02.12.2021 Komentari: 0

Novi projekat Frenka Gerija: bočica za parfem Louis Vuitton

Legendarni arhitekta Frenk Gehry je u novom dizajnerskom poduhvatu dizajnirao bočicu parfema za novu kolekciju brenda Luj Viton (Louis Vuitton) pod imenom "Les Extraits". Mirisne note je formulisao majstor parfimera Cavallier Belletrud. Želeći da kod ove kolekcije sve bude inovativno i luksuzno, kompanija Louis Vuitton je odlučila da bočicu za parfem dizajnira legendarni arhitekta Frenk Geri.

Od ideje do realizacije


Louis Vuitton i Frenk Geri imaju dugu istoriju saradnje, počev od spektakularnog objekta Fondacije Louis Vuitton u Parizu do luksuznog objekta u Seulu (Južna Koreja). Ovog puta je Luj Viton angažovao poznatog arhitektu da dizajnira bočicu za novu kolekciju parfema "Les Extraits". Zadatak je bio da bočicu parfema karakteriše luksuz i ekstravangacija, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Za svoj prvi mirisni projekat, Geri se odlučio da redizajnira Luj Viton (LV) klasičnu bočicu parfema. Novi dizajn bočice je blago zakrivljen prema vrhu, tako da podseća na prozirno jedro. Za naboran čep boce, Geri je uzeo aluminijumski list, isklesao ga i uvio kao da je cvet na vrhu bočice. Logotip "LV" je utisnut sa strane bočice, zajedno sa imenom parfema, ali i na unutrašnjoj strani čepa. Arhitekta je iskoristio sličnu tehniku za dizajn čepa, kao ranije za naboranu zlatnu bocu koju je dizajnirao za obeležavanje 150 godina brenda Hennessi i njegovog čuvenog konjaka X.O. Geri je želeo da oblik bočice parfema simbolizuje duh plovidbe, što je jedna od velikih strasti arhitekte.

 

"Kada plovite, okeanom ili drugde, postoji veoma intiman odnos između kapetana na kormilu i vetra i vizuelnog utiska koji on stvara. Jedro se lagano kreće, vazduh se kreće i samo pokušavate da se držite mirno - postoji ideja o kretanju, ali to nije isto kao kod trkačkih automobila", objasnio je jednom prilikom Geri. "Želeo sam da projektu pristupim sa skulpturalne tačke gledišta. Da donesem nešto drugačije parfemu. To nije gotova geometrijska forma, to je samo pokret. Vizuelni pokret sa dodatnim interesom za prolaznost", otkrio svoj proces projektovanja bočice parfema.

 

Redizajnirana bočica i čep u prepoznatljivom stilu Frenka Gerija.  Foto: Pinterest

 

5 parfema "Les Extras"

 

Kolekciju "Les Extraits" je stvorio majstor parfimera Belletrud, na način da svaki miris zgusne u ekstrakt (najkoncetrisaniji oblik parfema). Zahvaljujući savremenim alatima dizajniran je miris koji izražava čisto intenziviranje emocija.

 

Belletrud je otkrio kako je tekao proces dizajniranja ove kolekcije parfema. „Hteo sam da se upustim tamo gde niko više ne ide. Da se ponovo izmisli pojam ekstrata na savremeni način. Želeo sam da dekonstruišem samu arhitekturu parfema".

Tako je nastala "Les Extraits" kolekcija od 5 (pet) različitih parfema. Bočice dolaze bez gornjih, srednjih i donjih nota, kako bi se otkrila suština svakog mirisa. Kolekciju čine parfemi: plešući cvet, kosmički oblak, simfonija, rapsodija i zvezdana vremena. Svaka od bočica u kolekciji "Les Ektraits" upakovana je u cilindričnu belu kutiju sa blago zasečenim vrhom.

 

frenk-geri-bočica

Foto: Pinterest

 

Ostvaren rezultat


Louis Vuitton je prezadovoljan svojom novom kolekcijom "Les Extraits" i nastavkom saradnje sa Frenkom Gerijem, naročito posle izgradnje objekta Fondacije Louis Vuitton u Parizu. Ovaj objekat je postao muzej savremene umetnosti u Parizu i sastoji se od 12 zakrivljenih jedra i 3.600 staklenih ploča. Boca parfema treba da predstavlja trinaesto jedro zgrade. „Reprodukujući, kroz mikro-arhitekturu, bočica parfema Les Ektraits Collection evocira trinaesto jedro, koje leluja na vetru“, saopštili su iz kompanije.

 

O arhitekti i dizajneru


Frenk Geri (1929- ) je jedan od najcenjenijih arhitekata današnjice. Iako ima 92 godine i dalje radi i stvara sa jednakim žarom kao na početku karijere. U javnosti je priznat i nagrađivan, jednako kao arhitekta i dizajner. Dobitnik je Pritzkerove nagrade za arhitekturu, američke predsedničke medalje slobode, japanskog Praemium Imperiale, kao i mnogih drugih priznanja. Stvaralaštvo Frenka Gerija, karakterišu prepoznatljive zakrivljene formame, koje izgledaju poput skulptura, kao da predstavljaju tkaninu u pokretu. Poznat je kao neko ko voli da eksperimentiše sa materijalima i konstrukcijom stabilnosti.


Njegove najpoznatije građevine su muzej „Gugenhajm“ u gradu Bilbao (Španija), koncertna dvorana „Volt Dizni“ u Los Anđelesu, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, „Vonc“ centar za molekularne studije Univerziteta Sinsinati, muzej pop kulture u Sijetlu, „Novi svetski centar“ u Majami Biču, “Plešuća kuća“ u Pragu i mnoge druge. U dizajnu nameštaja ga je proslavila čuvena stolica "Wiggle Side". Njegove građevine i nameštaj su dobili simbol ikona, zahvaljujući odvažnosti i smelosti. Ostavio je neizbrisav trag u arhitekturi i umetnosti.


 

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar