18.02.2019 Komentari: 0

4 saveta za efikasnije grejanje u zimskom periodu

Većinom svi imamo neke trikove i načine pomoću kojih uspevamo da ugrejemo svoj dom više i bolje, a da to ne utiče na smanjenje kućnog budžeta. Jedan od njih, jeste i onaj najpoznatiji, jeste da se u toku zime ukoliko se grejete pomoću električne energije grejno telo akumulira isključivo noću, kada je u opticaju jeftina električna energija, koja čini da troškovi budu prilično manji, nego što bi bili kada bi se akumuliranje odgađalo za dan. To je samo jedan od brojnih saveta koji postoje kada je u pitanju grejanje i njegova efikasnost. Od svih tih saveta, onaj najvažniji se tiče izolacije, koja jeste naša glavna tema.

PVC stolarija - Zimi greje , leti održava temperaturu


Kada je u pitanju izolacija doma, pored zidne izolacje stiropiorom, najvažnije je imati kvalitetnu stolariju, koja se najčešće pronalazi u odabiru kvalitetnih PVC vrata i prozora. Jedno od ulaganja koje bi trebalo da isplanirate, posebno ukoliko imate stariju stolariju, jeste da je promenite i postavite PVC stolariju koja će učiniti da vaš dom bude topliji zimi i prijatniji za boravak u letnjim vrelim danima. Ugradnjom PVC stolarije ne samo da će stan biti topliji veće će i mesečni računi za grejanje, uz pomoć ovako kvalitetne izolacije biti sigurno manji.


Osim toga, PVC stolarija će doprineti i lepoti vašeg doma, jer se radi o stolariji koja je modernog i jako lepog izgleda. Pored toga održavanje vrata i prozora izrađenih od PVC profila je jednostavno ali ipak zahteva odvajenje određenog vremena. Cena PVC stolarije je dosta povoljnija od ALU i drvene stolarije. Ova stolarija je veoma izdržljiva i dugotrajna tako da investiranjem u PVC stolariju ćete sigurno napraviti pravi potez. Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da PVC stolarija ima dosta prednosti:

 

  • Povoljna ugradnja PVC vrata i prozora
  • Jednostavno održavanje
  • PVC stolarija štedi energiju
  • DugotrajnostOdlična zvučna izolacija
  • Vrhunska toplotna izolacija

 

alu stolarija

 

ALU stolarija - Dekoracija i izolacija


Najbolji prijatelj svakog modernog doma je svakako aluminijumska stolarija. Iako je za ugradnju i izradu vrata i prozora od aluminijuma potrebno izdvojiti nešto više novca u odnosu na PVC stolariju, izborom ALU stolarije ne postiže se samo osnovna funkcionalanost kao što su toplotna i zvučna izolacja već se dobija i veoma visoka estetska vrednost i moderan izgled doma ili poslovnog prostora. Dakle, izbor nije samo na PVC stolariji, budući da postoji i ALU stolarija, koja će vam doneti isto što i prethodna, topao, prijatan i lep dom, pa je ovo jedna od investicija koja u trenutku zahteva nešto veća ulaganja, ali će na dug period učiniti da ipak uštedite i imate bolji dom za sebe i svoju porodicu.


ALU stolarija je odlična kao deo kvalitetne izolacije, a osim toga, ALU stolariju možete kombinovati i sa drvetom, birati njen izgled, što vam daje i više opcija kada je uređenje enterijera i eksterijera u pitanju. Kao što je slučaj i sa PVC stolarijom, održavanje ALU stolarije je jednostavno, dovoljno je da se aluminijumski prozori prebrišu vlažnom a zatim suvom krpom. Vek trajanja ALU stolarije jednim delom zavisi i od toga koliko često održavate vaše prozore i vrata čistim.

Investiranje u ovakav vid termoiolacije je sigurno isplativ gledajući na duži period. U domovima gde je postavljena PVC ili ALU stolarija u proseku se uštedi i do 20% energije u zimskom periodu dok se leti uštedi do 13% energije koja se inače troši na rashlađivanje prostorija klima uređajima.

 

Termoizolacija zidova


Kada kažemo izolacija doma prvo se pomisli na termoizolaciju zidova nekog objekta. Ona može biti unutrašnja i spoljna. Razvojem tehnologije za izradu izolatora kao što je stiropor u kombinaciji sa građevinskim materijalima, spoljašnja termo izolacija je načešći vid izolacije doma. Da bi dom bio topao ni PVC ni aluminijumska stolarija neće vam pomoći ukoliko pre toga nije postavljena termoizolacija. Slično kao i kod stolarije, termoizolacija zidova obeđuje konstantnost temperature u domovima. Leti zadržava svežinu i a zimi omogućava zidovima i kući da “diše” što sprečava pojavu buđi, vlage i plesni. Ovaj vid izolacije doma u kombinaciji sa PVC ili ALU stolrijom je najbolji način da vašoj porodci obezbedite najprijatnije uslove a život.

 

Pametan odabir ogreva

 

Iako se ne tiče izolacije kao prethodna dva saveta, jako je bitno u zimskom periodu govoriti o odabiru ogreva i načina na koji grejete svoj dom ili bilo koju drugu prostoriju, nevezano za njenu namenu. Ono što je sigurno jeste da je eltkrična energija najskuplji vid grejanja, pa je treba izbegavati ukoliko to možete. Ukoliko koristite drvo za ogrev, birajte pametno vrstu drveta, od toga kako gori, kakvu toplotu daje, ali ga i kombinujte sa nekom drugom vrstom ogreva, kao što je ugalj, na primer. Uz ugalj ćete postići lako određenu temperaturu i održati je, jer ugalj sporije gori i duže daje toplotu, a njihovom kombinacijom ćete imati i manje posla oko loženja, pa tako i manje troškove. Jedan od vidova grejanja koji je sve popularniji jeste korišćenje toplotnih pumpi koje se povezuju sa podnim grejanjem unutar doma. Na ovaj način se koristi u velikoj meri snaga vode ili vazduha, što samo grejanje čini prilično boljim, kvalitetnijim, a troškovi se svode na minimum u svakom trenutku.


Od svega je svakako najvažnije obezbediti dobro izolovan dom, koji neće otpuštati toplotu iz sebe bez ikakve potrebe, a uz to jedino dobra izolacija omogućava da se ta toplota duže i zadrži. Ali, osim PVC vrata i prozora, na primer, izolacija obuhvata i spoljašnju izolaciju, fasadu, pa tako i unutrašnju izolaciju zidova, jer će tako objedinjeni vaš dom učiniti savršenim za funkcionisanje.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar