08.06.2023 Komentari: 2

Koliko košta izgradnja kuće

Oduvek ste maštali da imate svoju kuću i dvorište?

Ruka drži plan izgradnje kuće ispred dvospratnice u izgradnji.

 

Ako je to vaš izbor, u većini slučajeva prvo pitanje će biti “a koliko košta izgradnja kuće”? Na njega pravi i potpun odgovor može dati samo preduzimač, ali postoje načini da troškove, barem okvirno, izračunate i sami.


Pri tome, imajte na umu da su se vremena promenila i da se danas, osim klasičnog zidanja kuće, možete odlučiti i za kupovinu montažne kuće po sistemu “ključ u ruke”.

 

Faze izgradnje kuće


Izgradnja kuće, pogotovo zidane, je dugotrajan poduhvat koji se odvija u fazama.


U fazi planiranja treba imati na umu troškove za kupovinu parcele ili adaptaciju postojeće, dozvole za gradnju, izradu projekta, izvođače radova i kupovinu različitih vrsta materijala.


Za fazu izgradnje treba ukalkulisati troškove iskopavanja temelja, izgradnju zidova i krova, cenu priključaka i ugradnju instalacija za vodu, kanalizaciju, struju i grejanje.


Faza useljenja skopčana je sa troškovima završnih radova, kao što su uređenje fasade i eventualno terasa, kao i eksterijera i enterijera.

 

Od čega zavisi cena izgradnje kuće po kvadratu

 

Koliko košta zidanje kuće po kvadratnom metru zavisi pre svega od veličine kuće. One većih kvadratura i specifične arhitekture svakako su mnogo skuplje od manjih i standardnih. Takođe, kuće u gradskim zonama su skuplje nego u prigradskim ili na seoskom području zbog većih cena građevinskog zemljišta.

Ako zidate kuću, dobro proverite cene građevinskog materijala i vodite računa o faktorima koji poskupljuju gradnju. Mesto gde kopate temelj je jedan od njih, jer će na mekanom zemljištu radovi biti mnogo skuplji nego na ravnom i suvom terenu. Zidovi od cigle će svakako koštati više nego blokovi, a metalni krov biće skuplji nego krov od crepa.

Kada koriste drvo, mermer ili granit, prvoklasni materijal za podove, kao što je hrastov parket ili brodski pod, kupatila i moleraj, cena će biti značajno veća.

I o izboru preduzimača ili samostalnom angažovanju građevinskih radnika i majstora treba dobro razmisliti jer su cene radne snage vrlo različite.

 

Kalkulator izgradnje kuce


Najjednostavniji način da sami izračunate troškove za izgradnju kuće je da upotrebite kalkulator izgranje kuce koji radi po principu unosa podataka kao što su kvadratura, broj spratova, terasa, krovna konstrukcija, građevinski materijali i sl.

Nakon unosa traženih podataka kalkulator će vam dati okvirnu cenu izgradnje kuće po kvadratu, kao i ukupnu cenu.

 

Montažna kuća A oblika.

 

Montažne kuće - spoj modernog i funkcionalnog

 

Kako biste smanjili troškove izgradnje, razmislite o alternativama, kao što su montažne kuće.

Pre svega, grade se brže i jeftinije nego zidane. Za razliku od tradicionalnih kuća, izgradnja montažnih kuća traje do mesec i po dana.

Kod nas se mogu naći različiti tipovi i veličine montažnih kuća.


Jedan od najpopularnijih tipova su kuće malog formata, elegantnog i prijatnog izgleda sa ravnom krovnom konstrukcijom. Ovaj tip kuće idealan je za manje porodice ili kao kuća za odmor.


Drugi tip montažnih kuća su A-frame kuće. Na našem tržištu se nudi nekoliko modela površine od 40m² do 100m², koje su zbog svog oštrog oblika idealne za planinske predele.


Treći tip kuće je dvospratna kuća sa ravnim krovom i velikim balkonskim vratima. Kao stvorene su za porodice sa više članova.


Postoji i mogućnost izgradnje montažnih kuća po meri klijenta gde on bira dizajn kuće i usklađuje ga sa sopstvenim potrebama.

Montažne kuće s pravom nose epitet štedljivih kuća s obzirom da se pretežno izrađuju od prirodnih materijala i odlikuje ih energetska efikasnost. To je još jedna osobina koja im ide u prilog, jer za razliku od tradicionalno zidanih objekata, montažni će vam zahvaljujući odličnoj termičkoj izolaciji vremenom uštedeti novac za grejanje ili hlađenje objekta.


I tradicionalni i montažni objekti imaju mnoge prednosti i mane. Ukoliko se u vašim planovima za budućnost nalazi i onaj o useljenju u sopstvenu kuću, pažljivo razmotrite obe alternative kako biste izabrali ono najbolje za vas i vašu porodicu.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. L

    Lenka

    Odgovori

    26.07.2023 11:03

    Košta mnogo. I taman kad završite sve, onda krene uređivanje dvorišta, popločavanje staza Behatoning bau pločama, uređivanje travnjaka, drveće, pa garniture za sedenje, Luna letnjikovac ili suncobrani... Nema kraja!
    I onda stalno uređuj i popravljaj, da bi uvek izgledala dobro. Ne kaže se džabe da je kuća "rupa bez dna", ali je i "svoja kućica, svoja slobodica".

  2. S

    Sasa

    Odgovori

    26.08.2023 12:04

    Kao sto rece Lenka u komentaru svoja kucica svoja slobodica ali nismo svi u mogucnosti da imamo kucu.Ja imam stan ali sam preko Solis-a kupio vikendicu na Fruskoj Gori i kad imam slobodno vreme uzivam u prirodi.

Ostavi komentar