22.05.2023 Komentari: 0

Kako osvežiti stari nameštaj? 5 uradi sam ideja

Svi mi u našim domovima imamo neke stare, drage stvari koje ne želimo da bacimo, ali ne bismo ni da deluju pohabano i staro. Ponekad poželimo i da renoviramo sav nameštaj u kući jer smo se zasitili da gledamo jedne iste predmete svaki dan. Kako god, ako ste odlučili da je vreme za promenu, evo nekoliko ideja kako osvežiti stari namještaj po sistemu uradi sam.

Žena farba plavu stolicu.

 

Za većinu njih nije potrebna velika količina novca i vremena. Pre nego što odaberete neku, veoma je važno da izaberete stil kome ćete raditi prepravke. Romantično, rustično ili ipak vintidž? Ili možda mešavina svih zajedno? O ukusima se ne raspravlja, pa pustite mašti na volju.

 

Kako ofarbati stari nameštaj

 

Nije ga uvek nužno šmirglati pre farbanja. Naime, u farbarama postoje podloge i premazi za farbanje nameštaja sa kojima prethodno šmirglanje nije neophodno. Jarke boje za drvo, kao što su žuta, crvena ili narandžasta uvek su dobro rešenje jer daju živost prostoru. Pri farbanju koristite male sunđere sa drškom (kao za krečenje) i kvalitetne četkice.

Farbanje starog nameštaja najčešće zahteva višeg od jednog sloja te se naoružajte strpljenjem.

Za farbanje namestaja od iverice biće neophodno da prethodno nanesete prajmer (osnovnu podlogu), pa tek onda farbu. Farbe na bazi vode se lako i brzo suše i nemaju neprijatan miris, te farbanje možete obaviti i u zatvorenom prostoru.

 

Ideje za presvlačenje nameštaja


Na ovaj način potpuno nov izgled možete dati stolicama, tabureima, foteljama ili sofama za sedenje.

Stari nameštaj može se presvući na mnogo načina sa različitim materijalima. Eko koža je jedno od praktičnijih i jeftinijih rešenja jer se lako čisti i održava, ali njen vek trajanja je 1-3 godine. Nameštaj presvučen kvalitetnom tkaninom potrajaće duže, ali treba izbegavati previše svetle boje jer sa na njima oštećenja i fleke više vide.

Ako ste odabrali rustični stil, možete koristiti i stare ćilime ili tkanice, čak i platno za šator ili napraviti pačvork od starih stvari ili posteljine.
 

Tapaciranje nameštaja

 

Tapaciranje starog namestaja zahteva dosta veštine, pa je najbolje početi sa stolicama, dok se ne izveštite. Prepremite najpre koliko je materijala potrebno, potom sedište i naslon stolice pažljivo izvadite, pa uklonite stare presvlake. Obavijte sedište novim sunđerom i platnom i heftalicom zakačite krajeve, a višak platna isecite makazama. Isto uradite i sa naslonom stolice.

Ukoliko želite potpuno novi izgled stolice, ofarbajte njen ram bojom u spreju.

 

Dve drvene stolice od kojih je jedna ofarbana u crvenu boju.
 

Samolepljive folije za nameštaj

 

Verovatno su najlakša varijanta kako srediti stari namestaj. Folije možete pronaći u više boja i dezena. Površina na koju lepite foliju mora biti potpuno čista, bez prašine i masnoća.

Naš savet je da ako presvlačite prirodno, netretirano drvo, treba ga najpre premazati osnovnim premazom. Potreban oblik može se skicirati na poleđini folije, pa je onda seći. Pri postavljanju folije, odlepite deo papirnog sloja, nalepite na početnu gornju tačku, pa pomoći krpe ili gumene špahtle pritiskajte foliju od centra prema ivicama. Ako se izgužva, lako ju je izravnati pomoću komada drveta obloženog tkaninom. Foliju je najlakše postaviti ako površinu za lepljenje najpre naprskate vodom.
 

Dekupaž nameštaja - tehnika koju ćete voleti

 

Ova stara tehnika sa Istoka doživela je popularnost i postala hit među svim generacijama. Ne oduzima mnogo vremena, a rezultati će biti impresivni i osećaćete se kao pravi umetnik. Sve što je od drveta, keramike, stakla, metala, plastike i sl. može se ukrasiti ovom tehnikom. Materijal za dekupaž može se naći u specijalizovanim hobi centrima, farbarama, knjižarama ili kineskim radnjama, a može se naručiti i preko interneta.

Potrebni su: bela akrilna boja, lepak (postoji specijalni za dekupaž), dezenirani materijal za lepljenje (salvete, razglednice, fotografije, ukrasni papir, omoti od starih ploča, isečci iz novina, parčići tkanine, itd), lak, četkice, sunđerasti valjci za krečenje, makaze, skalpel, šmirgla.

Priprema je najvažnija. Komad nameštaja na kome radite dekupaž treba dobro očistiti i blago ošmirglati, pa ofarbati u belu boju. Neka se dobro osuši, pa premažite lepkom podlogu i pažljivo nanestite ukrasni materijal. Potom sve prelakirajte u dva namaza.


Ne odgovara ništa od ovoga? Nemate dovoljno sampouzdanja, veštine ili alata? Nemojte odustati, potražite i druge ideje i tehnike. Barem danas za to postoje jednostavne metode. Pitajte one koji su to već radili, potražite odgovore na internetu ili u specijalizovanim radnjama i majstora koji se time bave.


I ne zaboravite pri tome primeniti najvažniju metodu - uživanje u sopstvenom stvaranju!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar