18.05.2022 Komentari: 1

Nekoliko saveta za uređenje bašte i prostora oko kuće

Prostor oko kuće podrazumeva dvorište, baštu, stazice, terasu, celokupan eksterijer i sve ostalo što možete urediti kao sastavni deo vaše male oaze mira. Što se više na kreativan način uključite u uređivanje ovog prostora, to će vam letnje večeri biti prijatnije za uživanje, a topli prolećni dani postati omiljeni deo dana.

bastenski-namestaj-sto-stolica

 

Ukoliko posedujete kuću sa dvorištem, bila bi prava šteta ne iskoristiti ovu ogromnu pogodnost i sebi napraviti pravi mali raj na otvorenom. Nakon toga ćete postati omiljeni domaćin vaših prijatelja, dok će vaše dvorište biti najbolja destinacija za svako druženje.


Odlučili smo da se detaljnije pozabavimo temom uređivanja kompletnog prostora oko kuće i otkrijemo vam nekoliko trikova koje i sami možete primeniti.


Neka boravak u dvorištu bude uvek komforan uz udoban baštenski nameštaj


Bez obzira što je jedna od prvih asocijacija na dvorište veliki travnjak, prostor za roštiljanje, bazen, nešto na šta prvo treba misliti kada je u pitanju komforan boravak napolju jeste baštenski nameštaj.


Na samom početku odvojite jedan kutak u dvorištu koji će biti idealan za postavljanje celokupnog nameštaja. Najbolja opcija je da se nameštaj za baštu postavi pored travnjaka na popločani deo dvorišta. Tako nameštaj neće narušiti zdravlje travnate površine, a najbolje je da bude u hladovini za potpuni ugođaj tokom dugih letnjih dana.


U zavisnosti od potreba možete nabaviti čitave baštenske garniture ako vam prostor to dozvoljava. Sa druge strane, nekoliko udobnih stolica i sto će sasvim dobro poslužiti za ispijanje prve jutarnje kafe ili osveženja u večernjim časovima.


Kutak za baštu za ljubitelje cveća i botanike


Ukoliko želite da dodatno oplemenite celokupan prostor oko kuće, u svakom slobodnom kutku možete postaviti po neku saksiju sa cvećem različite boje i mirisa.


Međutim, za prave ljubitelje cveća i baštovanstva, nijedno dvorište nije pravo dvorište ako ne poseduje baštu, gde se mogu zasaditi i neke poljuprivredne kulture.
 

Osim što doprinosi izgledu vašeg dvorišta, zasađeno cveće, saksije i ostale biljke učiniće da prirodno okruženje bude znatno bogatije.

Savetujemo vam da glavni deo bašte bude odvojen drvenim pregradicama ili kamenjem karakterističnog izgleda. Kompletan pogled na dekor bašte će biti lepši, dok će biljke biti zaštićenije.

 

dvoriste-travnjak


Romantično osvetljenje za mirne letnje noći


Ono što će dati posebnu draž boravku u dvorištu ili na terasi jeste kvalitetno osvetljenje. Neophodno je iz ugla funckionalnosti i jednostavnijeg boravka napolju, ali i pruža veći osećaj sigurnosti.
 

Mnogo je opcija kada je baštensko osvetljenje u pitanju, dok je na vama da se odlučite za određeni stil.

Idealna varijanta za stepenice i spoljašnje zidove jesu zidne lampe, koje se veoma jednostavno ugrađuju i daju poseban izgled dvorištu tokom noći. Fenjeri su sjajna opcija za sve one koji ipak preferiraju nešto romantičniji i opušteniji stil.


Kvalitetno LED osvetljenje je sve češći izbor mnogih i predstavlja moderno rešenje za uštedu energije, sa jednako dobrim efektima na osvetljenost prostora oko kuće.


Za koje god osvetljenje da se odlučite, najbitnije je da ga prilagodite veličini i izgledu kompletne spoljašnjosti. Na kraju, dobićete sjajan prostor za uživanje sa vašim najmilijima u najlepšem periodu godine.


Prostor za zabavu i rekreaciju


Život u kući podrazumeva i mogućnost da se dosta vremena provodi napolju, dok se kao jedna od opcija za sjajnu zabavu nameću i sportsko-rekreativne aktivnosti.


Ovome se možete prilagoditi u skladu sa mogućnostima i afinitetima, ali bila bi prava šteta da ne iskoristite pun potencijal dvorišta.


Jedan kutak dvorišta možete izbetonirati i postaviti koš, te se uz malo basketa relaksirati tokom nedeljnog popodneva. Ukoliko vam ne leži lopta, već više preferirate treninge snage, ugradite nekoliko sprava na kojima ćete moći da pokažete svoje fizičke sposobnosti.


Za nešto veće društvo i pravu letnju zabavu možete napraviti teren za odbojku na pesku i tako se čak i osunčati dok uživate u ovom dinamičnom sportu. I naravno najbolje za kraj, bazen u dvorištu učiniće da odlazak na more ne bude jedino letnje osveženje!


Travnata površina zahteva redovno održavanje


Ne postoji ništa lepše od mirisa pokošene trave tokom leta, a to znaju svi oni koji poseduju kuću sa dvorištem i redovno se bave održavanjem travnjaka.
 

Travnatu površinu je potrebno redovno održavati kako bi postigla adekvatnu gustinu i poprimila željeni izgled. Kao najvažnije aktivnosti izdvajaju se košenje trave i njeno prskanje tokom sušnih perioda.

Osim toga, potrebno je uklanjati lišće, korov i sve drugo što može ometi pravilan rast i razvoj. Ukoliko uložite dovoljno vremena i truda u održavanje travnjaka, to će vam se višestruko vratiti jer će vaše dvorište dobiti lep i prirodan izgled.


Ukoliko sa druge strane nemate dovoljno prostora za veliki travnjak ili prosto vremena za njegovo održavanje, druga opcija su veštačke travnate površine koje će oplemeniti podove ispred kuće ili na terasi.


Zaista je puno opcija kako sve možete obaviti uređenje bašte, dvorišta i celokupnog prostora oko kuće. Mi smo se potrudili da vam damo korisne savete, koje ćete vrlo jednostavno moći da primenite u praksi. Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da ste dobili nove ideje. Srećno!

Komentari(1) Napiši komentar

  1. B

    Branko

    Odgovori

    20.05.2022 13:26

    Izuzetno koristan tekst, hvala :) Mi smo ovog proleća bili vredni. Uredili smo travnjak, posadili cveće, nabavili novi nameštaj i jedan lepi Luna letnjikovac, tako da smo otvorili sezonu sedenja u bašti. Ali smo razmišljali i o prostoru za rekreaciju, pa ste nam dali dobru ideju šta da radimo. Hvala još jednom.

Ostavi komentar