30.12.2022 Komentari: 0

LOOK UP Kopaonik – regionalna konferencija o energetici i ekologiji

Po prvi put se na Kopaoniku održao eko-forum "Look up", koji je okupio stručnjake iz oblasti ekologije i energetike, privrednike i predstavnike međunarodnih institucija i EU. Glavna tema je bila aktuelna energetska kriza u svetu sa posledicama koje se osećaju u Srbiji i regionu. Uska povezanost ekologije i energetike, kao i njihov uticaj na privredu i lokalnu ekonomiju, bila su pitanja na koja su odgovore dali eminentni stručnjaci.

 

Eko-forum je zamišljen kao regionalna konferencija, gde su učestvovali predstavnici svih zemalja iz okruženja. Održan je između 7 i 8. decembra 2022.godine na Kopaoniku u hotelu Gorski & Spa Kopaonik, uz podršku Vlade Republike Srbije, Privredne komore Srbije i kompanije Ringer. Jednom rečju na istom mestu su se okupili struka, privreda i država. Paneli i diskusije su bili otvoreni za medije. 

 

I dan konferencije


Eko-forum je u ime Vlade Republike Srbije, otvorila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Tokom dva dana "Look up" konferencije debatovalo je oko 55 stručnjaka, a preko 400 učesnika je slušalo debate. Prvog dana su bila 4 panela sa sledećim temama:

PANEL 1: Stepen cirkularnosti domaće privrede kao uslov za harmonizaciju sa EU - o ulozi zelenih inovacija i cirkularne ekonomie.
PANEL 2: e-MOBILITY – put od budućnosti do stvarnosti - sa temama o istorijskom pregledu električnih vozila i njihovoj proizvodnji u Srbiji, o eksploataciji ruda sa osvrtom na litijum.
PANEL 3: Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti - održiva sredina, zelena gradnja i energetska efikasnost zgrada u Srbiji, nulta emisija ugljenika.
PANEL 4: Obnovljivi izvori energije - realnost ili mit - biogas kao odgovoru na gasnu krizu, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe i korišćenje u sektoru saobraćaja, upotreba vetroelektrana i geotermalne energije.

Na panelu o cirkularnoj ekonomiji je govorila ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, a kasnije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Odgovore na pitanja u vezi upotrebe obnovljivih izvora energije dali su eminentni stručnjaci iz oblasti energetike, profesori Tehnološko-metalurškog fakulteta, inženjeri.

 

ZAKLJUČAK: Neophodna je nova strategija razvoja energetike, tranzicija ka većoj upotrebi zelene energije i obavezno smanjenje termoelektrana na ugalj i mazut. Za pojedine oblasti našeg regiona su najisplativije vetroelektrane. Korišćenje zelene energije u saobraćaju je od velikog značanja za globalno zagrevanje i energetsku krizu.

II dan konferencije


Drugog dana je na temu obnovljivih izvora energije govorila Ministarka rudarstva i energetike, dubravka Đedović. Istakla je da je u državnoj upravi prethodnog meseca ušteda 25%, u odnosu na isti period prošle godine. Energetska efikasnost je nužna promena odnosa prema potrošnji. Pred Srbijom je značajna promena energetskog sektora i reforme javnih preduzeća", poručila je ministarka.

PANEL 1: Otpad kao energent i resurs reciklažne industrije - upotreba otpada za proizvodnju električne energije i modeli regionalnih deponija.
PANEL 2: Zeleni vodonik kao gorivo budućnosti - mogućnosti upotrebe vodonika, tipovi, načini proizvodnje, skladištenje i trenutna isplativost.
PANEL 3: Istorijski otpad - kako tretirati istorijski otpad, kako graditi infrastrukturu za skladištenje i tretman opasnog i neopasnog otpada, otpad kao prilika za zelene investicije.
PANEL 4: Energetska efikasnost - kao odgovor na krizu, potencijali privrede za uštedu energije, modeli projekata energetske efikasnosti u domaćinstvima, privredi i saobraćaju.

 

ZAKLJUČAK: Mora postojati balans energetike i ekonomije na jednoj strani i ekologije na drugoj. Neophodno je smanjivanje zavisnosti od fosilnih izvora energije i veća upotreba obnovljivih izvora energije, primena modela upravljanja otpadom koji treba da se tretira kao resurs, izgradnja bioenergana i elektrana na otpad.

Poslate poruke


Svi učesnici konferencije su pozitivno reagovali na celokupnu ideju eko-foruma, organizaciju i teme o kojima se debatovalo. Barijere kod upotrebe obnovljivih izvora energije su donekle cena koja se sada plaća za energetsku krizu u svetu. Linijsko korišćenje izvora energije, u smislu korišćenja samo fosilnih energenata, mora se preusmeriti na druge oblike energije. Prvi stub promena je cirkularna ekonomija uz prioritet da se smanjenji emisija ugljenika. 

 

Foto: Pinterest

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar