14.01.2021 Komentari: 1

Idejna rešenja za osvetljenje u stanu

Svetlo i osvetljenje glavni su faktori razmatranja kada je uređenje prostora u pitanju. Osvetljenje u domu treba da istakne lepotu prostora, ali i njegovu funkcionalnost. Osim toga, oslikava vas kao ličnost. Ukoliko se odlučite za prave sisteme osvetljenja, oni će istaći sve prednosti prostora u kome živite i učiniti svakodnevicu jednostavnom. 

foto: depositphoto.com

#1 Koristite više izvora svetlosti


Rasveta, kao što smo već rekli, ima funkcionalnu i estetsku ulogu. Međutim, pre svega, treba znati da postoji nekoliko vrsta sistema osvetljavanja, pa tako razlikujemo osvetljenje koje služi tome da u potpunosti osvetli prostoriju, zatim osvetljenje koje pomaže pri čitanju i osvetljenje koje daje poseban ambijent prostoru. Prvi i osnovni trik i savet jeste da u svakoj prostoriji doma imate više izvora svetla. Osvetljenje u stanu je važno i zato je uvek najbolje kada kombinujete lustere, podne, stone i zidne lapme za bolji ugođaj.

 

#2 Veliki lusteri za prefinjen stil


Iako bi mnogi rekli da su lusteri „old school“ i da su odavno prevaziđeni, usaglasićemo se da ništa jednoj prostoriji ne daje dovoljnu dozu prefinjenosti kao upravo lusteri. Prodaja istih danas je omogućena svima online putem. Svima su dostupni katalozi prodavnica poput Emmezete i slično, pa tako možete iz udobnosti svog doma izabrati ono što želite. Savršeni su kako za dnevnu sobu, tako i za hodnike, jer će svaki posetilac vašeg doma biti ostavljen bez teksta, a vi ćete svaki put kada posle napornog dana budete ušli u svoj dom znati zašto ga baš toliko volite.

 

#3 Osvetljenje u kuhinji


Kuhinjsko svetlo treba da bude naglašeno, a prekidači uvek dostupni. Ovo je prostorija u kojoj se provodi dosta vremena i potrebno je dosta svetlosti. U tom smislu su jednostavni lusteri i plafonjere najjednostavniji za održavanje. Ono što uvek možete dodati, ukoliko imate prostora za tako nešto, jesu dodatne svetiljke na mestima gde vam je to potrebno. Rasveta u stanu je najvažniji deo planiranja uređenja enterijera.

 

 

#4 Osvetljenje u trpezariji


Kada je reč o trpezariji, potrebno je odabrati svetlo koje neće biti ni prejako, ni preslabo. To je prostorija u kojoj se jede, okuplja porodica i uživa. Ukoliko želite da osvetljenjem ukrasite neke od prostorija u stanu, trpezarija je idealno mesto. Možete se poigrati lusterima različite visine iznad trpezarijskog stola. Ono što posebno preporučujemo je ugradnja prekidača sa mogućnošću podešavanja jačine svetla. Ukoliko razmišljate o tome gde se mogu kupiti ne tako skupi, a ipak lepi lusteri – prodaja istih vam je na dohvat ruke.

 

#5 Osvetljenje u dnevnoj sobi


Dnevnu sobu, znate i sami, krase i najsitniji detalji, pa ukoliko ne možete da promenite nešto epohalno, znajte da i veličina i oblik sijalice igraju veliku ulogu. Osvetljenje u stanu je jako važno posebno ukoliko želite da naglasite neke određene delove u omiljenim prostorijama, kao što je na primer kućna biblioteka, kamin ili ukrasna biljka.

 

 

#6 Osvetljenje u spavaćoj sobi


S obzirom na to da je ovo najintimnija od svih prostorija kuće, služite se trikom da postavite više izvora osvetljenja, kako biste mogli da dobijete različite atmosfere. Luster ili plafonjera uvek su dobro početno rešenje, ali zidne ili stone lampe su tu u situacijama kada se gleda film ili čita knjiga pre spavanja.

Kao i kada je uređenje stana u pitanju, i sa osvetljenjem treba da budete kreativni, ali i praktični. Ukoliko niste sigurni na koja je mesta potrebno postaviti lampe, lustere ili plafonjere – posavetujte se sa stručnjacima. Dizajneri enterijera pogodiće tačno u milimetar mesto na kome treba da stoji lampa kako bi dala najbolji efekat. Ukoliko pak odlučite da budete sam svoj dizajner, poslušajte naše savete i nećete se pokajati. Najvažnije je da u svakoj prostoriji imate bar dva izvora veštačkog osvetljenja, kako bi vam sve bilo praktično. I ono najvažnije – ne robujte stilovima, najlepši i najvažniji stil jeste upravo vaš stil!

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jeca

    Odgovori

    28.02.2021 18:07

    Fenomenalne ideje! Ona prva slika je malo previše kitnjasta za moj ukus i ambijent. Ove ostale su super. A poslednja, podna lampa, čini mi se da je xenonlight, mnooogo je dobra!
    Divno, zaista! :)

Ostavi komentar