21.04.2022 Komentari: 1

Kako urediti kuhinju restorana po svetskim standardima?

Planirate da otvorite restoran ili renovirate kuhinju postojećeg?

sef-kuhinje-priprema-hranu

 

Kuhinja je najvažniji deo svakog restorana. Iako enterijer i ambijent privlače mušterije, ono što ih zadržava i podstiče da opet posete restoran je hrana koju on nudi. Kako bi kuvar nesmetano i efikasno pripremio jelo, neophodnan je dobar raspored i opremljenost restoranske kuhinje.


Ukoliko niste sigurni odakle da počnete i na koje stavke posebno treba da obratite pažnju pri uređenju kuhinje, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

 

Priprema - stvari o kojima treba razmišljati pre uređenja


Ovi procesi predstavljaju obavezan deo pripreme za uređenje.


Sanitarni propisi - ispoštujte sva propisana pravila


Sanitarni propisi variraju od države do države i predstavljaju ključnu stvar na koju morate obratiti pažnju pri uređenju restoranske kuhinje. Ovde su obuhvaćeni zdravstveni propisi, protivpožarna zaštita i ostala pravila koja morate da ispoštujete.

 

Propisi nalažu obavezno nošenje radne uniforme za kuvare i ostalo osoblje u kuhinji. Takođe, određena je najmanja dozvoljena udaljenost između mesta gde se sprema hrana i sudopere i otpada.


Brojna su i pravila koja morate da ispoštujete o ventilaciji, poziciji frižidera i prostoru za čuvanje i skladištenje namirnica. Pre početka samog dizajniranja, nabavite sve neophodne dozvole za otvaranje kuhinje.


Zatražite pomoć od glavnog kuvara


Kako bi na najbolji način uredili kuhinju, pre samog procesa dizajniranja i uređenja kuhinje, neophodno je istražiti šta vam je zaista potrebno. U dizajniranje kuhinje bi trebalo uključiti i glavnog kuvara, koji će vas uputiti i posavetovati oko rasporeda kuhinje i opreme koja je potrebna u njoj.


Saveti kuvara o rasporedu kuhinje su dragoceni. Sa obzirom da kuvar najbolje poznaje jelovnik restorana, on samim tim zna i koliko je prostora potrebno celom njegovom timu, kako bi svaki član efikasno radio.


Detaljno istražite opremu koja vam je neophodna


Kako kuhinjska oprema ne bi zauzimala previše mesta, pre njene nabavke detaljno trebate istražiti koja vam je oprema zaista potrebna. Ukoliko nemate prostora ili sredstava za svu opremu, napravite selekciju potrebnih stvari i izbor između određenih uređaja.

 

restoran-kuhinja-kuvari


Dizajn i uređenje kuhinje - na šta treba obratiti pažnju?

 

Kada ste obavili sve prethodne korake i dobili sve neophodne dozvole konačno možete pristipiti uređenju kuhinje restorana! Kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć, pri samom dizajnu treba paziti na pojedine stavke.


Funkcionalnost, fleksibilnost i efikasnost prostora


Kuhinja bi trebalo da bude dizajnirana tako da je prilagodljiva svakom jelovniku, posebno ukoliko planirate povremeno da menjate jelovnik.

 

Glavno pravilo pri uređenju kuhinje je da ona treba da bude jednostavna za korišćenje.


Da bi kuhinja bila funkcionalna ona treba da omogući nesmetano kretanje zaposlenih i brz protok kroz kuhinju - od narudžbine, preko pomoćnog kuvara i ostalog osoblja, pa sve do glavnog kuvara. Takođe, zaposlenima sve treba biti na dohvat ruke, kako bi se što manje kretali u procesu pripremanja hrane.


Dizajn kuhinje bi trebao da obezbedi dovoljno prostora u kuhinji za glavnog kuvara kako bi mogao adekvatno i nesmetano da nadgleda i podučava svo osoblje u kuhinji.


Vodite računa o sigurnosti i ispravnosti hrane


Svaki deo i detalj u kuhinji treba biti u skladu sa sanitarnim i zdravstvenim propisima. Kuhinja treba da bude čista i uredna, a hrana koju pripremate spremljena od svežih namirnica i u čistom posuđu. Iz tog razloga je potrebno planirati i broj sudopera i mašina za pranje posuđa.

 

Jedna od najčešćih grešaka pri uređivanju kuhinje je premala sudopera i nedovoljno prostora za sudove.


Kada birate oceđivače za sudove, stolove za odlaganje prljavog posuđa i kapacitet mašine za sudove, uzmite u obzir broj stolova i mesta za sedenje u restoranu. Obezbedite onoliko prostora koliko je potrebno za sudove kada su sva mesta u restoranu popunjena.


Imajte u vidu da čisto posuđe treba da bude na dohvat ruke prilikom serviranja jela, dok prljavo posuđe treba odlagati na mesto koje ne smeta zaposlenima u protoku kroz kuhinju.


Energetska efikasnost i ventilacija


Sa obzirom na to da komercijalne kuhinje troše veliku količinu struje i da su troškovi struje veliki deo ukupnih mesečnih troškova restorana, kako bi se smanjila potrošnja električne energije, kuhinjsku opremu treba taktički rasporediti.


Na primer, frižidere i ledomate treba postaviti što dalje od opreme za kuvanje kako bi što manje struje trošili.


Ventilacija je veoma bitna zbog visokih temperatura do kojih može doći u kuhinji. Uložite u kvalitetan ventilacioni sistem, kako bi svom osoblju olakšali vreme provedeno u kuhinji. U tome vam mogu pomoći ventilator i prečišćivač vazduha.


Ventilacija je takođe važna kako mirisi tokom spremanja hrane ne bi dolazili do vaših gostiju. Zato je neophodno nabaviti kvalitetan aspirator, koji će upijati mirise, i redovno čistiti filtere na njemu kako bi što bolje radio.

 

Tehnologija - ubrzajte pripremu hrane

 

Iako mnogi restorani funkcionišu sa beleženjem porudžbine na papir koji se nosi u kuhinju, u praksi se mnogo efikasnije pokazalo korišćenje kuhinjskog monitora. On povećava preciznost narudžbine i ubrzava čitav proces pripreme hrane. Na njemu se mogu videti posebni zahtevi gostiju i vreme koje je proteklo od narudžbine.

 

kuhina-restoran-kuvari-pripremaju-hranu


Koji modeli organizacije kuhinje postoje?


Restoransku kuhinju možete postaviti na nekoliko načina:


Linijski tip kuhinje


Linijski tip kuhinje je najčešći u restoranima brze hrane. U njima priprema jela teče linijski, a broj jela na meniju nije veliki.


Ergonomični tip kuhinje


Ovo je kuhinja čiji je raspored prilagođen svim radnjama u restoranu, kako bi se hrana spremila u najkraćem vremenskom periodu.


Zonska kuhinja


Sa obzirom da je opštepoznato i karakteristično da je atmosfera u svakoj restoranskoj kuhinji haotična, tu haotičnost bi trebalo svesti na minimum. Kako bi to učinili, predlažemo vam da u kuhinji napravite zasebne delove za različite radnje.

 

To znači da bi trebalo da postoji odvojeni deo za pranje sudova, deo za odlaganje hrane, deo za pripremu jela, deo za kuvanje i deo za servisiranje i odlaganje spremljenih narudžbina. Ovaj model organizacije kuhinje je veoma efikasan, podrazumeva i da deo za odlaganje otpada bude udaljen od dela gde se sprema hrana, pa je i higijenski prihvatljiv.


Ostrvski tip kuhinje


U kuhinji koja je organizovana po ovom modelu, u centru se nalazi glavni blok, oko kojeg su raspoređeni stolovi za rad.
Kako bi sve u kuhinji funkcionisalo, neophodan je dobar dizajn kuhinje i raspored opreme.

 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da uredite restoransku kuhinju koja će vam omogućiti bolju uslugu i zadovoljstvo gostiju. Želimo vam puno uspeha i zadovoljnih mušterija!

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. S

    Sasa

    Odgovori

    15.06.2022 21:23

    Ima ona narodna na usta zivot ulazi,volim da spremam i da se motam po kuhinji spretniji sam od moje supruge od kada su mi ljudi iz StudiomAmbient prosili prostor poceo sam i pite da razvijam i pravim.

Ostavi komentar