03.06.2019 Komentari: 0

Kuća ni na nebu ni na zemlji - Kejptaun, Južna Afrika

U predivnom delu Južne Afrike, arhitektonska kuća SAOTA je rešila da napravi dom ni na nebu ni na zemlji na više nivoa koji se stapa sa prirodnim krajolikom, a ostaviće vas bez daha spektakularnim pogledom na peščane plaže, ogromne stene i dvanaest apostolskih planina koje se protežu prema jugu, kao i na zalazak sunca preko Atlantskog okeana.

 

Kluf 145, Kejptaun, Južna Afrika

 

Ovom delu Afrike se pristupa sa puta Kluf, koji se proteže duž zapadnih padina Lavlje Glave u predgrađu Clifton koje je zaštićeno od vetra. Godinama pre bilo kakvog urbanog razvoja, ova padina je verovatno bila pokrivena autohtonim šumama i biljkama. Danas je, međutim, ovo područje razvijeno i ima spektakularan pogled na peščane plaže, ogromne stene i dvanaest apostolskih planina koje se protežu prema jugu, kao i na zalazak sunca preko Atlantskog okeana.

 

Prvi deo projekta je zahtevao iskopavanje strme padine kako bi se objekat prilagodio strukturi. Objekat je zamišljen kao niz raspoređenih blokova koji se uzdižu duž planine, sa gornjim privatnim nivoima koji su prikladno zaštićeni od vidljivosti i buke koja dolazi sa ulice.

 

Konceptualni pristup dizajnu bio je da se ponovo uspostavi kvalitet prirodnog krajolika“, kaže arhitekt Filipe Fouč iz jžnoafričke arhitektonske kuće SAOTA, koji vodi ovaj projekt. Donji nivo zgrade je nezavisan apartman koji predstavlja "teški kameni temelj", njegova spoljna strana je obložena sa gabionskim zidom, a unutrašnjost je od tamnog hrasta sa betonskom galanterijom koja podseća na sojeve planine. Iznad ovoga se nalazi ambijentalna terasa koja u svom nivou ima zasađeno drveće koje je karakteristično za ovaj krajolik. Svi nivoi kuće povezani su elegantnim drvenim stepeništem u obliku presavijene trake, što doprinosi ukupnom izgledu objekta, braon tonovi ovog stepeništa postaju svetliji dok se penjete uz njih.

 

 

Iznad terase lebdi vertikalna rešetkasta kutija koja dozvoljava drveću sa terase da poraste u ovaj nivo kuće, sa prozorima koji mogu da se otvore i zatvore kako bi filtrirali količinu prirodnog svetla i na taj način stvorili efekat “kao da sedite u hladu velikog drveta”. Struktura je napravljena od izdržljivog ali laganog aluminijuma koji oponaša različite tonove kore, i odlično je rešenje za vremenske prilike u Kejptaunu.

 

“Na vrhu svega nalazi se nivo za život koji je značajno odmaknut kako bi pratio nagib planine, time je postignut dodatni nivo privatnosti i akustično odbijanje, zbog čega imate osećaj da se nalazite na platformi, pa je pogled još bolji“, kaže Filipe. "Prostor je vizuelno proširen uvođenjem dvorišta prema planini, što omogućava ventilaciju, svetlost i mogućnost za sadnju." Betonski plafon ovog nivoa, zatvoren je grubo obrađenim daskama, naglašavajući njihovu sirovu teksturu . Ovaj naglasak na prirodnim materijalima može se videti i u drvenim podovima i drvenim garderoberima u ovom prostoru. Kuhinja se nalazi na poluspratu, a pristupa joj se preko mosta koji se prostire dužinom prostorije.

 

Najviši nivo je glavna spavaća soba, ona leži iznad vrhova drveća i za nju su korišćeni materijali poput belog mermera i bledog drveta, dok krovni prozori doprinose osećaju otvorenosti i vazduha, a stakleni zidovi omogućavaju prostran pogled.

 

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar