09.12.2020 Komentari: 0

Praznična dekoracija – kako dekorisati sto

Novu godinu i Božić će svi, ili makar većina, usled pandemije virusa Korona dočekati u svojim domovima. Nemojte odmah negodovati, jer znamo da to radite. Nije to tako loše. Napravite li atmosferu kakvu volite, uživaćete. Praznična dekoracija ove godine trebalo bi da bude svečanija nego inače, ne bi li podigla naše raspoloženje i ulepšala kraj ove tmurne godine. I zato smo mi danas tu sa predlozima kako dekorisati sto za praznične obroke. 

foto: depositphoto.com

Praznična dekoracija stola


Nova godina se približila, a vi ne znate kako biste dekorisali sto za prazničnu večeru na koju vam dolaze najbliži prijatelji? Mi imamo rešenje za vas. Na samom početku ove lekcije kako dekorisati sto, važno je da se opredelite za boje koje će dominirati. Ukoliko su vam tanjiri koje koristite jednobojni, pokušajte da dekoraciju uklopite sa njima. Tanjiri u boji veliki su trend, a posebno ukoliko se upare tanjiri različitih boja. Pa tako možete staviti veliki beli, a na njega manji crveni tanjir za predjelo. Crvena boja je definitivno boja svih praznika. Međutim, vrlo elegantno uvek izgledaju zlatna, bela, srebrna, zelena, a u poslednje vreme i ljubičasta. Izbor je samo vaš. Za prazničnu dekoraciju birajte ono što i sami najviše volite, kako biste u potpunosti uživali u svom domu.

 

Iskoristite ukrase za jelku


Ukrasi za jelku mogu veoma lepo poslužiti kao dekoracija praznične trpeze. Sačuvajte nekoliko kuglica koje su vam bile višak i nemarno ih poređajte po stolu nakon što postavite. Između njih možete poređati sveće koje su uvek tu da daju dozu elegancije i prazničnog duha. Birajte sveće u boji ukrasa za još bolji efekat. Ukrase i sveće možete aranžirati u najobičniji plitni tanjir, tako što ćete sveću postaviti u sredinu, a oko nje ukrase. Ukoliko se tu nađe poneka šišarka, vaša dekoracija će biti kao iz bajke. Postavite aranžman na sredinu stola i spremni ste da dočekate goste.

 

 

Svetiljke su najlepša dekoracija


Takođe, svećice sa jelke iskoristite za dekoraciju svečane večere. Postavite ih po sredini stola u cik-cak, tako da nikome ne smetaju. Ovo je savršen trik za sve one koji nemaju baš ništa od dekoracije pri ruci, jer ovakve svećice u različitim bojama možete pronaći kod kineza za čitavih 300 dinara. Još jedan trik – operite i izglancajte nekoliko teglica, pa sveće ubacite u njih. Grlo tegle obmotajte debljim kanapom za rustičniji izgled, a zatim vežite mašnu. Oko teglica možete pobacati bisere u boji ostatka dekoracije.

 


Salvete i mašnice rešavaju sve probleme


Ukoliko želite nešto jednostavno, sa minimalnom dozom elegancije, bacite se na izbor najlepših salveta. Neka budu vesele, sa prazničnim motivima. Postavite ih tako da se cele vide. Escajg ćete postaviti pored tanjira, ali ćete ga pre toga umotati u ukrasnu traku i zavezati mašnu. Neka trake budu u boji salveta i ništa vam drugo neće biti potrebno – praznicna dekoracija je tu. Salvete pak, ukoliko ste vešti, možete složiti u obliku zvezde ili jelke. Tutorijale možete pronaći na internetu. Na taj način imaćete unikatnu dekoraciju koju će svi pamtiti.

 

Ikebane za sto


Iako ih možete kupiti u slobodnoj prodaji, ponekad su veoma skupe, pa ih možete napraviti i sami. Uobičajeno je da se novogodišnje ikebane prave od borovine, a božićne od šišarki, listova hrasta, oraha, različitih vrsta bobica... Naravno, to ne mora biti tako. Dajte lični pečat svemu što pravite. Za izradu božićne ikebane koristite ono što imate pri ruci tada – suvo voće, orahe, bademe, lešnike, jabuke... Umesto ikebane na sredinu stola možete staviti mini jelku koju ćete ukrasiti samo cvetiljkama. Vrlo jednostavno, jeftino i efektno.

 

 

Božićna trpeza – dekoracija

 

Dekoracija stola za Božić zahteva svakako poseban tretman, kako zbog svečane atmosfere, tako i zbog svih običajnih detalja koje želimo da ispoštujemo. Stoga, božićna trpeza, dekoracija i atmosfera treba da budu svečani, ali jednostavni. Uvek možete po stolu ostaviti neki od novogodišnjih ukrasa, a njima dodati orahe, šišarke, žito, sveće, grančice badnjaka. Ukoliko imate dovoljno mesta, duž sredine stola možete posuti malo slame za toplu, porodičnu atmosferu koju zahteva božićna trpeza. Dekoracija ovog puta treba da bude sa jedne strane jednostavna, a sa druge strane moderna ili tradicionalna po vašoj želji. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar