23.11.2021 Komentari: 0

Subvencije za solarne panele - sve što treba da znate o uslovima i proceduri?

Smanjenjem potrošnje struje i energije za zagrevanje kuća, smanjuje se emisija štetnih gasova, zagađenje vazduha i efekat staklene bašte. Bitan korak ka ostvarenju ovog cilja je upotreba solarnih panela za kuće.

foto:  www.piterest.com

Građani ove godine mogu da dobiju bespovratne subvencije za unapređenje mera energetske efikasnosti u vrednosti do 50% investicije. Ministarstvo rudarstva i energetike je 3. septembra ove godine, raspisalo javni poziv za opštine i gradove za dodelu subvencija, kojima se finansiraju mere unapređenja energetske efikasnosti porodičnih kuća tj. solarni paneli za kucu. Javni poziv se završio, izabrano je 37 opština i gradova koji će davati subvencije, a detaljan spisak možete pogledati ovde.


Ako živite u opštini ili gradu kojem je ministarstvo odobrilo novac, želite modernu rekonstrukciju kuće, sledeći korak je da sačekate Javni poziv koji će raspisati vaša opština da bi mogli da konkurišete za bespovratna sredstva. Solarni paneli za kucu se obezbeđuju kroz Program koji će se sprovoditi po istom modelu kao za subvencije za zamenu stolarije, fasada i kotlova, koji je bio raspisan sredinom ove godine. Ministarstvo i opštine/gradovi obezbeđuju ukupno 50% novca, dok građani finansiraju drugih 50%.


Uslovi i procedura za dodelu subvencija građanima


Nakon dodele sredstava od strane ministarstva, opštine i gradovi raspisuju dva Javna poziva, jedan za preduzeća koja prodaju i postavljaju solarne panele, a drugi za građane. Sledi bodovanje i izbor prijavljenih kandidata na osnovu kriterijuma koje odredi svaka opština, a na kraju se potpisuje trojni ugovor između građana, opštine i privrednog subjekta.

Subvencionišu se sledeće mere energetske efikasnosti:

 

  1. ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;
     
  2. izrada tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koja je neophodna prilikom priklјučenja na elektrodistributivni sistem.

Da bi se pojednostavila procedura za građane, prilikom priključenja solarnih panela na elektrodistributivni sistem izmenjeni su pojedini propisi u oblasti Zakona o korišćenju obnovlјivih izvora energije. Vlada Srbije je donela novu Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača. Prema ovoj Uredbi fizička lica imaju status kupca-proizvođača i nemaju nikakav kontak sa državnom administracijom. Više nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli za postavljanje solarnih panela, odobrenje o instalaciji i probni rad, kao što je ranije bio slučaj.

„Jedini korak koji građani treba da naprave je da se posle kupovine i ugradnje solarnih panela obrate snabdevaču (EPS), sa kojim rade izmenu ugovora i nakon toga bivaju priključeni na mrežu“, saopštilo je Ministarstvo. Građani dobijaju status kupca-proizvođača.

 

Kako da postanete kupac-proizvođač (prozjumer)?


Kupac-proizvođač (prozjumer) je krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat (solarni paneli za kucu) za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. U ovom slučaju se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak se isporučuje u sistem.


Svi kupci-proizvođači će dobiti dvosmerno brojilo, što znači da celokupnu proizvedenu struju predaju mreži, a na kraju meseca se svodi računica. U slučaju da je proizvedeno više struje nego što je potrošeno, višak se prebacuje za sledeći mesec. Dvosmerno brojilo kupuju građani, ne dobijaju ga besplatno.


Da bi postali kupac-proizvođač struje, potrebna su 3 koraka:


1) Prvi korak je da građani upute zahtev snabdevaču, odnosno Elektroprivredi Srbije (EPS), da se promeni ugovor o snabdevanju.


2) Drugi korak je da se operatoru distributivnog sistema Elektrodistribuciji Srbije (EDS) dostavi originalna izjava izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.


3) Treći korak je priključenje. Zakonskom regulativom je EPS u obavezi da izmenjen ugovor o snabdevanju (iz prvog koraka), pošalje EDS-u, nakon čega se kupac-proizvođač priključuje na mrežu.

Različiti načini postavljanja solarnih panela

 

solarni-paneli

Izvor: www.pinterest.com


solarni-paneli-1

Izvor: www.pinterest.com


Solarni paneli za kucu i solarni kolektori - U čemu su razlike, šta je bolje?


Solarni paneli za kuću su sastavljeni od niza fotonaponskih ćelija i njihov cilj je proizvodnja električne energije. Sunčevo zračenje u solarnim panelima se pretvara u jednosmernu električnu energiju (struju), a količina električne energije koja se proizvede zavisi od snage solarnog panela i broja sunčanih sati.


Uloga solarnih kolektora je sasvim drugačija, oni ne proizvode struju. Njihov cilj je da apsorbuju sunčevo zračenje, odnosno skupljaju toplotu i zagrevaju vodu, koja se u domaćinstvima koristi za zagrevanje sanitarne vode i eventualno za grejanje prostora. Postoji više vrsta solarnih kolektora, a najčešće se koriste pločasti i vakumski.


Solarni paneli za struju imaju prednosti i mane. Početnja ulaganja su velika, investicija se isplati za 7-8 godina, održavanje je minimalno, a vek trajanja panela je 25 godina. Takođe je važna garancija proizvođača jer su popravke skupe. Prilikom postavljanja panela je bitan njihov položaj da bi se izbegla eventualna senka u toku dana, koja bi smanjila kapacitet rada panela. Praktično je to što solarni paneli za struju mogu da se postave na krovovima i zidovima kuća, a njihov rad je nečujan. U svakom slučaju, solarni paneli za struju su jedno od najboljih rešenja za uštedu električne energije i kućnog budžeta, s obzirom da naša zemlja ima veliki broj sunčanih dana tokom godine.

 

Zelena agenda - ,,Nema više energetike bez ekologije"


U oktobru 2021. godine, Srbija je od Evropske komisije dobila zeleno svetlo za otvaranje klastera 4 - "Zelena agenda i održiva povezanost". Ovaj klaster obuhvata poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene. Prema saopštenju Vlade Srbije, naša "Zelena agenda" je usaglašena sa evropskim propisima.

„Zelena agenda znači napredak, ne samo u energetskom, već i u privrednom smislu. To su nove, zelene investicije i nova, zelena radna mesta. Istovremeno, to znači i obezbeđivanje dovoljno toplotne i električne energije iz naših izvora uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine”, ističe ministarka Zorana Mihajlović.

Dugoročno gledano, zelena agenda treba da donese dobrobit kako našoj državi, tako i globalno, u pogledu smanjenja energenata, emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte. Proces energetske tranzicije je dugotrajan. Prvi koraci su promena svesti pojedinca o značaju očuvanja životne sredine i korišćenja obnovljivih izvora energije.


U godinama koje slede biće sve veći broj Javnih poziva za energetsku efikasnost, što podrazumeva bespovratne subvencije za solarne panele, za zamenu stolarije, termičku izolaciju fasada i krovova, zamenu kotlova. Bespovratna pomoć od 50% za ovakve investicije je od velikog značaja i treba je iskoristiti. Istovremeno korišćenjem obnovljivih izvora energije činimo životnu sredinu zdravijom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar