30.01.2020 Komentari: 0

Koje smernice pratiti prilikom dekoracije sobe za bebu?

Dolazak prinove u dom jedan je od najlepših povoda za njegovo preuređenje i dekoraciju. Bilo da dekorišete jedan kutak, ili čitavu sobu, poneće vas slatkoća i raznovrsnost programa za dekoraciju soba za bebu i biće vam teško da se odlučite šta je zaista potrebno.

Zato se ne libite da tražite savet od nekoga vama bliskog ko ima iskustva na ovom polju, ili da angažujete enterijeristu, koji vam može pomoći davanjem profesionalnih saveta kada je u pitanju dekoracija ali i praktičnost.

 

Bezbednost na prvom mestu - učinite bebinu sobu sigurnim kutkom

 

Nema te dekoracije koja može biti važnija od toga da vaša beba boravi na sigurnom mestu. Zato sve prilagodite bezbednosti i udobnosti vašeg novog člana. Odredite prostoriju u kojoj će beba najviše boraviti prema tome koliko je funkcionalne i koliko možete manipulisati svetlom u njoj.


Sunčeva svetlost je poželjna, ali je potrebno da možete da prigušite jake izvore svetlosti jer će to narušavati bebin mir. Obezbedite sve oštre ivice, utičnice, i oštre predmete izbacite iz prostorije. Ukoliko angažujete enterijeristu on će vam pomoći u proceni koja prostorija u vašem domu bi bila najpraktičnija i najfunkcionalnija za vaše potrebe.

 

Krečenje bebine sobe - osvežavanje prostorije i kreiranje podloge za dekoraciju

 

Higijena je još jedna stavka kada je sigurnost u pitanju, a u čišćenje doma pred bebin dolazak ne ulazi samo brisanje prašine i usisavanje. Poželjno je i da prostoriju u kojoj će beba spavati okrečite ako ste u mogućnosti, kao i da promenite tepihe i zavese koji će odgovarati motivima koje želite. Razmislite kako ćete okrečiti sobu za vašu bebu.


Ukoliko već imate ideju kakvi će biti elementi u sobi, i čime ćete ukrasiti prostor možete odmah okrečiti u boju koja odgovara temi. Ako, pak, još uvek niste odlučili kako će soba izgledati ne možete pogrešiti sa neutralnim pastelnim tonovima. Sve nežne nijanse roze, plave i zelene boje biće odlična podloga za dekoraciju, a ujedno deluju smirujuće i otvaraju prostoriju.

 

soba za bebu

 

Odredite budžet za opremanje sobe za bebu

 

Određivanje budžeta, i držanje do te odluke biće neophodno ukoliko ne želite da raspete novac, energiju i vreme na kupovinu raznoraznih potrebnih i manje potrebnih detalja. Stavite na papir šta je neophodno, poput krevetića, komodice za presvlačenje sa fiokama, i sličnih elemenata koji će vam biti potrebni od samog početka, i na koje će otići najveći deo budžeta.


Kada birate opremu neka vam prioritet bude funkcionalnost. Ukoliko želite da uložite novac u skuplju posteljinu, samo razmislite koliko će se puta uflekati, što je neizbežno sa bebom. Ovde bi najbolje bilo da se posavetujete sa nekim ko već ima iskustva, i ko vam može reći šta se njemu najbolje pokazalo. Tako ćete sprečiti da novac potrošite na nešto nefunkionalno.

 

Kako napraviti najbolji raspored u sobi

 

Kupili ste elemente, odlučili ste se za posteljinu, dekorativne jastuke za bebe, slike na zidovima, igračkice koje će biti u krevecu, ali ostaje da sve to rasporedite tako da pored toga što će biti lepo bude i adaptirano za jednostavno i efikasno snalaženje. Evo nekih predloga za to.

 

Krevetac stavite blizu ulaza u sobu, kako ne biste morali da zaobilazite i preskačete stvari kako biste došli do bebe tokom noći. Takođe, bilo bi dobro da krevetac ne bude ispod prozora zbog moguće promaje. Sav ostali nameštaj treba da postavite uz zid, jer bebe brzo rastu i kreću da puze.


Prva do kreveca treba da se nađe sto za povijanje, jer će vas beba noću najčešće i buditi zbog toga što je vreme za presvlačenje.Pored prozora možete staviti stolicu za ljuljanje, ili fotelju predviđenu za vas, gde ćete moći da sednete i laganim nunuškanjem umirite i uspavate bebu, a njen položaj odgovaraće vam da gledate kroz prozor.


Razmotrite da li vam prostor omogućava da ormarići za odlaganje bebinih stvari stoje u sobi gde beba spava, ili ćete njih morati da smestite negde drugo. U svakom slučaju obezbedite fioke gde se nalazi “prva pomoć” prilikom presvlačenja bebe.

 

Neka svaki detalj bude istovremeno lep i praktičan

 

Možda i najbolji savet prilikom dekoracije sobe za bebu jeste da svemu što unesete u bebin prostor date neku svhu. Od detalja koje možete da dodate obavezno izaberite sat, koji će vam značiti ukoliko dojite. Zidne satove možete naći u različitim dezenima, pa se ovde možete pustiti mašti na volju.


Istu stvar možete uraditi sa lampama i lusterima. Umirujuće i nežno svetlo će vam biti potrebno tokom noći kada bude bilo buđenja, tako da možete izabrati lepo stilizovanu lampu, koja se uklapa u enterijer bebine sobe, a koja ujedno baca svetlo kakvo je potrebno.


Ne preterujte ni sa igračkama. Teško je odoleti kada su u pitanju mekane plišane igračke, ipak moraćete da pronađete balas. Preveliki broj igračaka u sobi, a posebno u krevecu zauzeće dragocen prostor, a može biti i nešto o šta ćete da se saplićete i što će vam smetati u svakodnevnom funkcionisanju.


Nadamo se da ćete praćenjem ovih smernica uspeti da kreirate idealan kutak za vas i vašu bebu i sigurno zakoračite u svet roditeljstva.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar