19.09.2022 Komentari: 2

Kako se grejati ove zime? Saveti za odabir grejanja za novi dom

Kupili ste kuću ili stan? Čestitamo. Sada slede neminovna ulaganja, a jedan od važnih činilaca jeste i sistem grejanja. Dobar odabir treba da donese topao dom, minimalne troškove za zagrevanje i energetsku efikasnost. Idealna kombinacija koju bi svako voleo da sebi omogući.

 

To je lako reći, alternativa je dosta, sada vidimo da neke koje su bile jeftine poput grejanja na pelet više to nisu, cena struje takođe raste, cena drva i uglja je u porastu tako da se čini da treba gledati kako da svedemo gubitke na minimum i to je delimično tačno.

 

Ipak, mnogo zavisi i od razvodne mreže, tipa grejnih tela, spoljašnje izolacije i načina grejanja tokom zime. Septembar je, ali je jasno da su temperature u padu pa je važno što pre doneti odluku i novi stan ili kuću opremiti grejanjem koje odgovara potrebama vaše porodice. Dobar odabir će biti jeftin, efikasan i takav će biti godinama posle puštanja u upotrebu. Ovo su najčešći izbori:

 

Grejanje na pelet, drva ili ugalj?


Grejanje na pelet se pokazalo kao jako dobra opcija i kada se greju i mali i kada se greju veliki prostori. Pelet ima visoku kalorijsku vrednost, gori odlično, nema previše izduvnih gasova i ima jako malo pepela.


Pelet se pravi od presovanih produkata drveta i lepka, lak je i pakuje se u manje džakove. Idealan je i za stanove i za kuće jer ne traži veliki odžak, bezbedan je za upotrebu, zdraviji je i ima jako malo pepela. Uz to, lako se pakuje, odlaže i ne zauzima previše prostora jer ne morate imati veliku količinu koja čeka loženje.

 

Uz peći i kotao sa rezervoarom i WiFi mrežom možete upravljati sistemom grejanja uvek i sa svakog mesta.
Sistem ima termo-regulaciju, a to znači da će na osnovu temperature u prostoru pelet biti sagorevan i temperatura će se postaviti prema parametrima koji su određeni.

 

I peći na drva i ugalj mogu da imaju isto korigovanje temperature, ali imaju daleko više izduvnih gasova, pepela i nisu pogodni za loženje u stanovima.

 

grejanje pored kamina

U kućama vam treba veće skladište za tone i tone drveta, čeka vas i cepanje drva, slaganje, a od kvaliteta uglja i drva će zavisiti i efikasnost grejanja. Važno je pronaći balans – povoljan, a kvalitetan ogrev koji će obezbediti najbolje od obe varijante.

 

Grejanje na struju – da li može biti isplativo?


Grejanje na struju je isplativo jedino uz TA peći koje se pune noću i ostaju tople tokom celog dana. Ako postoji dobra spoljašnja izolacija i nabavi se dovoljan broj peći, moguće je da se grejanje bude efikasno, a cena niska.
Pogodnije je za stanove nego za kuće jer se tada greju veće površine, mada i tada je upitno i važno je ispitati električnu mrežu i da li može da podrži toliko opterećenje.


Sve druge varijante su daleko najskuplje ako se za grejanje koristi električna energija.

 

Kakav tip mreže treba postaviti?


Nov stan ili kuća omogućavaju potpuno instaliranje grejnog sistema. To znači da se može odlučiti i o načinu razvođenja toplote duž prostorija.


TA peći su poput radijatora – grejanje prostorije iz jednog centra što umanjuje efikasnost raspoređivanja toplote.


U prostoriji mora postojati dovoljan broj grejnih tela, ali i da budu postavljeni tako da toplota slobodno cirkuliše. Ako se zaklone nameštajem grejanje neće biti dovoljno pa ako se odlučite za radijatore ili TA peći morate paziti na raspored u prostoriji za najbolji efekat.


Podno grejanje je mnogo skuplje nego razvođenje radijatora. To je sistem koji se razvodi ispod poda i zagreva se na maksimalnih 45 stepeni pa zbog toga donosi uštede u samoj potrošnji energenata.


Podno grejanje donosi toplotu svuda, u svakom ćošku u svim delovima prostora. Iz kuće možete izbaciti tepihe i imati zdraviji i lakše održavan životni prostor. Pošto ne postoji mogućnost blokiranja cirkulisanja toplote, sa malom energijom će se grejati ceo prostor.


Ovo je možda i najefikasniji sistem grejanja, ali je skup. Treba uračunati i uštede koje donosi pa ako postoji mogućnost da se menjaju podovi trebalo bi odabrati podno grejanje kao najefikasniji način raspoređivanja toplote u prostoru.


Svaki od ovih sistema se može postaviti za vrlo kratko vreme. Da biste doneli odluku morate kontaktirati proizvođača i saznati koliki vas troškovi očekuju, kakvi su toplotni rezultati i kako finansirati postavljanje sistema grejanja.


Ako postoji mogućnost zamene stolarije za novu i izolacija zidova, to bi bilo odlično jer se samo tako donose velike uštede. Birajte mudro i dobro razmislite šta je jeftino, pruža toplotu i funkcionisaće odlično i sada i kroz nekoliko decenija.


U kolikom prostoru vi živite, kakva je izolacija, kako se grejete? Koliki su vam mesečni troškovi i da li biste voleli da umesto daljinskog grejanja imate sistem koji sami kontrolišete, ložite i održavate? Ovako sami podešavate temperaturu i možete se grejati duže od predviđenih 6 meseci koji je određena grejna sezona, da li vam se to dopada?

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    19.09.2022 09:42

    Nažalost, nemam mnogo izbora. Imam TA peći koje su glomazne, ali dobro greju i ne troše previše struje ako se malo obrati pažnja na vreme uključivanja. Ali da mogu, podno grejanje bilo bi moj prvi izbor. Lepo ste to opisali.

  2. a

    angiep

    Odgovori

    19.09.2022 11:22

    Imam parno grejanje u kuci, na drva i ugalj, srecom da sam nabavila ugalj ranije, posle toga ga nije bilo, a drva su bas poskupela, ali i njih sam na vreme obezbedila, sta ce dalje biti, da li ce jos rasti cena ostaje da vidimo. Cena peleta je ogromna...

Ostavi komentar