03.04.2018 Komentari: 0

Enterijer savremene kuhinje

Kuhinja je oduvek bila srce kuće, ali nedostatak vremena učinio je da ljudi sve manje vremena troše na kuvanje i eksperimentisanje sa hranom. Možda je zato ona dobila jednostavniji i sterilniji izgled, i po pitanju materijala, kao i tekstura koje se koriste u izradi kuhinjskih elemenata.

Stoga je važno da se savremeni kuhinjski prostor oplemeni i učini posebnim, kako jedina njena funkcija ne bi bila spremanje hrane radi same potrebe za jelom, i kako bi ona ponovo postala mesto u kome cela porodica uživa.

Tajna u postizanju utiska topline u savremenoj kuhinji je stvaranju temelja koji oslikava savremeni stil. Odatle možete dodavati detalje, kao što su boje i materijali, koji donose toplinu u kuhinju. Postizanje savremenog izgleda koji je takođe topao zahteva usredsređenost na ravnotežu, proporcije i kombinacije završnih slojeva, boja i tekstura koje unose živost.

U savremenom dizajnu kuhinje, cilj je učiniti funkcionalne elemente jednostavnijim i lakšim za korišćenje (čemu su u mnogome pomogli moderni kuhinjski uređaji i dodaci), kako bi se povećalo i samo zadovoljstvo korišćenja kuhinje.

Dizajniranje kuhinje zavisiće od prostora kojim raspolažete, kao i toga gde se taj prostor nalazi u odnosu na druge prostorije. Ukoliko je on izdvojen, kuhinja će se dizajnirati kao prostorija koja samostalno funkcioniše i najčešće će imati klasičnu formu.

 

Ako je prostor koji je predviđen za kuhinju deo dnevnog boravka, ona ne samo da mora biti funkcionalna, već takođe mora izgledati lepo i prilagoditi se sveukupnom izgledu prostora. U ovakvim kuhinjama najčešće se koriste ostrva ili pultovi.


 

Prednosti kuhinjskih ostrva i pultova su mnoge: dobijate veću radnu površinu, više prostora za odlaganje, prostor za ručavanje, ili možda mesto za kuhinjski uređaj. Za one koji vole da kuvaju za porodicu i prijatelje, ostrvo može biti odlična tačka okupljanja u kuhinji. Takođe ga možete koristiti i kao radni prostor, za vas ili vašu decu, čime stvarate centralni prostor u vašoj kuhinji. Što se tiče oblika, može biti tradicionalni pravougaoni, ovalni ili ostrvo L ili T oblika.

Kuhinjska ostrva imaju potencijala u smislu dizajna jer vam omogućavaju da budete kreativniji u izboru boja, tekstura i materijala. Odličan su način uvođenja boje u neutralne kuhinje, i omogućavaju poigravanje sa materijalima i teksturama. Ali pri izboru materijala, imajte u vidu osnovnu funkciju vašeg ostrva.

Pored toga što ostrvom dobijate više radnog prostora, ono je takođe odličan način da dodate i više prostora za skladištenje korišćenjem fioka, ormara i polica.


Fioke za velike sudove na ostrvu pružaju idealno skladište i smanjuju nered. Možete napraviti otvorene police na krajnjem delu ostrva kako biste napravili prostor za skladištenje kuhinjskih knjiga, čaša ili sitnica. Ovo će pomoći u vizuelnom smanjivanju velikih ostrva i njegovog ukupnog uticaja na prostor. Takođe, iskoristite prostor iznad ostrva dodavanjem polica.

Razmislite i o osvetljenju - svetlo lustera ili visilice može da obezbedi odličan centralni deo među manje nametljivim svetlima u ostatku prostorije.

Dobra kuhinja je ona koja ispunjava i funkcionalne i estetske zahteve. Treba da bude kreirana na način koji će rad učiniti što lakšim, efikasnijim i bezbednim, i sa odgovarajućim materijalima na podovima, zidovima, plafonima i kuhinjskim elementima. Stoga prilikom dizajna, razmislite o tome šta vi želite od vaše kuhinje i koja je njena osnovna funkcija.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar