11.10.2018 Komentari: 0

Nekoliko trikova koji će vam pomoći da vizuelno povećate mali prostor

Bilo da je u pitanju jedna soba u inače veoma prostranoj kući, ili ste se iz ekonomskih razloga smestili u omanji stančić, postoji nekoliko trikova na koje možete da se oslonite kako bi učinili da se vaš prostor čini mnogo većim i komfornijim. U ovom članku smo za vas odabrali nekoliko najefektivnijih, a opet najjednostavnijih za primeniti.

Odlučite se za svetle boje


Tamni zidovi i nameštaj mogu učiniti da se mali prostor učini još skučenijim, te je tako uvek bolje odabrati paletu svetlih nijansi koje vizuelno proširuju svaku sobu. Ukoliko vam je belo previse sterilno, možete okrečiti zidove u neutralne i pastelne tonove kako biste osvežili atmosferu prostora i učinili ga manje klaustrofobičnim. Kao primer možete pogledati Tikurila katalog boja u kom se nalazi preko 20 nijansi toniranih belih boja koje suptilno zagrevaju i najmanji prostor.


Mnogi se danas odlučuju za takozvani monohromatski stil, gde zidove i ukrasne elemente kombinuju u više nijansi jedne boje, tako razbijajući monotoniju prostora.

 

Rešite se bespotrebnih elemenata


„Otvaranje“ prostora počinje čišćenjem. Što više elemenata posložite na police ili stolove, to će vam se soba činiti skučenijom. Stoga je najbitnije odložiti većinu (ako ne i sve) dekorativne elemente u kutije ili ih premestiti u drugu, veću prostoriju. Otklanjajući elemente koji nemaju neku aktivnu ulogu omogućavate sobi da „diše“.
Zavese je takođe preporučljivo izbaciti iz male prostorije, jer zaklanjajući pogled kroz prozor činite prostoriju zagušljivijom. Ukoliko pak želite stvorite neki osećaj privatnosti jer se nalazite na nekom od nižih spratova ili vam je suprotna zgrada preblizu, odaberite lagane svetle zavese koje propuštaju svetlost i pružaju pogled ka napolje, a pritom zaklanjaju pogled ka unutra. Pa ipak, poželjno je da kad god ste u mogućnosti držite zavese razgrnute i prozore otvorene. Naime, mali prostori vrlo brzo postanu zagušljivi, posebno ako je u pitanju dom pušača, te tako većina ili u potpunosti zabrani pušenje u zatvorenom ili se odluči za uređaje koji ne sagorevaju duvan već ga samo zagrevaju, pa tako ne emituju dim ili neprijatne mirise, održavajući svežinu male sobe.

 

Zamenite slike ogledalom


Prevelik broj slika na zidovima takođe može učiniti prostor još manjim. Zbog toga vam savetujemo da jedini zidni ukras u maloj sobi bude ogledalo, jer ono predstavlja najlakši način da se soba učini većom. Ne samo što vizuelno produbi prstor, ako ga strateški postavite nasuprot prozora, reflektovaće svetlost i učiniti sobu mnogo svetlijom i prijatnijom za boravak. Slobodno se odlučite za što veće ogledalo, ili pak više manjih – ako odaberete neke sa interesantnim ramovima čiji dizajn se uklapa u postojeći dizajn sobe, dobićete jedan, kako funkcionalan tako i atraktivan element.

 

Pažljivo birajte nameštaj


Jasno nam je da promena nameštaja može biti velika investicija, ali ukoliko ste u situaciji da birate potpuno nove elemente koje biste inkorporirali u malu sobu koju sređujete, savetujemo da se odlučite za nameštaj koji je dizajniran tako da odstoji nekoliko centimetara od poda. Ukoliko želite da postavite i tepih, onda odaberite neki koji će se prostirati od zida do zida. Bitno je samo da oku bude vidljiva što veća površina jednoličnog poda kako bi se vizuelno proširila prostorija.


Kada je u pitanju stočić za kafu ili police na zidovima, stakleni elementi su uvek dobra opcija jer manje zatvaraju prostor od nameštaja od punog drveta, bez obzira da li je svetao ili taman.

 

Neka bude svetlo


Posebno u sobama gde se nalaze mali prozori koji ne propustaju dovoljno dnevne svetlosti bitno je postaviti stone lampe i lustere koji će to i nadomestiti. Imajte na umu da je najpametnije odabrati sijalice koje će emitovati 4100K belu svetlost. Iako je 2700K toplo bela svetlost namenjena za osvetljavanje prostorije, za manje sobe je efikasnija 4100K koja je zamišljena da imitira dnevnu svetlost.

Kao što možete da vidite, redekoracija male sobe ne mora da vam oduzme mnogo vremena niti para, a može učiniti da se osećate mnogo prijatnije u prostoru u kome trenutno nerado boravite.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar