25.08.2021 Komentari: 1

8 koraka za uspešno renoviranje stana

Kada gledamo video sadržaj sa interneta, izgleda kao da nam je potrebno oko pola sata da renoviramo ceo stan. Ako posmatramo komšiju kako renovira svoju kuću, stičemo realniju sliku o vremenu potrebnom za jedan ovakav poduhvat, ali ne primećujemo ništa drugo.

Međutim, kada dođe na nas red da renoviramo dom, javljaju se brojne komplikacije. Vreme potrebno za renoviranje se produžava, troškovi su veći nego što smo predviđali, mnogo je više muke i svuda po malo ‘’zapinje’’.

Ukoliko se napravi dobar i precizan plan, mnoge greške se mogu potpuno izbeći. Sprovođenje plana će takođe ići brže, ako smo u boljoj finansijskoj situaciji. Ako i nismo, novac možemo uštedeti prethodno ili možemo podići kredit, svejedno je. U vezi svih nedoumica oko podizanja kredita možete se informisati na sajtu Kredium.rs.

Bitno je da budemo spremni kada stvari pođu onako kako nismo planirali. U nastavku teksta saznajte koji su osnovni koraci u renoviranju stana.

#1 Osmislite i isplanirajte renoviranje

Sigurno imate ideju kako biste renovirali stan, znate šta biste promenili, premestili, izbacili itd. Bilo bi dobro da ceo plan stavite na papir. Da li će to biti neka skica na salveti ili kompletan arhitektonski nacrt, svakako će greške na papiru biti daleko jeftinije od onih koje su već poprimile fizički oblik.


Uverite se da se vaš plan poklapa sa vašim budžetom i na troškove dodajte 5-10% za nešto nepredviđeno.


Napravite listu stvari koje ćete sami uraditi i listu stvari za koje želite da angažujete profesionalce. Pažljivo odaberite ljude koji će raditi na vašem domu, jer će se njihov rad odražavati na vaš život verovatno narednih deset godina.

 

#2 Krov, temelj, zidovi i prozori


Zamena ili popravka krova, popravka temelja, popravka spoljnih zidova ili zamena prozora bi bilo dobro da budu prvi na redu, jer mogu poremetiti neke druge radove (kao na primer krečenje ili zamenu parketa) ako dođu posle njih.


Takođe je bitno da znate koji su potporni zidovi i šta smete a šta ne smete da rušite, kako se kuća ili stan ne bi urušili. Ukoliko je potrebno da se neke grede zamene ili da se učvrsti temelj na bilo koji način, sve to uradite prvo.


Oštećene prozore i popravku crepa na krovu možete ostaviti za kasnije ako nisu preterano oštećeni.


#3 Rušenje nepotrebnih delova ili delova za zamenu


Ono što je isplanirano za rušenje možete sami obaviti. Nabavite veliki kontejner za otpad i sve bacajte u njega, ali budite oprezni da sve što radite bude bezbedno.


Ukoliko nećete živeti u toj kući za vreme renoviranja, rušite odjednom sve što želite da renovirate. Mnogo će vam biti lakše da rušenje i obnova budu razdvojeni u dve različite faze renoviranja.

 

 

#4 Strukturni stolarski i gipsani radovi


Radovi na strukturnim delovima kao što su vrata, odnosno štokovi od vrata, štokovi prozora, zidani ili gipsani radovi, kao i sva ostala strukturna stolarija dolaze prvi na red nakon rušenja.


Postavljanje novih vrata, stepenica, greda, pravljenje novih zidova, okvira za prozore ili samo zamena svega navedenog su verovatno najzahtevniji zadatak. Posvetite posebnu pažnju ovom koraku jer će to posebno uticati na rezultate renoviranja.


#5 Popravka električnih i vodoinstalacija

 

Sada, dok su još uvek zidovi i plafon ‘’otvoreni’’ bilo bi dobro da se obavi popravka, prepravka ili zamena električnih i vodoinstalacija. Isto tako, cevi za centralno grejanje ili bilo koju drugu vrstu grejanja, kao i sistem za klimatizaciju prostora treba urediti u ovoj fazi.


#6 Izolovanje zidova i krova


Uradite izolaciju zidova, plafona ili potkrovlja ukoliko je to potrebno. To će biti poslednji strukturni radovi na zidovima, posle čega dolazi završnica. Takođe, izolacija se brzo sprovodi, tako da se potrudite da majstori za malterisanje i postavljanje zidnih ploča budu spremni.


#7 Gletovanje i završni radovi


Postavljanje zidnih ploča i gletovanje u potpunosti zatvara zidove, koji su nakon toga spremni za krečenje, lepljenje tapeta itd. Ovo je najbolje da prepustite majstorima da urade, jer zid mora da bude ravan celom površinom, a za takvu preciznost je potrebno umeće. Kada se masa osuši, uglača se i zidovi su spremni.

 

 

#8 Krečenje i postavljanje laminata, parketa ili pločica


Da li prvo krečiti ili raditi pod, to je veliko pitanje i svako može odgovoriti na svoj način. Ako prvo krečimo, izbećićemo da nam novi pod bude uprljan farbom. Sa druge strane ako radimo prvo pod, izbeći ćemo da nam farba na zidovima bude oštećena. Odluku donesite sami.


Obe radnje su među poseldnjima u procesu renoviranja kuće ili stana, tako da svi naredni zadaci predstavljaju raspored nameštaja, ukrašavanje i dekorisanje. Ukoliko je reč o kući, spoljašnji radovi su ono što treba ostaviti za sam kraj.

 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. T

    Tijana Reljic

    Odgovori

    19.04.2023 19:09

    Mi smo se ovim problemom bavili 3 godine. Prvo je tata pokusao sam, sto je funkcionisalo godinu dana, tj taj krov je bio funkcionalan. Medjutim, crep je propao jako brzo, neverovatno brzo. Onda smo unajmljivali lokalne majstore koji se potrudili da oduze ceo proces sto je vise moguce. I na kraju smo srecom naleteli na
    renoviranje krova
    Iskreno, svaka preporuka i poprilicno su jeftini

Ostavi komentar