24.06.2019 Komentari: 1

Savet kako do dodatne prostorije u vašem stanu?

Imate terasu, ali ne i dovoljno prostora u svom domu za svoje potrebe i želje? Onda je problem rešen, jer je verovatno došlo vreme da svoju terasu podvrgnete renoviranju koje podrazumeva najpre pregrađivanje i njeno zatvaranje. Iako je ljudima često žao da svoju terasu zatvore, jer se na jedan način ostaje bez često omiljenog kutka u stanu ili kući, potrebno je saslušati negde razum i šta to nalažu neke osnovne potrebe, te na osnovu toga i doneti konačnu odluku.

 

Naravno, kada nemate potrebu da terasi menjate namenu, onda je to odlično, ali kada ste u stisci sa prostorom, kao što je često slučaj sa jednosobnim stanovima, a tek posebno sa garsonjerama ili sa stanovima u kojima živi porodica sa više deca, prosto nastaje preka potreba da se terasa preimenuje u nešto drugo. Od terase se može napraviti nova spavaća soba za bračni par, ali još bolje od toga, terase mogu postati odlične dečije sobe, koje kako im služe za spavanje, učenje, tako postaju i odličan prostor za igranje.


Uz sve to, od terase se može napraviti i nova trpezarija, što je posebno dobro kod stanova gde je trpezarija inače u sklopu dnevne sobe, ali ona može biti promenjene namene u smislu neke ostave, špajza, a jedan od zanimljivijih načina promene namene terase jeste da se od nje napravi lični, radni prostor, kako za studente, tako i za poslovne ljude koji najveći deo svog posla rade upravo od svog doma. Od same nove namene koju terasa dobija zavisi i način na koji će se terasa zatvoriti, odnosno pregraditi. Postoji više načina i građevinskih rešenja za ovaj poduhvat, ali mi odvajamo ona dva najzastupljenija i kako statistika kaže, dva najbolja načina pregrađivanja terase.

 

Roletne za terasu za bolju izolaciju

 

Svi odlično znamo šta su i koliko su važne roletne za svaki prostor, bio to dom, privatni posed, poslovni prostor ili bilo šta drugo. Roletne najpre utiču na poboljšanu termo izolaciju svakog objekta, a pored toga, utiče na lepši izgled, na sigurniji osećaj boravka u njemu, te na kraju, ali ne manje važno, roletne su tu da čuvaju privatnost svih nas. Međutim, roletne za terasu su tu da vam pomognu da pregradite, odnosno zatvorite svoju terasu, ali tako da uvek možete u nekoliko trenutaka da je pretvorite ponovo u otvorenu terasu.

 

Ono što je na samom početku važno jeste da želite da ovako pregradite terasu, jer se ona ovakvim načinom pregrađivanja neće moći koristiti kao spavaća soba ili nešto slično, jer jednostavno, roletne za terasu ne pružaju potpunu izolaciju, već jedno zagrađivanje terase koje vam u trenucima potrebe i želje omogućava da je izolujete i zatvorite, jer se podizanjem roletne terasa vraća u svoje, tako reći, prvobitno stanje. Kako se radi o roletnama koje su izložene svim vremenskim uslovima tokom godine, potrebno je da budu jako otporne i čvrste, pa se najčešće savetuje da roletne za terasu budu aluminijumske, kao najbolje i najkvalitetnije koje postoje, Naravno, cena roletni u tom smislu idu nešto naviše, ali ovo je ulaganje koje nije samo poželjno, već mnogo bolje za ostvariti, budući da cena roletni koje su plastične jeste manja, ali plastične roletne neće biti životnog veka kao aluminijumske, te se na duže staze ove skuplje više isplate. Sam mehanizam podizanja roletne možete birati, da li će on biti ručni ili daljinski zavisi od vaše želje, ali ta odluka ne utiče na sam kvalitet zagrađivanja terase, pa je to možda jedna od stavki na koje možete dosta da uštedite, ako već želite da sklopite nešto jeftiniji, a veoma kvalitetan prostor. Ono što u ovom slučaju jeste savršeno, upravo je činjenica da ćete imati jednu zatvorenu, dodatnu prostoriju, ali nikako ne ostajete bez terase, niti njene namene koju je imala od samog početka. Ali, kada vam je ipak potrebna zaista nova prostorija, sasvim zatvorena, roletne za terasu neće biti dovoljne.

 

Zagrađivanje terase PVC stolariom

 

Kada vam je potrebna sasvim zatvorena, nova prostorija u domu, a imate terasu, onda je jednostavno pregradite PVC stolarijom. PVC stolarija, nebitno da li govorimo o PVC prozorima ili samo o PVC balkonskim vratima, vrsta je stolarije koja je danas najpopularnija, kako tokom renoviranja objekata, tako i tokom izgradnje sasvim novih. Ono što ih čini tako poželjnim jesu činjenice da je PVC stolarija zaslužna za odličnu termo izolaciju, a pored toga, tu je i činjenica da je PVC stolarija odlična i kao zvučna izolacija, što je posebno važno kod stanova u većim zgradama i zgradama koje se nalaze u samoj blizini prometnih ulica. Upravo zbog toga, PVC prozori i PVC vrata, odličan su izbor da ih iskoristite i za zatvaranje svoje terase, kojoj je vreme da promenite namenu. Već postavljanjem PVC stolarije uvidećete da ste dobili novu prostoriju, koja čeka na još neke manje izmene, te konačnu promenu u smislu sređivanja enterijera i ostale dekoracije.

 

Kada je u pitanju potpuno zatvaranje terase, zarad dobijanja spavaće ili dečije sobe, možda novog dnevnog boravka ili kancelarije u okviru doma, zašto da ne, ugradnja PVC stolarije ipak nije sve što je potrebno. Uvek pametna investicija sa PVC prozorima koji zatvore prostor, jesu i roletne, koje će vam dodatno značiti za izolaciju, ali i za sigurnost, čuvanje privatnosti i slično. Nakon toga, često je potrebno proveriti da li je izolacija zidova u redu, što je kod zgrada novije generacije često sređeno. Naravno, potrebno je još menjanje podova, odnosno, njihovo prilagođavanje nameni te nove prostorije, a onda dobijate prostor koji se spreman sasvim za novo korišćenje.


Kako se danas često događa da se ljudi odlučuju za kupovinu manjih stanova i garsonjera, kako bi ih izdavali često, kako bi živeli sami u njima ili se, što je možda i najčešći slučaj, radi o nedostatku finansija koje bi se uložile u veći prostor, koji po difoltu zahteva i kasnije veće troškove na svim frontovima, onda je uvek poželjno da takav jedan manji prsotor ima i terasu. Koliko god da će vam terasa značiti za uživanje, opuštanje, jer to je često, pored kupatila, oaza za opuštanje svakog od nas, imaćete prostor u okviru svog stana koji će u bilo kom momentu, uz ne tako velika ulaganja, moći da promeni svoju namenu i na taj način vam u velikoj meri olakša funkcionisanje i sam život.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jeftino rešenje

    Odgovori

    26.01.2022 10:35

    MOže s epregraditi i PVC folijom, luna ceradom koja može lako da se skine ako vkasnici odluče ponovo da imaju terasu. A kada dodje zima ponovo da se navuče.

Ostavi komentar