20.03.2024 Komentari: 0

Kako urediti balkon koji je izložen suncu?

Topliji dani su pred nama i svi se radujemo tome. Ipak, ko ima balkone na južnoj strani sveta samo će kratak vremenski period imati prijatne temperature, jer uskoro kreću vrućine. Upravo zbog toga u ovakvim situacijama je neophodno pravilno urediti balkon ili terasu jer se prostor može zaštiti i učiniti idealnim mestom za odmor od ranog proleća do kasne jeseni.

Koja se pravila moraju ispoštovati? Da li postoje biljke koje mogu da uspeju na osunčanim predelima? Da li se može sedeti na balkonu iako je napolju letnji period i jako sunce?

 

Prvi korak je zaštita od sunca – Tenda za terasu je odličan način


Na raspolaganju imate dva modela koji će vam pomoći da značajno snizite temperaturu čak i tokom najtoplijeg perioda godine.


Za razliku od suncobrana i drugih zaštita od sunca, tende za terasu su napravljene od posebnog materijala, akrilnog platna koje blokira UV zračenje pa je na terasi puno prijatnije nego da se stavlja neko drugo platno ili drugi materijal. Jednostavno, kreira se zasenčen prostor koji je niže temperature pa je boravak mnogo prijatniji.


Horizontalne i vertikalne tende su najbolji izbor za sve vrste terasa, a u nekim situacijama je dobra i polu-obli model. U svakom slučaju svaki model je mobilni, tj. pomera se, skuplja i pruža prema potrebi.


Model horizontalnih tendi se pruža horizontalno, ali se nagib može podešavati prema trenutnim potrebama i zaštiti od sunca.
Vertikalne tende se postavljaju vertikalno i mogu biti do 3,5m dužine što ih čini savršenim „zavesama“ koje od plafona do poda i tako potpuno zaštite terasu.


Mehanizmom se platno može pomerati i levo-desno pa se zaštita pomera prema potrebama terase, a korisnici najčešće stavljaju po dva ili više platna koja pokrivaju čitavu stranu koja treba da se zaštiti od sunca.


Možete birati platno u boji po želji jer ne utiče na temperaturu ispod, a neće blediti od sunca niti se menjati pod uticajem vetra i kiše tako da je ovo dugotrajna zaštita za vaše otvorene prostore. Tek nakon što postavite tendu na terasu sledi dalje uređenje i odabir drugi elemenata koji će izgledati savršeno u prostoru.

 

Odaberite kvalitetan baštenski nameštaj


Ako imate terasu koja je izložena suncu morate pažljivo birati nameštaj za terasu.


Aluminijum, kovano gvožđe i garniture koje su otporne na jako sunce su idealan izbor. I mebl mora biti otporniji iako će većina tkanine bledeti i brzo se menjati ako je izložena direktnom suncu.


Tenda može da pomogne da materijal ostane što duže nepromenjen, ali je važno da je i otporan da bi izdržalo velike temperaturne razlike.


Možete birati i nameštaj na sklapanje pa da ga na taj način malo i zaštitite od neadekvatnih vremenskih prilika kada ga ne koristite, ali na prvom mestu birajte kvalitet da bi se uloženo isplatilo.

 

bastenska-stolica-balkon

 

Koje biljke posaditi na balkon pod suncem?

 

Začinske biljke odlično podnose toplotu, a neven i lavanda su pravi primer toga. Osim što će cvetati, one će učiniti i da vaša terasa miriše savršeno. Možete posaditi i tuje koje takođe obezbeđuju divnu zelenu boju iako su izložene suncu non-stop.


Prkos posadite u peščani tip zemlje i gledajte kako cveta tokom čitavog leta, a kao viseće biljke odaberite petunije i muškatle.


Ako nas poslušate i postavite tendu, možete posaditi biljke po želji, pod uslovom da su obuhvaćene hladovinom i neće imati problema sa opstankom jer će biti u senci što će ih spasiti od velike vrućine.

 

Neka uređenje balkona bude zaokruženo sa detaljima koji prostoru daju lični pečat

 

Ako ste ispratili savete iz prethodnih koraka, sada sledi preporuka kako da personalizujete prostor i učinite ga lepim po vašim merilima.


Podna, zidna i plafonska rasveta je svakako prvi korak koji će vam sigurno odgovarati i pružiće umirujuće opuštanje tokom večeri, ali i super dekoraciju tokom dana.


Možete izabrati zanimljivu ogradu za biljke penjačice, zanimljive saksije za cveće ili podne prostirke koje će učiniti da vaša terasa izgleda jedinstveno lepo i dekorisano.


Možete i da izaberete zanimljiv mebl, šarene boje koje će biti savršen kontrast jednoličnom nameštaju… Sve je moguće odabrati i svaka kombinacija je savršena ako se to vama dopada.


Cilj uređenja terase je da vi na njoj provedete što više vremena. Odmaranje u tih nekoliko kvadrata ne može da se meri ni sa jednim drugim boravkom unutar prostora jer ste ovde na vazduhu, osećate sunčevu toplotu i uživate u okruženi zelenilom.


Poslušajte naše preporuke i već sada krenite sa opremanjem jer ćete tako imati dovoljno vremena da uredite prostor i prve prolećne dane uživate na otvorenom kada god to poželite.


Kako ste vi uredili vašu terasu? Ostavite nam komentar nakon čitanja teksta, radujemo se vašem mišljenju. Možda dobijemo još neke ideje koje će i naše balkone učiniti još lepšim mestom za odmor.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar