na fasadi je ponovlјena na svim zidovima, obnovlјen je vitražni prozor u punoj visini na prednjem ulazu, dok je unutrašnji rešetkasti element ponovlјen spolјa u dvorištu, kao pergola iznad terase.

Odlična saradnja je ostvarena između projektantskog tima Klopf Architecture i pejzažnih arhitekata, gde je vidljiv kontinuitet dizajna u formi objekta i uređenja spoljašnjeg prostora. Zadržan je osnovni koncept dizajna modernizma 20. veka - neraskidiva veza čoveka i prirode, udobnost života u zatvorenom i na otvorenom, kao i usklađenost dinamične fasade sa prirodnim okruženjem.

 

 

 

 

 

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    07.10.2021 15:06

    Predivno, prostrano, minimalistički i svetlo. Baš mi se sviđa. A poseban utisak na mene su ostavile one visilice, pretpostavljam da su xenonlight ili nešto slično. Veoma efektne!
    Od sasvim prosečne kuće s polovine prošlog veka, nastala je moderna, prostrana vila. Svaka čast!

  2. A

    Ana N.

    Odgovori

    10.10.2021 15:30

    Odlično odrađena rekonstrukcija kuće, imajuću u vidu kakvo je bilo zatečeno stanje. Posebno mi se sviđa enterijer u dnevne sobe, svaki detalj je na svom mestu!

Ostavi komentar