01.12.2020 Komentari: 0

Praznična dekoracija doma koja unosi radost

Vreme je praznika, a to znači samo jedno – počinje preuređenje stana novim detaljima. Jelka, sveće, šljokice, ali i neizostavni novogodišnji mirišljavi kolačići kao jestiva dekoracija učiniće svaki stan lepšim. Danas za vas imamo savete kako ukrasiti stan uz malo novca i postići savršenu prazničnu atmosferu.
 

foto: depositphoto.com

Novogodišnja dekoracija stana – praznični jastuci


Znamo već da su jastuci najjednostavniji način da u svoj dom unesete novi duh. Praznicna dekoracija ne znači ništa epohalno, već detalje koji prave toplu atmosferu. Uz samo dva, tri nova jastuka dobićete potpuno novu atmosferu. Igrajte se bojama i detaljima – irvasi, pahuljice, Deda Mraz, bela, crvena, zlatna, srebrna – sve je dozvoljeno. Uz jastuke možete upariti i neko mekano ćebence koje ćete postaviti na garnituru u dnevnom boravku. Na taj način ćete i sebi i gostima stvoriti utisak zimske i praznične, tople atmosfere.

 

Jelka na mnogo načina


Jasno je već svima da novogodišnja dekoracija stana ne može proći bez jelke. Ali ne morate imati onu tradicionalnu. Jelku možete napraviti od knjiga, drva za ogrev, ali i od starih merdevina. Poslažite na njih praznične figurice deda mraza, irvasa, zvezdica, sneška belića. Stavite veliku zvezdu na vrh i imaćete najmaštovitiju jelku koju ste ikada videli. Takođe, možete i na zidu od vama dragih fotografija napraviti oblik jelke. Ovo je idealno za male stanove i sve one koji žele nešto drugačiju dekoraciju.

 



Možete čak i kupiti neku malo dublju lepu vaznu za cveće. Skupite opale grančice i poređajte ih u vaznu kao buket, a zatim na njih okačite manje ukrase. Postavite na vidno mesto u kući i okolo stavite nekoliko sveća.

 

Ništa bez lampiona


Kako ukrasiti stan, a ne postaviti barem nekoliko lampiona? Omiljeni su kako deci, tako i odraslima. Uz klasičnu dekoraciju jelke svetiljkama, pustite mašti na volju. Razvucite ih po polici sa knjigama, prozorima, ukrasite njima stepenice ili vrata. Uvek povedite računa o tome da se svetiljke zagrevaju, pa ih na vreme isključujte. Za one koji žele da idu korak dalje kada je novogodišnja dekoracija stana u pitanju, idealne su dekorativne lapmice u različitim oblicima. Mogu biti u obliku sijalica povezanih kablom, mogu biti okrugle, u obliku srca... Cene im se kreću od 500 do 2000 dinara. Veoma su elegantne i sofisticirane, pa će se svako ko ih bude video oduševtiti. Takođe, postoje vrlo lepe lampe u obliku zvezde koje kada kupite mogu poslužiti kao dekoracija svih proslava. 

 


Uradi sam saveti

 

Ukoliko ste raspoloženi da zasučete rukave, samo napred! Imamo fenomenalne savete za vas. Ukrasne korpe odličana su praznicna dekoracija same po sebi, ali ako ih ispod jelke napunite ukrasima i slatkišima za decu – biće još lepše. Takođe, u njih možete poređati veštačke grančice i na njih okačiti nekoliko manjih ukrasa.

Ukoliko volite sveće, evo jednog jednostavnog saveta kako ukrasiti stan. Pronađite stare tegle, skinite sa njih nalepnice i dobro iz izglancajte. Kupite nekoliko sveća istih dimenzija i boja i ubacite u tegle. Na samom kraju, pronađite neki stari kanap i obmotajte ga nekoliko puta oko grla tegle. Na taj način dobićete rustičnu dekoraciju koja će savršeno ulepšavati vašu TV komodu, ili čak trpezarijski sto.

Još jedan trik bio bi da sakupite nekoliko šišarki. Kupite sprej u beloj boji i do pola ih naprskajte nemarno. Neka izgleda kao da je sneg napadao po njima. Složite ikebanu na nekoj staroj tacni – šišarke, poneka kugla za jelku i sveća u sredini.

 

A za goste – novogodišnje šolje i tanjirići

 

Ništa bez šolja sa irvasima, Deda Mrazom, pahuljama i snegom. Uz to možete kupiti i tanjiriće istih motiva, koji osim u tradicionalnoj nameni i svrsi mogu poslužiti i kao postolje za sveću. Na taj način će vaše police i stolovi dobiti novu, prazničnu atmosferu. Budite kreativni, potrudite se da vam sve što postavite bude udobno i na oko prijatno, jer ćete tada zasigurno uživati u prazničnoj euforiji. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar