17.12.2020 Komentari: 0

Kako elementi dizajna upotpunjuju prostor

Jedna od najkreativnijih disciplina, kojom se uređuje i osmišljava unutrašnji prostor, jeste dizajn enterijera. Korišćenjem određenih boja, materijala, izvora svetlosti, nameštaja, jedan prostor može da dobije potpuno drugačiju dimenziju i da izgleda znatno lepše i uređenije. 

Iz tog razloga, mnogi ljudi pridaju veliku pažnju odabiru idealnog nameštaja, osvetljenja, tekstura i boja uz poštovanje kompozicije, proporcije i ostalih činioca dizajna, kako bi njihov dom bio prijatno mesto za život.

Koji su to elementi dizajna koji mogu potpuno da transformišu i upotpune vaš životni prostor?

 

#1 Odabir adekvatnog nameštaja je od velikog značaja


Jedan od najbitnijih elemenata unutar jednog doma jeste odabir adekvatnog nameštaja kao što su: ramovi za slike koji su idealni elementi za postizanje živopisnog i prijatnog ambijenta, odgovarajuća garnitura koja je ključan element za udobnost ukućana, police koje će biti idealno mesto za čuvanje knjiga, itd.

Kako biste napravili idealan prostor za život, postoje neka univerzalna pravila koja pomažu da vaš enterijer bude na zavidnom nivou. Primera radi, u dnevnoj sobi vodite računa da je niski sto kod garniture dovoljno veliki jer je vizuelno lepši i funkcionalniji od manjeg.

Zavese je idealno postaviti što je više moguće kako bi se dobio utisak većeg prostora i višeg plafona. Trpezarijski sto bi po pravilu trebalo da bude postavljen u centralnom delu prostorje odmah ispod lustera zbog izvora svetlosti i vizuelne lepote. Tepih je idealno postaviti ispod nameštaja, jer osim toga što tepih tako bolje izgleda, on takođe uveličava prostor. Manji tepih stvara utisak manjeg prostora.

Ukoliko u prostoriji imate komodu, iznad nje je poželjno staviti ogledalo kako bi se postigao balans, i smestiti je na sredinu uza zid, jer bi u ćošku doprinela utisku mračne i zatvorene prostorije.

 

#2 Idealno osvetljenje igra veliku ulogu u stvaranju određenog ambijenta


Među najbitnijim elementima dizajna koji doprinose stvaranju određenog ambijenta u prostoriji jeste ostvetljenje. Bez upotrebe idealnog svetla, svi ostali elementi ne bi mogli da dođu do izražaja u jednoj prostoriji.

Osvetljenje može da bude akcentualno, ono koje naglašava određene predmete ili ambijentalno, koje doprinosi stvaranju određene atmosfere. Najčešće se u dnevnim sobama koristi ambijentalno osvetljenje, jer je polu-zatamljena prostorija često i ona koju nazivaju “toplom prostorijom” gde vlada opuštena atmosfera.

Osim toga, svaki dobar dizajner enterijera takođe zna koliko je osvetljenje važno jer može mnogo da utiče na sam doživljaj jedne prostorije kod ljudi.

 

#3 Manipulisanje prostorom za željeni enterijer


Kada je reč o dizajnu enterijera, jako je važno razumevanje samog prostora i koliko je njegovo uređenje od ogromne važnosti. Trodimenzionalan prostor podrazumeva širinu, visinu i dužinu, a po kategoriji može da se svrsta u negativan ili pozitivan prostor.

Pozitivan prostor je onaj koji sadrži objekte, a negativan prostor je prazan prostor, uključujući i bilo koji prazan prostor između dva ili više objekata. Dobar balans između pozitivnog i negativnog prostora je od esencijalnog značaja kako bi se izbeglo prenatrpavanje stvari i obrnuto.

Na primer, minimalističkom stilu će mnogo više odgovarati negativan prostor za razliku od eklektičnog dizajna. U zavisnosti od željenog izgleda, odabraćete odgovarajući stil koji će doprineti stvaranju prostora kakav ste zamislili.

Takođe, ključno je uzeti u obzir i obim i veličinu predmeta u enterijeru, jer uz njihovu upotrebu jedan prostor može da izgleda manje ili veće. Već postojeći, odnosno “dostupni” prostor obično ne može biti lako promenjen, ali uz pomoć iskusnog dizajnera i veština manipulisanja prostorom, mogu se postići vidljivi rezultati.

 

enterijer kuce stana

 

#4 Oblici i linije - bitni elementi


Kada govorimo o obliku kao elementu u enterijeru, onda mislimo na fizički oblik svega što je trodimenzionalno. Obrasci mogu biti geometrijski ili prirodni. Kod oblika predmeta u prostoriji je jako važno voditi računa o proporcijama i obimu prostorije u poređenju sa predmetima koji se postavljaju unutar nje.

Dodavanjem sličnih oblika može se stvoriti harmonija i ravnoteža, a dodavanjem previše različitih obika može da postigne zbunjujuć rezultat.

Horizontalne, vertikalne i dinamične linije pomažu u oblikovanju sobe. Pravljenje linija se obično postiže pomoću nameštaja i strukturalnog dizajna sobe koji mogu da formiraju harmoniju, jedinstvo ili kontrast.

 

#5 Boje, teksture i šabloni

 

Korišćenje boja u enterijeru je jedna od najvažnijih stavki u uređivanju i upotpunjavanju prostora. One imaju sposobnost izazivanja određenih raspoloženja i definisanja doživljaja okoline. Boje mogu da evociraju uspomene kod čoveka i da probude emocije, podstičući fizičku ili psihološku reakciju.

Primera radi, zelena i plava boja izazivaju smirenost i preporučuju se za spavaće sobe, dok crvena boja izaziva apetit, zbog čega je pogodna za kuhinju i trpezariju. Tekstura se odnosi na taktilnu površinu predmeta i ima sposobnost da jednoj prostoriji da određenu dimenziju. Od nameštaja do dodataka tkanine, ona pomaže vizuelnom doživljaju prostora da bude prijatan za oko.

Uparen sa odgovarajućom bojom, šablon jednoj sobi može dati određenu privlačnost. U šablone spadaju motivi kao što su: pruge, geometrijski, slikovni i organski motivi kao i otisci životinja.

Prilikom primene šablona, najbolje je prvobitno razmotriti veličinu i stil sobe. Mala soba ne sme da bude preopterećena komplikovanim šablonima, međutim elementi horizontalnih linija mogu da se iskoriste kako bi se vizuelno povećao sam prostor.

 

Pravilno iskorišćeni elementi - najbolje rešenje za željeni prostor

 

Ako se svi ovi elementi u dizajnu enterijera uzmu u obzir i pravilno iskoriste, prostorija može da dobije baš onakav izgled kakav ste oduvek želeli.

Sam proces stvaranja idealnog ambijenta je veoma kreativan i produktivan i može veoma doprineti vašem ličnom zadovoljstvu, uživanju u enterijeru i postignutim rezultatima!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar