26.05.2022 Komentari: 3

Nekoliko korisnih saveta za uređenje dvorišta

Kada uređujemo eksterijer kuće, najviše pažnje posvećujemo samom dvorištu. Topli i sunčani dani su nam već uveliko stigli, pa tako sve više vremena provodimo napolju. Proleće je idealno godišnje doba za bilo kakvu vrstu renoviranja, bilo da se radi o unutrašnjosti ili eksterijeru kuće.

dvoriste-nocu

 

Majstori su u ovom delu godine ujedno i najviše zauzeti, pa ih je potrebno ranije rezervisati ako planirate bilo kakve radove na kući ili oko nje. U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko ideja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija prilikom uređenja dvorišta i okućnice.

 

Redovno održavanje dvorišta se podrazumeva


Osnovno pravilo kada govorimo o prostoru ispred ili iza kuće jeste da se mora redovno održavati i na adekvatan način. To znači, jednom nedeljno pokositi travu i počupati sav korov koji je nikao pored staza ili baštenskog cveća.


Ukoliko imate veliko dvorište, savetujemo vam da uložite u kvalitetnu kosilicu za dvorište kako biste ga na najlakši mogući način održavali urednim. Samohodne kosačice su apsolutni hit i ove godine, naročito za velike travnate površine. Isplative su jer vam mogu trajati i godinama.

 

Spoljna rasveta – za sve one koji vole da im dvorište sija


Adekvatna spoljna rasveta ima za cilj da vam dodatno ukrasi dvorište ali i da vam pruži dozu sigurnosti od potencijalnih lopova i uljeza na vašem privatnom posedu.


Danas na tržištu možete pronaći zaista najrazličitije tipove spoljnog osvetljenja poput solarnih lampi, spoljnih zidnih ili plafonskih lampi, led spoljašnje rasvete i sl.


Uložite u kvalitetnu baštensku garnituru


Ako u toku proleća i leta dosta slobodnog vreme provodite napolju, na terasi ili u dvorištu družeći se sa svojim ukućanima ili prijateljima, nešto što će vam biti preko potrebno jeste udobna baštenska garnitura na kojoj ćete se opuštati.
 

Mnogi saloni nameštaja nude brojne akcije kada je odabir baštenskih garnitura u pitanju, a o njihovoj ponudi da i ne govorimo. Veliki izbor omogućava svakom kupcu da nađe nešto za sebe i za svoje dvorište.

Pa tako, imate opciju kupovine baštenskih garnitura od kvalitetnije plastike ili od prirodnih materijala kao što su drvo ili ratan. Još ako dodate po koji ukrasni jastuk dobićete pravo mesto za uživanje.


Saksije sa cvećem u vašem vrtu – neizostavan detalj!


Lepota svakog baštenskog vrta se ogleda u raznovrsnosti i šarenolikosti cveća. Trudite se da vam terasa ne bude prazna.  Dovoljno je da stavite par saksija ili žardinjera sa svojim omiljenim biljkama kako biste oplemenili eksterijer kuće.


Ovde imate opciju da odabere višegodišnje biljke koje ćete preko zime skloniti u zatvoren prostor, ali zato narednog leta nećete morati da kupujete novo cveće. Ako ste po prirodi kreativni i imate slobodnog vremena, pustite maštu na volju. Ofarbajte stare saksije smelim bojama i napravite kutak na koji ćete biti ponosni!

 

Neke od ideja potražite na internetu ili u časopisima


Kada vam ponestane inspiracije za ukrašavanje vrta, uvek možete da pronađete zanimljive savete na sajtovima na kojima se piše o uređenju eksterijera. Takođe, na kioscima se mogu kupiti časopisi koji su upravo posvećeni ovoj temi.

Prelistajte ih i pročitajte, sigurni smo da ćete pronaći neku ideju za oplemenjivanje prostora poput dvorišta ili terase.

Komentari(3) Napiši komentar

  1. L

    Lepa dvorišta

    Odgovori

    11.06.2022 09:04

    Važne su staze, najbolje su od kamena, ali je preskup. Beton je najeftiniji i betonske staze se najlakše prave ali su ružne. Postoje lepše verzije štampani beton ili betonske ploče, mi smo ih nabavili u Inžinjering-Bau, ili Behaton. Može i od drvenih dasaka i paleta, ali drvo brzo propada potrebno je da se menjaju. JOš jedna opcija su plastične ploče koje mogu da se vade i ponovo stavljaju.

    • A

      Ana N.

      12.06.2022 12:15

      Slažem se sa vama da su kamene ploče najlepše i najbolje. Ako se gleda šta je najpovoljnije to su sigurno behaton ploče, a i one mogu da budu prelepe ako se dezen dobro uklopi u stil uređenja dvorišta. Po meni je za staze i platoe odličan izbor štampani beton jer mogu da se kombinuju različite šare i teksture a da boja ostane ista...

  2. M

    Marina

    Odgovori

    14.07.2022 10:36

    Prelepo! A posebno mi se sviđa ova spoljna rasveta, tako bajkovito deluje. Ja sam na svojoj terasi ostavila novogodišnje xenonlight lampice. Pa ko kaže da moraju da se koriste samo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, mogu uvek!
    I mnogo je lepo kad je dvorište sređeno kao ovo na slici, pa se uveče sve to popali. Prosto da poželiš i da spavaš napolju.

Ostavi komentar