17.01.2020 Komentari: 0

Kuća u Mishrefu, Kuvajt

Kuća u Mishrefu je dom dva brata i njihovih porodica čiji životni stilovi i potrebe za privatnošću i otvorenim prostorom variraju.

Kao kompozicija dve odvojene životne jedinice grupisane oko unutarnjeg dvorište, kuća je interpretacija tradicionalne dvorišne kuće. Predstavljajući čistu i spokojnu fasadu ulici, kuća deluje kao bela monolitna zapremina elegantno postavljena na kamenom obloženom podijumu. Ritmični raspored prozora sa zastorima preko fasade omekšava masivnost i pruža osećaj lakoće.

 

 

Lokacija i kontekst


Lokacija se nalazi u Mishrefu, predgrađu Kuvajta, koje se sastoji uglavnom od dvospratnih i trospratnih kuća. U demografskoj strukturi dominira lokalno stanovništvo, a kvart ceni privatnost i tišinu. Oštro pustinjsko sunce u jednom od najtoplijih gradova na svetučini da se temperatura vazduha tokom leta redovno penje i do 50 stepeni Celzijusa.
Oluje prašine su takođe redovna pojava koja diktira strategije planiranja i izgradnje u toj oblasti.

 


Brzi pregled postojećih zgrada u okolini otkriva sledeće uvide:


1. Klimatizovani unutrašnji prostori preferiraju se više nego otvoreni ili poluotvoreni spoljašnji prostori.
2. Maksimiziranje unutrašnjih izgrađenih prostora diktira da prozori sa zastorima na obodnim zidovima postaju jedini izvor prirodne dnevne svetlosti.
3. Pitanje privatnosti rezultira zatvaranjem većine ovih prozora veći deo vremena, što rezultira tamnim i nezdravim enterijerom.
4. Nedostatak unutrašnjih društvenih prostora.

 

Izazov je bio rešiti te probleme i definisati optimizovane strategije dizajna bez povećanja budžeta.

 

Dvorište i fontana

 

Kuća je organizovana oko unutrašnjeg dvorišta koje seče sve spratove.

 


Ova građevina u obliku slova U okrenuta je dvorištu obloženom omanskim kamenom. Dvorište i praznina rezultira tipologijom koja gleda ka unutra, koja može imati najviše koristi od dnevne svetlosti bez ugrožavanja privatnosti. Kuća se, prema tome, otvara prema unutrašnjosti koja sadrži privatno dvorište ukrašeno citrusima i izvajanu fontanu koja podseća na bašte Maurskih Alcazara.

 

Cirkulacijska petlja ili društveni prostor?


Dvorište sa 4 sprata i praznina predstavilo je pitanje povezanosti stambenih jedinica okrenutih jedna ka drugoj. Veliko stepenište ključno je za arhitektonsku promenadu koja se proteže kroz sve spratove, nudeći mesto sa dobrim pogledom i lakoću pristupa.

 

 

Paleta


Unutrašnjost kuće odlikuje jednostavna paleta eteričnih belih i prirodnih materijala. Ravne i minimalne linije zdanja kompenzuju se glatkim krivinama spiralnog stepeništa. Nameštaj je pažljivo izabran i hrabro suprotstavljen spokojnom ambijentu. Smirujući zvuk vode i difuzna svetlost filtrirana kroz zaštićene prozore čine ovu kuću oazom mira u ovom užurbanom kuvajtskom predgrađu.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar