11.09.2019 Komentari: 2

LED rasveta - zašto bi trebalo razmotriti promenu kućnog osvetljenja

Dizajneri enterijera uglavnom smatraju da je osvetljenje jedan od osnovnih činilaca uređenja koji prostoriji daje poseban “ton” i finalno čini da određeni prostor dobije autentičan izgled koji ostavlja utisak. Osvetljenje može u potpunosti da transformiše prostor i to ne samo osvetljavanjem određenih uglova, već i uticajem na vaše emocije.

Adekvatna svetlost može da podigne raspoloženje, ali isto tako da nadahnjuje produktivnost i motiviše. U kućnom ambijentu svetlost oživljava sitnice i čini vašu rutinu ili trenutke, koje provodite sa prijateljima i porodicom, posebnim i upečatljivim.

 

Zašto je LED rasveta bolja opcija od konvencionalnog osvetljenja?


Kao jedno od rešenja koje se najčešće preporučuje za osvetljenje kućnog prostora jeste upotreba LED rasvete, koja predstavlja najbolju zamenu za konvencionalne svetiljke, kako u pogledu efikasnosti tako i kada je u pitanju stvaranje željenog i odgovarajućeg vizuelnog komfora.


LED rasveta ima znatno duži životni vek, veće je energetske efikasnosti, čime se znatno smanjuju troškovi korišćenja električne energije, a pored toga druge svetlotehničke karakteristike ovih svetiljki stvaraju željeni ambijent, ujedno pružajući odgovarajući vizuelni komfor.


Zato, ukoliko je vaš životni prostor osvetljen konvencionalnom rasvetom, trebalo bi da razmislite o drugačijem svetlosnom izboru, koje će uključivati savremene LED svetiljke, visoke efikasnosti i opcija koje omogućavaju da svaki dom bude kao iz mašte.

 

Najbolja rešenja za osvetljenje dnevnog boravka

 

Moderno uređenje doma često akcenat stavlja na osvetljenje, a preporuka je da se koristi više različitih izvora svetlosti u sobi, posebno ukoliko se radi o dnevnom boravku, koji je uglavnom najveće kvadrature u domu i zahteva određeni komfor.


Za dnevne sobe preporučuje se miks osvetljenja, koji uključuje ugradne svetiljke LED tehnologije, zidne svetiljke sa indirektnim svetlom, ali i akcentnu rasvetu za osvetljenje tačno određenog kutka prostorije.


LED ugradne svetiljke se uglavnom postavljaju u spuštene plafone i služe za direktno osvetljenje prostora, emitujući ujednačeno prijatno svetlo koje ravnomerno osvetljava površine.


S druge strane, za postizanje željenog ambijenta, mogu se koristiti LED svetiljke koje emituju akcentnu svetlost kako bi se istakli određeni delovi prostora ili specifični predmeti koji enterijer čine upečatljivijim.


Na taj način, vaša dnevna soba osvetljena savremenim LED svetiljkama dobiće potpuno novu dimenziju i učiniti vaš boravak u njoj znatno prijatnijim.

 

Osvetljenje za kuhinju mora biti posebno uređeno

 

Kuhinja je, uz kupatilo, mesto gde je svetlost dovoljne jačine važnija od stvaranja ambijenta. Zato je preporučljivo da se prostor koji imate na raspolaganju pametno iskoristi i umesto uobičajene konvencionalne svetiljke postavljene na plafonu, pređe na kombinovanu LED rasvetu.

Zato je za osvetljenje kuhinje, gde se obavlja veliki broj različitih aktivnosti, važno da svako radno područje ima svoje usmereno osvetljenje, koje će doprineti enterijeru kuhinje, ali i njenoj funkcionalnosti.


Za veće kuhinje dizajneri enterijera preporučuju viseću svetiljku u centralnom delu, koja će služiti za opšte osvetljenje, a kako biste sebi olakšali pripremanje hrane dobra ideja je da odaberete LED trake koje se mogu postaviti u kuhinjske elemente i tako stvoriti fokusirano osvetljenje na tačno određeni deo.

 

Pravilan izbor osvetljenja za kupatilo

 

Osvetljenje za kupatila se uglavnom planira na osnovu pozicije oko umivaonika, s obzirom na to da se iznad lavaboa uglavnom postavlja ogledalo.


To znači da je neophodno da osvetljenje bude usmereno ka osobi koja stoji ispred umivaonika, kako bi se omogućio optimalan nivo osvetljaja za tu osobu, pa imajte ovo u vidu ako renovirate kupatilo.


Uobičajena plafonska rasveta u tom slučaju nije baš najpogdnija opcija, pa je najbolje rešenje iskoristiti sve mogućnosti koje pružaju LED svetiljke.


Zidna rasveta postavljena iznad ogledala, kao i svetiljke koje mogu da se ugrade u kupatilske elemente jesu jednostavno i elegantno rešenje koje čini kupatilo prijatnim za upotrebu.

 

Kako izabrati najbolju rasvetu za spavaću sobu

 

Zatamnjene spavaće sobe se možda čine kao stvorene za odmor i spavanje, ali korisno upotebljena svetlost može pružiti dodatni komfor u slučaju potrebe.


Iz tog razloga bi bilo pogodno da se prostorija obogati difuznim svetlom, odnosno LED svetiljkama koje će omogućiti opšte osvetljenje, pritom naglašavajući pojedine ivice ili uglove sobe.


Tip svetiljki i stil svetlosnog uređenja najviše zavisi od ljudi koji koriste spavaće sobe i njihovih potreba.


Parovi recimo obožavaju slobodnostojeće svetiljke pored kreveta koje omogućavaju ugodno osvetljen prostor za čitanje jednom partneru, na taj način ne ometajući san onog drugog.


Čak i ukoliko niste previše zadovoljni arhitektonskim rešenjem vašeg doma, nikako ne bi trebalo da odustanete od ideje da od prostora koji imate na raspolaganju napravite sopstvenu oazu u kojoj ćete se osećati idilično sa svojom porodicom i dragim gostima.


Osvetljenje je značajna komponenta u ukupnom utisku, a upotrebom odgovarajuće rasvete i pravilnim rasporedom rasvetnih tela ispravićete gotovo sve nedostatke stana.


Ponekad, čak i male promene osvetljenja doprinose značajnom poboljšanju prvog utiska i, što je još značajnije, kvaliteta života.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. S

    Sasa

    Odgovori

    04.06.2020 10:13

    Kod nas se grade stanovi sa niskim plafonima pa sam zbog toga morao da ne bi stalno udarao o luster glavom otisao sam u Xenon light kupio led dekorativnu rasvetu i rfesio problem.

    • A

      Admin sajta

      06.06.2020 06:37

      Hvala na komentaru.

Ostavi komentar