20.03.2023 Komentari: 0

Uskršnja dekoracija – kako da vaš dom zablista tokom praznika?

Uskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Pošto se obično obeležava u porodičnom okruženju, nešto na šta se posebno obraća pažnja danima i nedeljama pred ovaj praznik je uskršnja dekoracija.

Uređenje doma za Uskrs može biti veoma lako, zabavno i kreativno. Potrebno vam je malo slobodnog vremena i mašte, a uz naše ideje vaš dom će zablistati kao nikada do sad.

Sto dekorisan za Uskrs.


Uskršnja dekoracija stola


Farbanje jaja za Uskrs je tradicija kojoj se posvećuje najviše pažnje, ali ne mora da ostane samo na tome. Uređenje doma je podjednako važno. Jedna od odličnih stvari kada su u pitanju ideje za Uskrs je što možete sve da uradite prema sopstvenoj zamisli, uz podršku čak i najmlađih članova porodice i što je veoma bitno, šta god i kako god da dekorišete, ne možete napriviti grešku.

  • Domaćice posebnu pažnju posvećuju prazničnoj dekoraciji stola i naša preporuka je da se prepustite svojoj mašti. Kada je u pitanju uskršnja trpeza, neizostavna je korpa sa jajima. Jaja možete da ukrasite na različite načine: da crtate, ili još bolje, date deci da crtaju po njima, možete ih dekorisati nalepnicama, travčicama, voskom, lepiti ukrase, šljokice… Uz to, uskršnja jaja možete staviti u korpu, činiju ili kanticu u koju ste prethodno stavili veštačku travu, ukrasne trake ili rafiju.
  • Uskršnja trpeza zablistaće zahvaljujući raznobojnim nadstolnjacima. Ali nemojte se tu zaustaviti. Idealan izbor su i raznobojne mirišljave sveće ili lampice, a prazničnu priču zaokružiće figurice sa uskršnjim motivima.
  • Predlažemo da salvete raznih dezena složite na nesvakidašnji način, recimo u obliku uskršnjeg zeca, a veliki broj tutorijale pronađite na internetu.

 

Kako da napravite uskršnje drvo?

 

Zašto biste ukrašavali jelku samo tokom novogodišnjih praznika? Uskrs je idealan praznik za stvaranje nove tradicije u koju ćete uključiti sve članove porodice.


Napraviti uskršnje drvo tako što ćete staviti nekoliko suvih grana u obojenu ili providnu vazu. Kao postolje može poslužiti i kantica ili neka saksija koju možete da dekorišete na različite načine – dodajte staklene kamenčiće, male grančice, travu, pesak…


Uskršnje drvo ukrasite dekorativnim jajima. Kupite gotova, već ukrašena ili jednobojna plastična i od stiropora, te ih dekorišite prema sopstvenom nahođenju.


Grane ofarbajte u belo ili neku drugu boju koja će se idealno uklopiti uz ostatak ambijenta u vašem domu.

 

Farbana uskršnja jaja na trpezarijskom stolu.


Uskršnja dekoracija - uradi sam


Da bi vaš dom dodatno zablistao tokom Uskrsa, dekorišite ulazna vrata na koje ćete staviti venčiće od raznobojnih tkanina, kartona ili grančica i cveća.


Venčiće formirajte sami od granja ili žice, ili kupite gotovu osnovu, a vi ga dalje sami ukrasite. Upotrebite dekorativno cveće, vunicu, mahovinu…


Ovo je još jedna aktivnost u koju možete uključiti najmlađe. Dozvolite im da sami osmisle kako će venac dekorisati, a vi ga na kraju možete ili okačiti na vrata ili u njega poređati prava, čokoladna ili plastična jaja.


Za one koji nisu toliko vešti, ili nemaju dovoljno vremena, savršen izbor mogu biti i tegle u koje će staviti cveće i uklopiti njegovu boju sa jajima. Poređajte ih po kući, terasi ili dvorištu, i dobićete efektnu uskršnju dekoraciju za tili čas.


Kada je u pitanju uskršnja dekoracija ne možete pogrešiti ako se odlučite za zelenilo, biljke i cveće. Ima ga svuda u izobilju, pa se možete igrati praveći figure jaja, pilića i zečeva od kartona. Upotrebite kolaž papir, tempere, vodene boje, šljokice, ukrase, raznobojne trakice, vunicu, mašnice…
 

 


Uskrs je prilika da prostoru u kojem svakodnevno boravite date jedan sasvim drugačiji izgled. Ali neka vam uskršnja dekoracija ne bude cilj sam po sebi. Iskoristite uređenje doma kao sjajnu priliku za zbližavanje sa ostalim članovima porodice i stvaranje novih porodičnih uspomena i tradicija.


Naše ideje za Uskrs su tu da vas inspirišu, a ostalo prepuštamo vašoj, i mašti vaših ukućana.


Srećan Uskrs!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar